EGM’nin PAK birimine yeni arama kurtarma araçları.
Emniyet Genel Müdürlüğü-Polis Arama Kurtarma Birimi filosunun Daily 70C18HD WX 4×4 şasili yeni arama kurtarma araçlarının hafif, dayanıklı ve işlevsel üstyapıları Koçak Kasa tarafından imal edildi.
Çok çeşitli görevleri yerine getiren arama kurtarma araçlarında, kasa ve ekipmanların güvenli, hızlı, etkili hizmet verecek özelliklerde olması ve araçların görevli ekibi güvenle taşıması gerekiyor.
Arama kurtarma araçlarında olması gereken özellikleri, ilgili birimlerinin asırlık geleneği, sayısız olaydan çıkardığı gereklilikler, malzeme ve araç teknolojisindeki gelişmeleri takibi sonunda oluşan şartnamelerle ortaya koyan Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Polis Arama Kurtarma (PAK) Birimi için tedarik ettiği arama kurtarma araçlarında; dayanıklı şasi ve ekip kabin yerleşimine sahip 7 tonluk Iveco Daily’nin 180 Bg maksimum güç ve 430 Nm tork çıkışlı, 4.175 cm dingil mesafeli, 4300 kg’ye kadar yük kapasitesi sunan 70C18HD WX 4×4 modelini tercih etmiş. Aracın ön tamponunda başka araçları veya gerektiğinde kendini çekmesi için 5 ton kapasiteli 20 metre halatlı elektrik motorlu bir çekme vinci yer alıyor.
Üstyapı zorlu yol şartlarından etkilenmiyor
Koçak Kasa, 3700 cm’lik faydalı şasi uzunluğu üstüne sabit ve seyyar ekipmanların yerleştirildiği üstyapıyı şartnamede belirlenen istekler doğrultusunda, kullanım ve beklemeler sırasında dış etkenlere dayanıklı olarak tasarlayıp imal etmiş. Bu imalat, araç şasisinden bağımsız bir yardımcı şasi üstüne gerçekleştirilmiş. Araç şasisi ile üstyapı şasinin birleştirilmesi, sağlam ve birbirinin yüzeyini bozmayacak, titreşim ve sarsıntı yalıtımı sağlayacak şekilde yapılmış. Üstyapı da yekpare olarak imal edilmiş yüksek mukavemetli yardımcı şasi üzerine astik takozlar ve esnek bağlantılarla kaynaksız olarak oturtulmuş.
Malzeme ve ekipmanlara ulaşım hızlı
Arama kurtarma çalışmaları sırasında kullanılan sabit ve seyyar malzemelere görevlilerin hızlı ve güvenli ulaşmasına imkan veren özelliklerde tasarlanan Koçak Kasa’nın üstyapısında; sağ ve sol yanlarda 2’şer adet olmak üzere toplam 4 malzeme dolabı buluyor. Panjur kapaklı dolaplar, içleri toz ve yağış etkisi ile su almayacak şekilde contalı. Dolap içlerindeki elektrik tesisatı ve elektronik aksamlar sıvılara karşı koruma altına alınmış.
Malzeme dolaplarının içi LED aydınlatmalı. Işıklar, panjur kapaklarının açılıp-kapanması ile otomatik olarak yanıp sönüyor. Panjurların seyir sırasında açık olup olmadığının kontrolü sürücü kabini içinden yapılabiliyor
Koçak Kasa Arama Kurtarma Üstyapısı içindeki alet, ekipman, teçhizat ve gereçlere kolay ve hızlı erişim; emniyet kilitli kızaklar üzerine yerleştirilmiş teleskopik çekmece ve raf sistemi ile sağlanıyor. Bu teleskopik sistem gerektiğinde kendi ekseni etrafında dönebiliyor.
Malzeme dolapları; farklı boyutlardaki malzemelerin yerleştirilebilmesi için yüksekliği ayarlanabilir tipte.
Araç seyir halinde iken malzemeler, yerlerinden düşmemesi için gergi sistemli bağlantılar veya özel kilit sistemi ile emniyet altına alınıyor. Bu kilit mandalları çekmecenin sağında ve solundaki her kızakta mevcut.
Çekmeceler malzemenin kolay alınması için dışa eğimli olarak çıkıyor. Ön ve arka malzeme dolaplarının etek kısımlarının uygun yerlerinde malzeme yerleştirme yeri bulunuyor.
Alt kısım, menteşeli kapakla kapatılmış. Basamak olarak da kullanılabilen kapaklar insan ve malzeme ağırlığını taşıyacak kapasitede.
Çatı fonksiyonel
Karoserin üzerine çıkmak için aracın arkasında sağ veya sol yanda alüminyum alaşımlı profilden bir merdiven bulunuyor, basamakları kaymayı önleyici özellikte. Çatıya çıkışı kolaylaştırmak için basamakların üst kısmında, sağ ve sol yanlarda karosere monteli 2 adet tutamak bulunuyor. Çatının kenarları, yekpare alüminyum korkulukla çevrili. Korkuluk panellerinin içinde aracın çevresini aydınlatması için dolap panjurları üzerinde birer adet olmak üzere aracın sağ ve sol yanlarında LED çevre aydınlatma lambaları var. Üstyapı ayak basma yüzeyi personelin yürüyüşünü engellemeyecek ve kaymayı önleyecek yapıda.