SSAB, Çelik üretiminde karbonsuzlaşma

İklim değişikliğinin önlenmesine yönelik anlaşma ve düzenlemelerden etkinlenen sektörlerin arasında demir çelik üretimi ilk sıralarda yer alıyor. Demir çelik üretimi tüm endüstriler ve hayatın neredeyse tüm alanlarını etkiliyor. SSAB, yeni iklim teknolojilerinin ölçeğinin büyütülüp kullanıma sunulması konusunda bu tutkunun nasıl artırılacağı ve hızlandırılacağı konusundaki tartışmalara katkıda bulunuyor.

Demir çelik ve tüm sektörlerde karbonsuzlaşma endüstrilerin temel uğraş alanları arasında. Bu amaçla SSAB yöneticileri Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde Climate Week NYC ile birlikte çeşitli etkinliklere katıldı. Hükümetler ve politika yapıcılar, sıfıra yakın emisyonlu malzeme ve ürünler için pazarlar yaratmanın yanı sıra eşit bir oyun alanı sağlamaya odaklanıyor.

Üreticilerin müşterilerin ve tüketicilerin, Çevresel Ürün Beyanlarına dayandırılması gereken çelik ürünlerdeki karbon ayak izini anlayıp karşılaştırabilmeleri gerekiyor.

SSAB, çelik endüstrisinde yeşil geçişe öncülük ediyor ve 2022’de stratejik müşterilerine 500 ton fosilsiz çelik sevkiyatı gerçekleştirdi. Ortaklarımız LKAB ve Vattenfall ile birlikte geliştirilen çığır açan HYBRIT teknolojisinin pilot ölçekte çalıştığı kanıtlandı ve SSAB, fosilsiz değer zincirleri geliştirmek için stratejik müşterilerle birlikte çalışıyor.

SSAB ayrıca karbon emisyonlarının nasıl ölçüleceği, raporlanacağı ve doğrulanacağı konusunda ortak bir metodoloji görmek istiyor. Bu, tüm çelik üretimi üretim süreçleri için karbondan arındırma çabaları konusunda şeffaflık yaratacaktır. Aynı zamanda çelik endüstrisi karbon raporlamasının güvenilirliğini de koruyacak ve artıracaktır.

Karbonsuzlaşma çalışmalarına katılan SSAB CTO’su Martin Pei , SSAB, yeşil geçişin sadece gerekli değil, aynı zamanda mümkün olduğuna inanıyor.  “İklim dostu bir gelecek çok yakında, ancak bunun için iklim değişikliğine yönelik istek ve hızın artması gerekiyor, buna olanak sağlayan politika çerçevelerinin oluşturulması da dahil. 

SSAB ve ortakları, fosil içermeyen çelik teknolojimizin işe yaradığını zaten kanıtladılar ve artık üretimi artırma konusunda istekliler. Martin Pei, “Çelik, küresel CO2 emisyonlarının yaklaşık %7-9’unu temsil ediyor , ancak çeliğe her yerde ihtiyaç varGeçiş olmadan çelik sektörünün küresel iklim hedeflerine ulaşması zor olacak.” diyor


Martin Pei madencilik ve metal endüstrisinde kanıtlanmış bir çalışma geçmişine sahip. Deneyimli Genel Müdür Yardımcısı. Ar-Ge, Müzakere, Satış, Uluslararası işletme, Yalın Üretim, Değişim yönetimi ve Uluslararası Satış konularında uzman. Stockholm İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nden (KTH) Metalurji ve Malzeme Bilimine odaklanan doktora derecesine sahip güçlü teknoloji uzmanı.

İsveç’in amiral gemisi endüstriyel projesi HYBRİD – Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology’nin başlatıcısı, HYBRİT Development AB Yönetim Kurulu Başkanı, SSAB, LKAB ve Vattenfall’dan bir üst düzey karar alıcılardan.

2017’den beri İsveç Kraliyet Mühendislik Bilimleri Akademisi (IVA) üyesi

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar