Herşeye rağmen!

Dünya ve Türkiye’deki tüm ekonomik ve siyasal zorluklara, yılın ilk çeyreğinde yaşanan depreme, ikinci çeyrekte seçime ve tatil dönemi olarak değerlendirilen yaz aylarına rağmen treyler sektörü ve şasi üstü ekipman üreticileri 2023 yılının üç çeyreğinde, başarılı üretim, satış ve ihracat  rakamlarına ulaşarak yollarına devam ettiler. 

Bu sektördeki tüm firmaların ve tedarikçilerin başarısı. Bu süre içinde satış sonrası hizmetler kesintisiz sürdürüldü. Firmalar çatı  GES (Güneş Enerji Santralı) ve kaynak sistemleri başta olmak üzere üretimi hızlandıracak ve kaliteyi arttıracak yatırımlar yaptılar. Kalifiye eleman sıkıntısı otomosyona geçişi hızlandırdı. Bu olumlu gelişmelerin yanı sıra üreticilerimizin dünya pazarlarında ürünleri ile daha rekabetçi olarak yer almalarını sağlacak iki önemli unsurun; farklı ülkelere yönelik saha bilgisi ve finansman imkanlarının eksikliği ise bu yıl ve gelişmenin bu aşamasında daha fazla hissedildi. 

Deprem dolayısıyla tarihi değiştirilen 5. Ağır Vasıta, Treyler Zirvesi, treyler ve ağır ticari taşıt sektörünün dünyayı okuduğu, anladığı, dünyanın sürekli değişen koşullarına uyum sağladığı, eğilimleri takip ettiği ve bu doğrultuda sektör firmalarının ürün geliştirip üretim yaparak pazarlarda yerini alacaklarının ortaya konulduğu bir etkinlik oldu.  

Yaraları sarmaya, kayıpları gidermeye çalıştığımız 6 Şubat depremi sonrasında treyler sanayicileri, Afet Treyleri projesi ile de çok önemli bir çözüm ortaya koydular. Bu projenin ilk örneği kullanılabilir bir prototip olarak TREDER’in zirvesinde yerini aldı ve sektörün birlikteliğinin bir sembolü oldu. 

Afet Treyleri, Türkiye’de daha önce üretilen ve askeri birliklerin kullandığı konteynır fırın, konteynır soğutucu, konteynır mutfak, hatta konteynırlerin birleşmesinden oluşan sahra hastanelerinden farklı. Afet Treyleri deprem, sel veya benzeri durumlar sonrasında acil olarak karşılanması gereken ihtiyaçlardan bir çoğunu anında cevaplıyor. Modüller bir şasi üstünde birbirini tamamlayacak şekilde tasarlanmış. Mekanik ve elektrik altyapısı, donanımları ve bu donanımların birarada çalışmasıyla özel uzmanlık gerektiriyor. 

Bu arada deprem sonrası karavan edinme ve kullanmaya yönelişin karavana olan talebi artırdığı görülüyor. Bu alanda, ısıtma ve soğutma sistemleri başta olmak üzere tüm karavan sistem, bileşen ve parçalarında kalitenin artması ve standart geliştirilmesi, karavan park yerlerinin düzenlenmesi hem şasi üstü oto karavan, hem treyler üstü çekme karavan üretiminde gelişme sağlayarak, yeni bir ihracat kalemi oluşturabilir, üstyapı sektörün gelişimine, parça ve sistem üretiminin derinleşmesine katkıda bulunabilir.

M. Vahit Mahmatlı
vahit@mayadergi.com

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar