UND Başkan Şerafettin Aras uluslararası taşımacıların yaptıkları taşımalar ithalat, ihracat ve üçüncü ülkelere yaptıkları taşımalar ile hizmet ihracatı alanında turizim sektörü kadar döviz kazandırdığı ve turizm sektörünü aşacak potansiyeli olduğunu vurguladı.
UND ve üyeleri kurumsal yapı ve etkili çalışma ve çizgileri ile Türkiye’nin yolunu açmaya devem ediyor. 2024’de Kara yolu taşımacılığında yeni bir rekor yılı oldu.


Türkiye’nin ihracat ve ithalat yükleri ile birlikte çevre ülkelerin yüklerini taşıyan firmaların derneği UND 2024 yılı içinde yapılan çalışmalar, 2025 hedeflerini kapsamlı bir sunum yapılan basın toplantısı ile değerlendirdi, yapılan çalışmaları ve alınan sonuçları açıkladı. UND sunumunda 2024 yılında yapılan 2 milyon 95 bin ihracat seferi yapılarak rekor kırıldığı vurgulandı. Ulaşılan sefer sayısı Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri sınır kapılarında, yol güzergahında sayısız zorlukla karşılaşan Türk taşımacıların ve UND’nın zorluklarla baş etme ve aşma gücünü gösterdi.
1974’de kurulan ve Türkiye’nin en etkili, en önemli, farklı illerde temsilcilikleri, bulunan uluslar arası alanda muhatabı derneklerle bağlantıları olan Uluslararası Nakliyeciler Derneği 50 yıldır uluslararası taşımacılık alanında en etkili ve dikkatle takip kuruluş ve meslek derneği olma özelliğini kesintisiz olarak sürdürüyor. 2024 Mart ayında yapılan seçimli genel kurulda oluşan yeni yönetim 1 yılla yaklaşan çalışma dönemini tamamladı.
UND Başkan Şerafettin Aras, Yönetim Kurulu üyeleri ve dernek yöneticilerinin hazır bulunduğu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda uluslararası taşımacılık alanında yaşanan gelişmeler, kara yolu taşımacılığı temelinde dernek üyesi taşımacıların faliyet alanı kapsamında bulunan deniz, demir yolu, hava yolu taşımacılığı ve uluslararası ekonomik, ilişkiler ve bunların taşımacılığa yansıyan taşımacılığı etkileyen boyutları ile değerlendirildi. Toplantıda yapılan açıklamalar ve toplantı basın metninde UND’nin 50 yılldır uluslar arası taşımacılığı geliştirme, iyileştirme, kolaylaştırma için yaptığı çalışmaları sürdürdüğü, temel sorunların bir çoğunun şekil değiştirerek güncelliğini koruduğunu ortaya koydu. Temel sorunlar değişmesede artan sefer, taşıma yapılan ülke sayısı, taşınan yüklerin çeşitliliğinin artışına rağmen UND üyelerinin başarılı bir performansı 2O24 yılında yapılan 2 milyon 95 bin seferlik performasıyla ortaya kondu. Taşıma yapılan ülke sayısı bu ülkelerin dünya coğrafyasındaki yeri, yol alt yapısı, gümrük geçişleri, hizmet anlayışlarındaki farklılara rağmen seferlerin sürmesi taşımacıların yetenek, çalışkanlık ve fedakarlıkla Türkiyenin ihracat ve ithalata önünü açtıklarını gösterdi.

Değerlendirme toplantısında Türkiye’nin lojistik alanında küresel performansı, küresel sıralamada yerini daha yukarı çıkarmak için son dönemde bakanlıkların ve bağlı idari yapıların gümrük geçişi iyileştirmeleri, bilişim, yazılım, haberleşme hızı kolaylıklarından faydalanıldığı, Türkiye’nin kendi kapılarındaki geçiş süreçlerini hızlandırdığı vurgulandı. Bu gelişmeye karşılık özellikle Bulgaristan ve Yunanistan kapılarınında uyum sağlaması gerektiği ifade edildi. Bu kapılarda yapılacak iyileştirmelere katkı için Türk tarafının ve UND’nin hazır olduğu açıklandı.

UND üyeleri için son dönemde geciktirici, etkileyici ve ekonomik kayıplara neden olan vize sorunu aşılması uluslar arası mal dolaşımının serbest olmasına karşılık bu malı dolaştıracak sürücü ve taşıtların dolaşımına yönelik çıkarılan idari hizmetlerin yersiz ve haksızlığı, yaşanılan zorlukların aşılması için aralıksız çalışma yapıldığı bildirildi. UND’nin sorunları çözmede 2024 yılında kamu kesimi ile sürekli temasta olduğu, kamu kesiminin sorunların çözümüne yaklaşımı ve sürekli işbirliği içinde olunduğu bildirildi.
Geçiş ve taşımacılığın hızlı kolay hale gelmesi İçin UND’nin farklı ülkelerin kurum ve dernekleri, ile görüş ve temas halinde olduğu yapılan sunumda örnekleri ile gösterildi.
UND değerlendirme toplantısında sürücü yetiştirilmesi özellikle kadın sürücülerin uluslararası yollarda çalışmaya yönelik çabaların anlatılması ve bu çalışmalar toplantının dikkat çeken yanlarından biri oldu.
UND Başkan Şerafettin Aras uluslar arası taşımacıların yaptıkları taşımalar ithalat ihracat ve üçüncü ülkele yaptıkları taşımalar ile hizmet ihracatı alanında turizim sektörü kadar döviz kazandırdığı ve turizm sektörünü aşacak potansiyeli olduğunu vurguladı.

Ancak, Avusturya. Slovenya, Çekya ve Polonya Transit kota sorununu çözmek için resmi kurumlarımızla orntak mücadelemiz devam ediyor.
Toplantı da yapılan sunum ve UND Başkanı Şerafettin Aras’ın yaptığı sözlü açıklama ve basın toplantısı metninde konular ana başlıklar halinde yer aldı. UND Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aras, pandemi, savaşlar, deniz yolunda ve kanallarda yaşanan krizler ve diğer gelişmelerin etkisiyle karayoluna olan ilginin her zamankinden daha fazla olduğunu ve küresel tedarik zincirinde de sunduğu avantajlarla karayolunun öne çıktığını söyledi.
TÜRKİYE DIŞ TİCARETİ KARAYOLU İLE BÜYÜYOR
Türkiye’nin 70 ülkeyle karayolu bağlantısının bulunması ve Avrupa ile Orta Asya arasında bir köprü görevi görmesiyle önemli avantajları bulunduğunu aktaran Başkan Aras, “Dünya ticaretinin yüzde 85’i denizyoluyla yapılırken, ülkemizden yapılan ihracatın yüzde 41’i (107 milyar dolar) karayoluyla gerçekleştiriliyor. Bu durum, ülkemiz ve bölge için karayolunun ne kadar önemli ve vazgeçilmez bir taşıma şekli olduğunu açıkça gösteriyor. Pandeminin ardından uluslararası karayolu taşımacılığı, 2022 yılında rekor bir artışla 2 milyon 78 bin sefere ulaşmıştı. 2023 yılında ise küresel ekonomideki yavaşlamanın etkisiyle 2 milyon 26 bin sefere gerileyen taşımalar, 2024 yılında yüzde 3 artış göstererek rekor seviyeye 2 milyon 95 bine ulaştı. Önümüzdeki dönemde uluslararası karayolu taşımacılığı, bölgesel gelişmelere göre, Türk dış ticaretinde önemi daha da artacaktır” diye konuştu.
KARAYOLU TAŞIMACILIĞI, TÜRKİYE’YE DÖVİZ KAZANDIRIYOR
Başkan Aras, lojistik hizmetlerinin bir bütün olarak tüm taşıma modlarının en verimli şekilde kullanılmasını gerektirdiğini ancak karayolunun, hem ticaret ürünlerinin taşınmasında hem de kazandırdığı döviz geliri ile sektördeki önemli rolünü sürdürdüğünü belirtti.

Karayolu taşımacılığı ile yabancı taşımacıların payı ve giderlerimiz çıkarıldığında ülkemize en az
3.5 milyar dolar gelir kazandırdık, taşımacılık modları arasında en yüksek kazanıma sahip
taşımacılık modu karayolu taşımacılığı olmuştur.
Geçtiğimiz yıl açıklanan ilk 11 aylık verilere göre, uluslararası karayolu taşımacılık sektörü, 6 milyar dolar hizmet ticareti geliri elde ederken, bu dönemde, toplam taşımacılık sektörünün ise geliri 40 milyar dolar oldu. Başkan Aras, bu verilerin, karayolu taşımacılığının Türkiye’nin hizmet ticaretinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Karayolu taşımacılığının, taşımacılık sektörünün döviz kazandıran yapısının Türkiye’nin dış ticaretinde büyük katkı sunduğunu söyledi. Aras, “Türkiye’nin transit ülke olması için mevzuatımızı hızlı şekilde iyileştirirsek, hizmet ihracatında turizmi geçerek ilk sıraya yerleşiriz” diye ekledi.
KAROYULUN ETKİNLİĞİ ARTIRILMALI
Aras, Türkiye’nin karayolu taşımacılığındaki güçlü konumunu daha da pekiştirmek için lojistik altyapısına yapılacak yatırımların önemine dikkat çekti. Ayrıca, karayolu taşımacılığının çevresel etkilerinin azaltılması için sürdürülebilir ve teknolojik çözümlerin hızla uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.
EN FAZLA TAŞIMA YAPILAN ÜLKE IRAK OLDU
Başkan Aras 2024 yılı taşıma istatistiklerini de paylaştı. 2024’te ülkemizden toplam 2 milyon 95 bin ihracat seferi yapıldı. Bunun yüzde 71’i Türk araçları yüzde 29’u yabancı plakalı araçlar vasıtasıyla gerçekleşti. İhracat taşımalarında ilk sırayı 492 bin seferle Irak alırken bu ülkeye yapılan taşımalar toplam taşımaların dörtte birini oluşturdu. En fazla ihracat taşımasının yapıldığı ikince ülke 189 bin seferle Suriye olurken bu ülkeyi; 146 bin taşıma ile Almanya, 123 bin taşıma ile Romanya, 95 bin taşıma ile Gürcistan takip etti.
AVRUPA’YA 895 BİN İHRACAT TAŞIMASI YAPILDI
Türkiye’den Avrupa yönlü ihracat taşıması sayısı 897 bin olurken, Almanya yine ilk sırayı aldı. 2024 yılında Avrupa’ya değer bazında 131 milyar dolar ihracat yapılırken, Karayolu taşıma modu ile değer bazında 65 milyar USD ihracat taşıması yapılmıştır. İhracat taşımalarının 581 bini Türk araçları ile 316 bini yabancı araçlar ile yapıldı. Türk araçlarının taşıma payı yüzde 65 iken yabancı araçların payı yüzde 35 oldu. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında taşıma sayılarında yüzde 4’lük artış yaşandığı görülüyor.
TAŞIMALARI ÖNEMLİ KISMI ORTA DOĞU, KAFKASLAR VE ORTA ASYA’YA
Toplam ihracat taşımaların yüzde 57’lik bölümü Orta Doğu ve BDT-Orta Asya ülkelerini yapıldı. Kafkaslar ve Orta Asya ülkelerine toplam 367 bin taşıma yapılırken taşımalar bir önceki yola oranla yüzde 4 oranında azaldı. Orta Doğu ülkelerine 816 bin ihracat seferi yapıldı. Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında taşıma sayılarında yüzde 6’lık artış kaydedildi. Orta Asya ülkelerine yapılan ihracatın 20 milyar dolarlık kısmını, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yapılan ihracatın da yine 22 milyar dolarlık kısmını karayolu gerçekleştirdi.
İTHALAT TAŞIMALARI YÜZDE 5 ARTTI
2024’te ithalat taşımaları yüzde 5 oranında artarak 1 milyon 41 bin sefere ulaştı. Türk araçlarının ithalat taşımasında pazar payı yüzde 70 oranındayken yabancı araçların yüzde 30 oranında oldu. Türk araçlarının taşımalarında yüzde 8 artış, yabancı araç taşımalarında ise yüzde 2 düşüş kaydedildi.
TAŞIMA KORİDORLARIN AVANTAJIYLA LOJİSTİKTE KÜRESEL GÜÇ OLABİLİRİZ!
Türkiye’nin lojistik koridorların odağında yer aldığını söyleyen Başkan Aras, Orta Koridor’dan gerçekleşen yük trafiğinin arttığını, Kalkınma Yolu ve Zengezur Koridoru’nun aktif olmasıyla birlikte Türkiye’nin küresel ticaretteki rolünün daha da artacağını söyledi. Aras, “Görünen o ki, Türkiye yeni küresel ticaretin en önemli geçiş ülkelerinden biri. Avrupa’dan Çin’e ve Orta Asya’ya uzanan taşıma rotası Türkiye’nin küresel ticaretteki stratejik rolünü güçlendiriyor. Bu kadar önemli bir konuma sahipken bunu taçlandırmamız, lojistikte küresel bir güç olmamız gerekiyor” dedi.

UND ÇÖZÜM ARAYIŞLARINI SÜRDÜRDÜ
2024’te UND sektör sorunlarını çözüm arayışlarını sürdürürken; iş birlikleri, yeni gelişmeler ve önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak durumlara karşı stratejiler geliştirme noktasında önemli çalışmalar yaptı. Başkan Aras, 2024 yılında yaptıkları çalışmalardan öne çıkanları kısaca şöyle özetli:
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile yaptığımız “UBAK ve Ulaştırma Mevzuatı Çalıştayı” ile aktif katılım sağladığımız, Kapıkule ve Gürbulak sınır kapısı ziyaretleri sonucunda TİM Gümrük ve Lojistik Çalıştayında sektörün önündeki gündem maddelerini ele aldık. 2024 yılının büyük final yaptığımız TOBB işbirliği ile “Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık” konferansınız yaptık. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun ve tüm genel müdürlerimizin katıldığı bu konferans kamunun sektöre olan desteğini bir kez daha ortaya koyarak sektör 21 maddelik talep ve beklentilerini en üst makama arz ettik. Sektör firmalarını bilgilendirme amacıyla hazırladığımız “Taşımacının Başucu Kitabı”nı sektöre sunduk.
– Sektörde kadın istihdamını teşvik etmek amacıyla Kadın Çalışma Grubu’nu hayata geçirdik. Bu konuda İş-Kur ile yakın işbirliğimiz sonucunda “Kadın Sürücü Akademisi” sürücü yetiştirme programı en kısa zamanda başlayacak. Dünya sürücüler günü vesilesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu derneğimizi ziyaret ederek Bakanımızın talimatı ile kadın sürücü istihdam eden firmaları bir takım teşvikler verilmesi yönünde çalışmalar yapılacağının sözünü verdi.
– Sürücü vize sorunun çözmek için önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Başta Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, İRU ve Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) ile yapılan görüşmelerde, sürücülerin vize ve sınır geçiş problemleri gündeme taşıdık. Ayrıca, Türk sürücülerine uygulanan vize engeline karşı bir imza kampanyası başlatıldı. Biz de kamuoyuna bir çağrıda bulanarak; Türkiye-AB ticaretine engel teşkil eden Schengen vizesi duvarının kaldırılması gerektiğini söyledik. Tüm Avrupa parlamentosu milletvekillerine hitaben mektup yazarak konunun aciliyetini ifade ettik.
– Uluslararası düzeyde çeşitli iş birliklerine imza attık. UND öncülüğünde Türk Devletleri Taşımacılık Dernekleri Birliği (OTS-URTA) kuruldu. İtalya Taşımacılar Derneği ALIS ile iş birliği yaparak geçiş belgeleri ve vize sorunlarına karşı ortak hareket etme kararı aldık.
– Avrupa Birliği tarafından Ocak 2025 itibarıyla Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu gibi resmi kurum ve kuruluşları ile gerçekleştirilecek temaslar için getirilen resmi akreditasyon ön şartı çerçevesinde, Derneğimiz 23 Ocak 2025 itibarıyla sisteme kabul edilerek AB ‘den resmi akreditasyon aldı.
Uzun yıllardır ülkemiz ve sektörümüzün Türkiye-AB hukuku çerçevesindeki hakları ve kazanımlarının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla Brüksel’de etkin temaslar ve lobi faaliyetleri yürüten UND, stratejik bir çatı kuruluşu olarak geçmişten bugüne yürüttüğü çalışmalarla Türkiye-AB ilişkilerinin gelişimine sağladığı katkılar, AB kurumları nezdinde elde ettiği itibar ve güven temelinde aldığı bu akreditasyon ile Brüksel’deki temaslarını daha etkin şekilde yürütebilecek.

SEKTÖRÜN GELİŞİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK!
Başkan 2025 yılında yapacakları çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulundu. Aras, “Ulaştırma Koridorları ana gündemimizde olmaya devam edecek ve bir odağımız da Suriye olacak” dedi. Aras, Suriye’nin istikrara kavuşmasını memnuniyetle karşıladıklarını, normalleşme ile birlikte taşımaların önemli oranda artacağını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Sınır kapıları ve iç gümrüklerde geçişlerin hızlandırılması için yaptıklarını çalışmaların devam edeceğini aktaran Aras, sürücü vizeleri, Gümrük Mevzuatı, Türkiye’nin lojistik performansının artırılması, maliyetlerin azaltılması noktasında da yoğun bir çalışma içerisinde bulunacaklarının altını çizdi. Bunun yanında Avrupa Birliği yeşil mutabakat ve sınırda karbon düzenlemesi çalışmaları yaygınlaştıracaklarını, sektörde teknoloji kullanımının artırılması ve dijitalleşmenin sağlanması için çalışmalarının süreceğini aktırdı.
UND’NİN 21 MADDELİK SEKTÖR BEKLENTI VE TALEPLERI
1. Gümrük Kanunu’nun 235. maddesi, nakliyecinin mal sahibinin beyanından sorumlu tutulmaması için uluslararası mevzuatla uyumlu hale getirilmelidir.
2. Gümrük işlem süreleri, sınır kapılarındaki bekleme ve giriş-çıkış sürelerini de kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
3. Gürcistan’ın Sarpi modeli, sınır kapılarındaki yoğunluk sorununu azaltmak için Türkiye’de uygulanabilir.
4. Geçici depolama yetkisi, transit ticaretin ihtiyaçlarına yönelik antrepolara verilmelidir.
5. Sınır kapılarında mesai ücreti uygulaması, kaldırılarak maliyetler düşürülmelidir.
6. YGM’ler, varış değişikliği ve süre aşımı gibi durumlarda yetkilendirilerek memur eksikliğinden doğan zaman kaybını önlemelidir.
7. ATS işlemleri, memur beklemeye gerek kalmadan araç takip sistemleriyle hızlandırılmalıdır.
8. İzinli alıcı uygulamasında, YYS-1 zorunluluğu kaldırılarak daha fazla firmanın faydalanması sağlanmalıdır.
9. X-ray taramaları, ticareti yavaşlatmadan modern teknolojilerle hızlandırılmalıdır.
10. Transit taşımacılıkta mühür fekki yoksa, ek kontroller yapılmamalıdır.
11. Veteriner kontrolleri, sınır kapılarında etkili uygulanarak gereksiz geri gönderme ve imhalar önlenmelidir.
12. Gıda kontrolü ön bildirim süreleri, 12 ve 24 saat şartı kaldırılarak sınır geçişleri hızlandırılmalıdır.
13. Sınır kapısı değişikliklerinden kaynaklanan sorunlar, lojistik süreçlerin aksamaması için çözülmelidir.
14. U-ETDS ve E-Irsaliye entegrasyonu, dijitalleşme ve kayıt dışılıkla mücadele için sağlanmalıdır.
15. TIR şoförleri için yaş sınırı kaldırılarak, iş gücü eksikliği giderilmelidir.
16. Güzergah Kullanım İzin Belgesi, lojistik sektörünün yükünü hafifletecek şekilde düzenlenmelidir.
17. Halkalı Gibi Terminallerin kapasitesi artırılarak, sektörün ihtiyacına daha iyi cevap verilmelidir.
18. Avrupa’daki gibi 7/24 terminal işlemleri, lojistik rekabet gücünü artırmalıdır.
19. Bilgi işlem ve pazarlama alanlarında personel istihdamı, desteklenmelidir.
20. Yurtdışı pazar analizleri için hukuki danışmanlık ve pazar araştırması, destek mekanizmalarıyla güçlendirilmelidir.
21. Dijital dönüşüm yatırımları, yazılım, donanım ve personel eğitimleriyle teşvik edilmeli