1 Tırsan Banner

BusStore

 

TREDER üyeleri Ankara’da buluştu

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), tedarikçi ziyaretlerini Durst Safa ile sürdürdü. TREDER üyeleriyle 10 Aralık’ta Ankara HiltonSa’da biraraya gediler. Pazarda Safa Kabin olarak tanınan firma; boya için yüzey hazırlama, kumlama, katoforez boyama ve kurutma, boya kabinleri, boya çevre ve yeni standartlar alanındaki gelişmeleri ve çalışmalarını önemli bir bölümü müşterisi olan TREDER üyelerine anlattı.

Durst Safa Kabin kurucusu Fahrettin Sarıkaya, Genel Müdür Yardımcısı (Proje ve Montaj Sorumlusu) Volkan Sarıkaya, firma yöneticileri sunumda hazır bulundular. Sunum sonrasında TREDER Başkanı Yalçın Şentürk Fahretin Sarıkaya ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

TREDER Başkanı Yalçın Şentürk, “Bu yılın son tedarikçi ziyaretini Durst Safa firmasına yaptık. Treylerin kalitesini belirleyen önemli işlemlerden biri boyama. Durst Safa, uzun yıllar sektörde ve bu alanda Ar-Ge gücü olan, faydalı model geliştiren bir firma olarak önemli bir yer edinmiş sektörde. Umarız, bu tür tedarikçilerimizle ülkemizde daha kaliteli treylere imza atarak dünyada daha fazla söz sahibi olacağız ” şeklinde konuştu.

Ankara’da Çift etkinlik

ATP standartları gıda ve tüm soğuk zincir taşımalarında 50 ülke ile birlikte Türkiye’de 2022 de uygulamaya giriyor. ATP devreye girişi ile treyler ve kasa üreticilerini ilgilendiren konularla ilgili olarak TSE Uzmanı İlyas Imer yaptığı sunumla üreticilere bilgi verdi.

TREDER aylık olağan toplantılarını üyelerin katılımı ile tedarikçi buluşması halinde gerçekleştiriyor. Bu yöntem yönetim ve üyeler arası diyaloğu ve işbirliğini arttırıyor. Treder’in bu yöntemi tedarikçi ve sektör buluşmasına yüzyüze görüşmeye, bilgi alışverişine ve sektörün gelişmesine katkıda bulunuyor. Sektör temsilcileri ve tedarikçiler mesleki tecrübe, pazar ve piyasa bilgisi, gelişen teknolojiler gibi konularda doğrdan güncel bilgi sahibi oluyorlar. 2021 Aralık topantısı Ankara olan Drust /Safa ile buluşma olarak gerçekleşti. Bu toplantının ardından TREDER üyeleri TSE’in son ve önemli çalışmalarından olan ATP mevzuatının devreye girmesi, üreticileri ilgilendiren test süreç ve yöntemleri, testlerle ilgili uygulamalar ilgili bilgi aldılar.

Boya; Koruma, Kalite ve Pazar

Treyler ve üst yapı firmaları ihracata yönelimeleri dış rekabet etkisi ile birlikte yurt içine verilen ürünlerde de kalite arayışları ile birlikte garanti süresi beklentileri, pazarlamada boya etkisi ve rekabet nedeniyle boya işlemlerine daha fazla önem veriyorlar. Boya hızı, maliyeti ve boya çevre ilişkisi ve boyanın yanıcı ucucu olmasının oluşturduğu tehlike ve personel sağlığıda bu gelişmeye eşlik ediyor. Boya uygulama süreçleri ve boya maliyetleri önem kazanıyor. Bu nedenle boya üreticileri tüm sektörlerle birlikte otomotiv, treyler ve üstyapı sektörü ile işbirliğini artırıyorlar. Bu süreçte gelişen ve çözümler üreten firmalardan biri de Safa Kabin Sefa Kabin in öyküsünü TREDER üyelerine özetlerken sektördeki gelişmeyede ışık tutuyor.

Firmanın gelişim sürecinden bahsederek, kuruluşlarının araç boyama ve kurutma kabinleri imalatı yapmak üzere Fahrettin Sarıkaya tarafından 1994 yılında kurulduğu bilgisini verdi. Durst Safa Genel Müdürü Fahrettin Sarıkaya, 30 yıldır bu işi yaptığını belirterek, işe başlayış hikayesini şöyle anlattı: “Mustafa Koluman Cadillac aracını boyatmak için atölyöme gelmişti. Boyama fırınımı görünce bir tanesini de fabrikasına yaptırmak istedi ve ilk tesisi böyle kurdum. Daha sonra Kadir Has çağırdı. Sektörde Fevzi Serin, Yalçın Şentürk ile bu işleri pekiştirdik. Bu insanladan çok şey öğrendim. Birlikte bu işleri büyüttük diyebilirim.

2004 yılında Avrupa’nın en iyi bilinen firmalardan biri olan Durst Lackıer And U. Trocknungsanlagen firması ile ortaklık kurduklarını hatırlatan Sarıkaya, bugüne kdar yaptıkları işlerle Alman ortaklarını şaşırttıklarını aktararak, Alman Kalite ödülene layık görüldüklerini söyledi. Sarıkaya; Türkiye’de Temsa, Mercedes, Hidrokon, İmer gibi markaların yanı sıra treyler sektöründe; Tırsan, Yalçın Dorse, Öztreyler, Serin, Aksoylu, Koluman gibi firmaların boyama kabinlerini kurduklarını söyledi. Savunma sanayi, raylı sistemler gibi pek çok sektöre hizmet verdiklerini aktaran Sarıkaya, otomasyon sistemlerini artık tesislere kazandırdıklarını söyledi. 12 beyaz yaka ve 32 tane mavi yaka ile hizmet verdiklerini aktaran Sarıkaya, bir çok faydalı modele sahip olduklarını, en iyi örneklerinden birinin kombine boyama kabini olduğunu söyledi.

Karton filtremeyi Türkiye’de ilk olarak Durst Safa yaptı

Yaş boyama kabinlerinde karton filtremeye geçildiğini belirten Sarıkaya, bu filtrenin 900 kg boya tutma kapasitesine sahip olduğunu, kapasite doluncaya kadar bakım ve servise ihtiyaç olmadığını söyledi.  Türkiye’de bunu yapan ilk firma olduklarını vurgulayan Sarıkaya, Serin Treyler’in yeni tesisinde karton filtreleme kullanıldığını söyledi.

50 büyük firmanın, 30’unu yaptık 

Treylerde 50 büyük firma varsa 30 firmanın boya kabininin kendilerinni yaptığını aktaran  Sarıkaya, boya kabini seçiminde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında tecrübelerini paylaştı:

 “Hava-Hız düşük olduğunda boya türbülans yapıyor. Türbulanstan tozu gidrmek için bir kat daha boyuyor. Hava hızı yavaş olduğunda toz yüzeye yayılıyor. Yaptığımız hesaplamalarda 20 dakikanın 90,6 euro ilave maliyet oluyor. 500 araç yaptığınızda 49 bin eruroyu fazladan harcıyorsunuz. Bu da yanlış kabin seçiminden kaynaklanıyor. Bunnu için fan sisteminin kabine göre kurulmasını  istiyoruz. Kurulum maliyetini ucuztlatmak için, servis kabini kullanılması yanlış.”

Katoforez daha ekonomik

Safa Kabin kurucusu Fahrettin Sarıkaya yurt içi müşterileri arasında Mercedes, Temsa, Ford, MAN gibi üreticiler ve bu üreticilerin servis merkezlerinin müşterileri arasında olduğunu treyler ve araç üstü ekipman üreticilerine yönelik tesis kurma, danışmanlık ve tedarik hizmetleri verdiklerini sektörle yakın bir işbirliği halinde geliştiklerini vurguladı.

Çevre normlarının bundan böyle daha önemli hale geldiğini anlatan Sarıkaya, boyamada stantartların belirli olduğunu ve bu değerlere uyulmadığında bundan üreticinin de zarar gördüğünü söyledi. Sarıkaya, yanlış kullanımdan dolayı enerji, boya gibi kaynakların verimli kullanılmadığı uyarısında bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından boyama tesislerinin çevreye verdiği etkinin ölçüldüğünü ve buna göre işlem yapıldığını aktaran Sarıkaya, firmaları cezai müeyyidelerden korumak için ölçme ve belgelendirme yaptıklarını söyledi.

Katoforez’in teknolojisinden de bahseden Sarıkaya, bu sistemin üreticiye toplam sahip olma maliyetinin daha ekonomik olduğunu vurgulayarak, “Yılda 3 bin araç yapan bir üretici bir milyon 100 bin Euro tasarruf sağlıyor. Bu tasarrufun yanında müşterisine de 10 yıl paslanmazlık garantisi verebiliyor” dedi.


Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar