renaulttrucks

1 Tırsan Banner

MAN

Allison Yayın 21 Ekim –

Iveco Bus Türk pazarına dönüşü

Türkiye’nin otobüs alanındaki çekiciliğine dayanamayan Iveco, Otokar ile yaptığı üretim anlaşması ile Türkiye’de üretime ve  Iveco Bus markası ile Türk pazarına döndü. 

Iveco Bus, müşterileri için kapsamlı bir eko sistem ve modüler bir yaklaşım sunuyor. Bu yaklaşımla, müşterilere kişiselleştirilebilir çözümlerle toplam sahip olma maliyeti konusunda en uygun seçenekler sağlanıyor.

Türkiye, otobüs üretim ve kullanımındaki çeşitlilikle Avrupa’nın en önemli ülkesi. Şehirler arası, yakın çevre ve kent içi olmak üzere her tür yolcu taşımaya yönelik araç ülkemizde üretiliyor ve kullanılıyor. Bu otobüsler, boyutlarındaki çeşitliliğin yanı sıra yakıt türleri, e-mobilite, bağlantılılık, kendisürer (otonom sürüş) sistemler konusunda en güncel tekniklere sahipler.

Türkiye’de otobüs üreten firmalar arasına Iveco Bus markası da dahil oldu. Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar ile Iveco Bus arasında 2020 yılında yapılan üretim anlaşması doğrultusunda, Otokar’ın Sakarya fabrikasında Iveco Bus markalı otobüslerin üretimi başladı. 

Bu Iveco için Türkiye’de ikinci üretim dönemi. Türkiye pazarı için Nisan 2007 tarihine kadar Iveco ve Koç Topluluğu ortak iştiraki olan Otoyol AŞ, Iveco markasıyla hafif, orta ve ağır sınıf kamyon ve otobüs üretimi ve ithalatı yapıyordu. 2008 yılında Otoyol fabrikası Otokar’a devredildi.

Iveco Bus

Otokar  ile yaptığı  üretim anlaşması ile Türkiye’de üretime  ve pazara dönen Iveco Bus,   Fransa’da Annonay, İtalya’da Suzzara ve  Çek Cumhuriyeti‘nde Vysoke Myto fabrikasında da üretim yapıyor. 

Iveco Bus, Türkiye merkezli olarak oluşturduğu üretim ve satış  organizasyonuyla yalnız Türkiye’de değil, düşük ve sıfır salınımlı otobüs pazarının büyüdüğü Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinde de etkinliğini artırmayı hedefliyor. 

Iveco Bus, Avrupa’da   (2021’de %22,3) özellikle İtalya, İspanya, Fransa ile birlikte son dönemde bazı Doğu Avrupa, Güney Amerika, Afrika ülkeleri ile büyüyen Asya pazarlarında da etkinliğini artırmasıyla dikkat çekiyor. 

1999 yılında Fiat Industrial, Iveco ve Renault’nun otobüs ve yolcu otobüsü bölümlerinin birleşmesiyle oluşan Iveco Bus’ın ürün gamı otobüs sektöründe pazar isteklerine cevap verebilecek çeşitlilikte. Bu çeşitliliği, Daily şasi veya Daily van araçların yolcu taşıma amaçlı araçlara dönüşümü tamamlıyor. Iveco Bus’ın otobüslerinde Fiat Powertrain Technologies’in (FPT Industrial) gelişmiş ve çok çeşitli güç aktarım teknolojileri yer alıyor.  Dizel, doğal gaz, elektrik motorları, alternatif yakıtlar, hidrojen seçenekleri ile birlikte gelişmiş sürüş sistemleri ve bağlantılılık sunuluyor. 

Yakıt ve çevre 

Iveco Bus; iklim kaygısı ve enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi temelinde, farklı otoritelerin, kullanıcıların ve vatandaşların taleplerine uygun çözümler geliştirmiş. Bu kapsamda uzmanlığını çevresel ve finansal olarak sürdürülebilir bir noktaya koyan, farklı  yakıt türlerine uygun geçerli normları ve iklim anlaşması takvimini karşılayacak çözümler oluşturan Iveco Bus, konvansiyonel güç aktarma organlarında tercihini Yenilenebilir Enerji Yönergesi ile uyumlu, sürdürülebilir yakıtlar için homologe edilmiş Iveco HI-SCR teknolojisinden yana kullanıyor. Bu çözüm, XTL (Parafinik dizel) ve HVO (Hidrojene bitkisel yağ) ile sürdürülebilir performans sağlarken, karbondioksit salınımlarını %50 ilâ %90 oranında azaltıyor.

Tartışmasız lider

Bugün 8 binden fazla doğal gazlı aracın bulunduğu Avrupa’da  Iveco Bus, her üç doğal gazlı aracın birine adını yazdırmış tartışmasız lider konumunda. Organik atıklardan geri kazanılan biyometan ile %100 uyumlu olan Iveco Bus doğal gazlı otobüs ve minibüsler, neredeyse sıfır olan parçacık seviyesi ve yaklaşık üçte bir oranında düşürülen nitrojen oksit seviyesi ile doğal kaynakları korumamıza yardımcı oluyorlar. Gürültü seviyesi de yarı yarıya azalıyor.  

FPT’nin doğal gaz motorları ile bu başarıyı sağlayan Iveco, 2019 – 2021 arasında elektrikli otobüs üretimini de iki kat arttırdı. 

Ürün yelpazesi 

Iveco Bus ürün yelpazesi üç ana gruba ayırılmış. Bu ürünler pazar ve müşteri istek ve gerekliliklerine  göre farklı boyut, yükseklik, yakıt türü, güç, donanım ve koltuklandırma seçeneklerini ile sunuluyor.

CROSSWAY: Kısa ve orta mesafe şehir içi yolcu taşımacılığı için. 12 veya 13 metrelik uzunluğa sahip CROSSWAY, gücünü Cursor 9 dizel veya Cursor 9 CNG motordan alıyor. CROSSWAY’in dizel HI-SCR versiyonları 360 ila 400 Bg’ye varan güce sahipler. Egzoz gazı resirkülasyonunun olmadığı bu özel teknoloji (EGR) yakıt tüketimini düşürüyor. Bu çevresel performans, yenilenebilir yakıtların kullanımı ile daha da arttırılabiliyor.

CROSSWAY modellerinde daha yüksek sürüş konforu ve yakıt verimliliği bağlamında optimize performans için iki otomatik vites kutusu seçeneği (ZF Ecolife 2 veya Voith Diwa NXT) sunuluyor.

Önden yaşanabilecek çarpışmaları hafifleten bir yapıya sahip aracın pasif güvenliği, ECE R29.03 TÜV Süd sertifikalı. 

Otomobil tarzı direksiyon ve gösterge paneli tasarımı, direksiyon üzerindeki kontroller, sürücünün elini direksiyondan ayırmadan istediği ayarları yapabilmesini sağlıyor. Şarj girişleri, çift USB girişleri, bardak ve şişe tutucular ile tamamen kişiselleştirilebilir ön panel de sürücünün konforunu arttıran unsurlar. Yeni 7 inç renkli ekranda Sürüş Tarzı Değerlendirmesi, hız sabitleme ayarı ve daha pek çok sürüş ve araç bilgileri gösteriliyor.

STREETWAY: Dizel ve doğal gazlı Euro 6 E standartları ile uyumlu motorlara sunulan 12 ve 18,75 metrelik iki versiyona sahip STREETWAY kent içi otobüslerde, boylamasına yerleştirilen motorlara Voith Diwa 6 veya ZF Ecolife 2 otomatik vites kutusu ile ZF AV 133 arka aks eşlik ediyor. 

12 metrelik modelde 1600 litreye, 18,75 metrelik modelde ise 1805 litreye ulaşabilen yüksek kapasiteli tanklar, kentsel görevlerde mükemmel uyum sunuyor.

STREETWAY ayrıca  motor bölmesi sıcaklık uyarıları, otomatik yangın söndürme sistemi, kapı alanında yolcu algılama gibi çeşitli güvenlik özelliklerine sahip. Elektronik süspansiyon sistemi, stabil ve konforlu bir sürüş deneyimi ile birlikte fren performansı için optimum çekiş ile direksiyon stabilitesi de sunuyor.

STREETWAY’in düşük toplam sahip olma maliyetine katkı sunmak ve korozyonu önlemek için aracın yanlarında işlem görmüş, uzun ömürlü ve yüksek kaliteli alüminyum levhalar bulunuyor.

E-WAY 

Iveco Bus, pazardaki en kapsamlı %100 elektrikli otobüs çözümü olan E-WAY ailesini geliştirdi. Bu ürün grubu, Iveco Bus’ın alternatif enerji, özellikle de elektromobilite üzerine 20 yıldan uzun süredir yaptığı geliştirme ve üretim deneyimine dayanıyor.

Sürücüler ve yolcular için yumuşak, sessiz, titreşimsiz sürüş ve ivme ile yüksek konforlu deneyim sunan bu bataryalı  otobüsler; standart ve metrobüs olmak üzere iki ana tipte,  9,5 m, 10,7 m, 12 m ve 18 m  olmak üzere 4 farklı uzunlukta. 

E-WAY modellerinde piller, düşük taban ile erişimi kolaylaştırmak ve yolcu kapasitesini maksimize etmek için tavan ve arka bölüme yerleştirilmiş, boşluk ve performans arasında en iyi denge kurulmuş.

Yüksek enerjili iki pil ( NMC;Nikel Mangan Kobalt ve LTO; Lityum Titan Oksit), üç şarj modu (geceleyin garajda ya da sürekli olarak pantografla) seçeneğine sahip olan E-WAY’in son yeniliği solo modellerdeki enerji saklama teknolojisinin evrimi. Tekil ZEN pil kümesinin kapasitesi 42 kWs’ye yükseltilerek %20’ye varan bir enerji artışı ile 300 kilometreye varan maksimum menzil elde edilmiş. 

Tek şarjla 543 km

Iveco Bus’ın tam elektrikli, sıfır CO2 salınımlı E-WAY modeli, yumuşak ve sessiz bir sürüş deneyimiyle sürücülerin, yolcuların ve çevrede yaşayanların konforunu artıran, güvenilirliğini kanıtlamış, yüksek performanslı bir otobüs olarak yedi Avrupa ülkesinde yaygın olarak kullanılıyor. İşletmede olan 550 adet E-WAY, bugüne kadar 24 milyon km’den fazla yol kat etmiş durumda. 

Yıllar boyunca elektrikli hareketlilik üzerine pek çok başarıya imza atan Iveco Bus’ın TÜV tarafından sertifikalandırılan ve geceleyin şarj olan 12 metrelik E-WAY modeli ile gerçekleştirilen iki rekor denemesi de bu güvenilirliği ortaya koydu. Bunların ilki olan ve Ulm’daki test pistinde gerçekleşen denemede, E-WAY 350 kWs pili ile tam şarjla durmaksızın 527 km’ye ulaştı.  Geçen temmuz ayında Alman Verkerhrsbetriebe Bachstein şirketi tarafından gerçek işletme koşullarında gerçekleştirilen testte ise yine 350 kWs pile sahip 12 metrelik E-WAY herhangi bir sorunla karşılaşmadan tek şarjla 543 km yol kat etti ve testin sonunda %3 pili arttı. 

Bağlantı ve telematikler

E-WAY modelleri, Proaktif Bakım ve Filo Yönetimi odaklı IVECO ON telematik hizmetlerinden yararlanabiliyor. 

Araçlar, uzmanların canlı bir biçimde performans ve durum değerlendirmesi yaptıkları Otobüs Kontrol Odasına bağlı. Bu, müşterilere proaktif bir biçimde destek sunarak beklenmedik durumların önüne geçiyor. Kendi kontrol odasına sahip bu interaktif bakım hizmeti, müşterilere otobüs filolarının çalışma sürelerini arttırmak için eşsiz bir fırsat sunuyor. 

Geniş IVECO ON Filo Yönetim hizmetleri, araçta ve araç dışında filonun gerçek zamanlı bir değerlendirmesini sunarak müşterinin verimliliğini maksimize etmesini sağlıyor. Bu, aynı zamanda elektrikli otobüsler ve pillerinin genel davranışı hakkında kapsamlı bir içgörü de sunuyor. IVECO ON ile sunulan bu dijital deneyim, filonun verimliliğini tasarruf aracılığı ile iyileştirirken yolcularına sunduğu hizmeti de geliştiriyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar