İDEF’in önemi

Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı; İDEF, 17-20 Ağustos tarihlerinde, katılımcı sayısı, ürün çeşitliliği, sergilenen yeni ürünler, fuar alanı ve standların düzenliliği ile çok başarılı bir organizasyon olarak tamamlandı. Endüstriyel turizm ve toplumsal aktiviteler açısından da önemli bir organizasyon olan İDEF, salgın nedeniyle ertelenen fuarların gerekli önlemler alınarak yapılabileceğini, yapılması gerektiğini gösterdi. İDEF’in başarısında organizasyonun gerçekleşmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kişilerin büyük payı var. Yabancı katılımcı firmaların küçük standlarla fuarda yer alması veya katılımlarını Covid ve diğer nedenlerle ertelemesi, İDEF’in önemini ve etkisini azaltmıyor. Fuarın istikrarla ve ısrarla düzenlenmesi, Türkiye’nin coğrafi ve bölgesel konumu, bugün fuara katılmayanların yarın katılmasını sağlayacaktır. 

Fuarın temelinde Türkiye’nin çalışkan, üretken insanları, resmi ve özel kurumları, uluslararası ilişkileri bilme, her geçen gün daha fazla öğrenen ve etkinleşen yapımız var.  Bilim, üretim, ticaret ve toplumsal yapı kurmaya yönelik tercih var. Bu tercihin günlük hayatın gelişmesine, refahın artmasına, kurumların bilgi birikimine ve toplumun gelişip dönüşmesine etkisi olacaktır. 

Savunma sanayine otomotiv firmalarımızın doğrudan ve dolaylı çok büyük ve önemli katkısı var. Otomotiv endüstri içinde oluşmuş mühendislik birikimi, bu birikim sonunda ortaya çıkan araç tasarımları, üretim, test ve tescil yetenekleri olmadan böyle bir endüstri ve bu endüstrinin ürünlerini sergileyeceği bir fuar olması imkansız. Otomotiv endüstrimizin üretim kapasitesini, özellikle ticari taşıt ve iş makinaları ile üstyapı sektörlerinin endüstriyel tekstil ürünlerinden elektrik- elektronik ve kimya sektörüne kadar çok geniş bir alanda sağladığı ekonomik üretim, hızlı ürün geliştirme yeteneğini vurgulamak gerekiyor. Bu başarıya rağmen ticari taşıt, üstyapı, römork ve yarı römork endüstrisinin adı, düzenlendiği kent, tarihi, düzenlenme aralıkları belli olan bir fuar organizasyonuna sahip olmaması dikkat çeken bir durum. 

Müşteri, tedarikçi, işbirliği yapacak firma bulmanın, dünyayı daha iyi algılamanın yolu fuarlardan geçiyor. Bundan dolayı bazı firmalar 2021’in son aylarını ve 2022’yi düzenlenecek yurt dışı fuarlara katılarak geçirecekler. Bazı fuarların çok sayıda katılımcısı Türk firmalarından oluşacak.  

Umarız ve dileriz, otomotiv ve beraber hareket ettiği sektörler, önümüzdeki yıl derneklerin kendilerini finanse etme, fuar şirketlerinin yapalım olsun, para da kazanalım yaklaşımını aşan, devamlılığı olan bir fuar yapmayı başarırlar.  Bu sektörün dünyadaki prestijinin ve gelirlerinin artmasına ve de ülke turizmine endüstriyel katkı olur… 

M. Vahit Mahmatlı                                            

vahit@mayadergi.com

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar