Strenx, treylerlerin hafifletilmesini ve daha fazla yük taşıyabilmesini sağlıyor

Brezilyalı semi-treyler üreticilerinden Librelato, Strenx® performans çeliği sayesinde daha düşük ağırlıkta, daha fazla yük taşıyan ve zorlu talepleri karşılayan tahıl römorkları üretiyor. Brezilya’nın üçüncü büyük treyler üreticisi ve çok sayıda sektörel ödülün sahibi olan işletme, ülkenin en hızlı büyüyen şirketlerinden biridir. Strenx® performans çelikleri şirketin büyümesindeki başarı öyküsünde kilit bir rol oynuyor.

Brezilya’da nakliye için ağırlıklı olarak karayolu kullanılır – tüm yüklerin yüzde 60’tan fazlası kamyonlarla taşınır. Ne var ki, kamyon ve treyler filolarının çoğu modernizasyona ihtiyaç duymakta, aşırı yüklenmekte ve karayolu araç ağırlık sınırlarını aşmaktadır. Bu sorunlarla başa çıkmak, artan talebe tahıl römorku gibi taşıma çözümleriyle karşılık vermek ve sektördeki çevre ve güvenlik endişelerini ele almak için, Librelato gibi geleceği düşünen şirketler harekete geçmeye başladı.

Geleneksel araçlara kıyasla hem daha güçlü hem daha hafif yarı römorklar üretmek için Strenx® performans çeliğine güveniyorlar. Peki bu nasıl yapılıyor?

Yapısal çelik ile eşit düzeyde özellikler sunan Strenx® çelik, nakliye sektöründeki şirketlerin her treylerin ağırlığını güvenli biçimde azaltmasına, en yüksek ürün kalitesi standartlarını yakalamasına ve servis ömrünü uzatmasına yardım ediyor.

Yeni Pró-Nio tahıl römorku standart römorka göre 780 kg daha fazla yük taşıyor

Librelato, pazarın değişen gerekliliklerine sadece en yeni teknolojilere yatırım yapan ve yüksek düzeyde imalat kalitesi sunan cesur şirketlerin karşılık verebileceğine inanıyor.

Bu nedenle Librelato yenilikçi bir atılım yaparak SSAB ve dünyanın en büyük niyobyum metal üreticisi olan Brezilyalı maden şirketi CBMM ile bir ortak geliştirme projesi başlattı. Bu şirketlerin üçü de, konsept tanımlama, teknik tasarım, FMEA analizleri, konstrüksiyon, prototip değerlendirme ve saha testlerinden, son validasyon ve satış lansmanına varıncaya kadar projenin her aşamasında yer aldı.

Proje, Ekim 2019’da Librelato’nun yeni tahıl yarı römorku modeli Pró-Nio’nun üretilmesi ile sonuçlandı. Niyobyum içerikli çelik formülasyona sahip olan 12,5 metrelik, üç dingilli tahıl römorku, aracın standart bir römorktan 780 kg daha fazla yük taşımasına olanak tanıyor. Brezilya pazarında kendi sınıfında sunulan en hafif araçtır.

Müşteriler ne düşünüyor?

“Pazar kabulü beklentilerimizi aştı ve satışlar başarılıydı,” diyor Librelato COO’su Marco Camargo. “Niyobyum metali çelikle karıştırıldığında alaşımı çok daha sert hale getirerek daha hafif ve sağlam ürünler geliştirmek için gereken temel koşulları yaratıyor ve böylece daha verimli bir karayolu nakliyesi sağlıyor. Çünkü böylece aracın ağırlığını azaltıp yük kapasitesini artırabiliyorsunuz. Bu da sonuçta Brezilya ve Güney Amerika’daki nakliye operatörleri için daha fazla kârlılık anlamına geliyor,” diyor Camargo.

Yüksek dayanımlı çelikler kullanarak akma dayanımını 2 ve hatta 3 katına çıkarın

Pró-Nio’nun şasi ve traverslerinde Strenx® 700MC kullanılırken, arka koruma donanımı (RUPD) Strenx® 960MC‘den yapıldı. Librelato gibi şirketler, güç ve güvenliği artırmak için daha yüksek dayanımlı çelik sınıflarını kullanmaya başladı.

“Şu anda Brezilya’da en çok kullanılan 343 MPa dayanımlı çeliklerin yerine 700 MPa çelikleri getiriyoruz,” diyor CBMM ürün uygulama danışmanı Gilberto Leal. “Bu iki katı dayanım demek. Projede ayrıca 960 MPa’ya ulaşan malzemeler de kullandık ki bu da segmentte geleneksel olarak bulabileceğinizin neredeyse üç katı tokluk anlamına geliyor. Tüm bunlar daha fazla dayanım ve güvenlik sağlıyor. Tasarım iyileştirmeleri sayesinde, aynı zamanda yeni geometrik ölçümlerle daha iyi bir rijitlik de sağladık. Ve üretim sürecinde de iyileştirmeler görerek bu sayede ekipman imalatını optimize ettik,” diyor Leal.

Yola karşı daha tok, çevreye karşı daha nazik

Römork ağırlığının düşmesi, yük kapasitesinin artması ve imalatta daha az çelik kullanılması sayesinde, ürünün ömrü boyunca CO2 emisyonlarında tahmini 27 ton azalma elde edilebilecek.

Yeni bir treyler tasarlarken Strenx® performans çeliğinin kullanılması, verimlilik artışı ve daha yüksek kullanılabilirlik gibi ek avantajlar da sağlar ve bu da taşıt için uzun vadede daha fazla kârlılık demektir.

Önce güvenlik: Treyler ve kamyonların kritik güvenlik parçalarında Strenx® çelik

Güvenlik tabii ki karayolu taşımacılık sektöründe her alanda en önemli kaygılardan biridir. Güvenliğin önem taşıdığı durumlarda arka koruma donanımlarında (RUPD) Strenx® çeliğin kullanılması hayat kurtarabilecek bir çözüm sunar.

Genellikle çelikten yapılan RUPD’ler bir kamyon veya treylerin arkasına takılarak, arkadan çarpabilecek daha küçük araçların taşıtın altına sıkışmasını önler. 2019 itibarıyla BM Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (ECE) daha sıkılaştırılacak olan RUPD yönetmelikleri karoser üreticilerini, araç sahiplerini ve filo yöneticilerini etkileyecek. Örneğin ağır taşıtların daha yüksek kuvvetlere dayanabilmesi, alt boşluk yüksekliğinin daha düşük olması ve daha sert RUPD’lerinin olması gerekecek.

Taşıma kapasitenizi küçültmeden bu güvenlik gerekliliklerini nasıl karşılayabilirsiniz? SSAB’nin teknik uzmanları, Strenx® yüksek dayanımlı çeliği plaka, boru veya sac halinde kullanarak özel taşıt türünüz için en iyi tasarımın yaratılmasında sizinle işbirliği içinde çalışacak. Aracınızın performans, maliyet ve güvenlik arasında en doğru dengeyi yakalamasını sağlayacaklar.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar