Salgın biter, hayat devam eder!

Dergimizin 100. sayısının yazısına sağlıklı günler dileyerek başlıyoruz. 2020’nin ilk günlerinde bu sayının çalışmalarına başladığımızda, Çin’den gelen haberlerde duyduğumuz salgın bizden uzak gibi görünüyordu, ancak önce kapıya dayandı, sonra da malların, insanların hızla ve küresel olarak dolaştığı günümüz dünyasında kaçınılmaz bir durum olarak ülkemize de girdi. Günlük hayatımızın temposunu değiştirdi, evlere kapandık. Corona ile birlikte mesleklerin, ürünlerin, markaların, modellerin, ülkemizin, dünyanın, yaşam biçiminin değişmesine de tanık oluyoruz, olacağız.

Adı Avrupalı olan, kendisi Asya’da, Çin’de bir şehirde ortaya çıkan Covid-19 virüsü dünyayı dinlendirirken, dünya ekonomisini sarstı. Hem bizde hem dünyada iletişim, haberleşme ve haber kanallarının kesintisiz çalıştığı bu dönemde, yeni bilgiler yeni terimler hayatımıza girdi, günlerce evde kalmayı, sabırla beklemeyi, cep telefonlarının ve internetin, bilgisayarların yeni özelliklerini keşfettik. Bayi toplantıları, ürün, satış ve üretim eğitimleri, pazarlama iletişimi yeni yöntemlerle evden veya bulunulan yerden katılımla gerçekleşmeye başladı.

Salgın henüz tam olarak kontrol altına alınmasa da, soruların tamamı cevap bulmasa da başlangıç oluşan korku ve sis dağılıyor. Ama Corona iş ve üretim biçiminde önemli değişiklikler oluşturacak. İnternet ve uzaktan canlı bağlantı imkanları, aynı anda çok sayıda insanın bağlantılı görüşmesini sağlayan yazılım ve uygulamalar daha şimdiden pazarlama iletişimi ve müşteri ilişkileri alanlarında etkisini gösteriyor. Ancak tüm bu gelişmeler müşterinin veli nimet olduğu, müşteri memnuniyetinin ve müşteriye fayda sağlamanın öneminin değiştiği anlamına gelmiyor.

Corona salgınıyla birlikte üstyapı sektörünün ve ürünlerinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Hastalar, hastaneler ve insanların ihtiyaçlarının karşılanmasında farklı üstyapılara sahip taşıma ve hizmet araçları görevlerini yerine getirdiler. Şehirler ve uluslararası nakliyede kamyonlar ve çekiciler karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen hizmet verdiler. Salgının kahramanları arasında adları az anılsa da, araçları ve ekipmanları ile hizmet vermeye devam eden ulaştırma ve kamu hizmetleri birimleri ve onların aralıksız çalışmasını sağlayan satış sonrası hizmet birimleri de görevlerini aksatmadılar.

Corona vakaları henüz Türkiye’de görülmeden önce TREDER’in inisiyatifiyle düzenlenen, sektörün önemli isimlerinin buluştuğu, ticari araç üreticileri ile daha gelişmiş işbirliği olanakları, finans, kalite kontrol ve belgeleme sistemlerinde sağlanması gereken gelişmeler ve ihracat pazarlarının öneminin ele alındığı ‘2020 Türkiye Ağır Vasıta, Treyler ve Üstyapı Zirvesi’nde ifade edilen hedefler, Corona salgını sonrası daha fazla önem kazandı. Ancak yeni dönemde satış yöntemleri, iletişimi ve yönetiminde oluşacak gelişmeleri takip etmek, uygulamak, hatta bu alandaki gelişmelere katkıda bulunmak gerekiyor.

Bu sayımızda, 2019 pazar verilerini de sektörün arşivinde yer alacak şekilde düzenleyip, okurlarımızın, dergimizin takipçilerinin bilgi ve değerlendirmesine sunduk. Yarı römork sektörünün geçen yıl ortaya koyduğu dış satış başarısını, Corona koşularında ve sonrasında da tekrarlamasını diliyoruz.

M. Vahit MAHMATLI
vahit@mayadergi.com

 

 

 

 

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar