Oregon Teknoloji Hizmetleri A.Ş. yöneticileri ile Oregon Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri ve Konya ortakları 7-9 Haziran tarihinde Kıbrıs Girne’de buluştu. Toplantı ortaklara ve uluslararası taşımacılık sektörüne oluşturulan özel bir iş modeli ile destek hizmet veren Oregon hizmet birimleri ve bu birimlerin gelişimi, pazardaki konumu, yatırımlar, hedefler, ürün yelpazesi ile bilgi verme ve yıllık değerlendirme yapma misyonunu yerine getirdi. Toplantıda Oregon ortaklarına nama yazılmış ortaklık belgeleri dağıtıldı. Toplantıya katılan 200 Oregon ortak ve yöneticileri görüş alışverişi sektörel ve ticari durum, fırsatlar, gelişimi yavaşlatan engelleyen sorunlar hakkında değerlendirme yapma ve birlikte çeşitli etkinlikler yapma imkânı buldular.
Oregon Teknoloji Genel Müdürü Selçuk Yılmaz kuruluştan bu yana yapılan çalışmalar ve 2024 ve 2025 yılı içinde hizmet vermeye başlayacak yatırımlar şirketin önümüzdeki döneme yönelik hazırlık ve hedeflerini özetleyen bir sunum yaptı.
Gala akşamında Oregon Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık Oregon’un vizyonunu anlatan bir konuşma yaptı.
Eyüp Bartık, firmaların tek başına yapamayacakları hizmetleri ve aksiyonları gerçekleştirerek hem sektörün hem Türkiye’nin rekabet gücünü artırmaya, kaynakları etkin kullanmaya, uluslararası taşımacılığın gücünü ve deneyimlerini satın almadan, yazılıma, depo ve filo yönetiminden finansmana yeni bir iş modeli ve yepyeni bir bakışla ele aldıklarını ifade etti.
Bartık, “Birlikte bereket, ayrılıkta azap vardır. Biz, birlikte olacağız. Sektörümüzün önemini çok iyi biliyorum. Biz olmadan hiçbir ürün, başka bir noktaya taşınmaz; hiç kimse üretim ve tüketim imkanına sahip olamaz. Dolayısıyla kendi kıymetimizi bilmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Birlik ve Rekabet gücü
Bartık “Kurduğumuz şirketlerle ortaklarımızı birlik gücüyle hareket eden uluslararası rekabet gücü olan yapılara dönüşmemiz gerekiyor. Sektörümüzü hem bölgemizde hem ülkemizde hem Türkiye’de ve dünyada söz sahibi yapmamız gerekiyor. Türk taşımacılık sektörü buna adaydır. Hepiniz çok çalışkansınız ve güçlüsünüz. Bu gücü bırakmaya niyetimiz yok. Mevcut yapılara alternatif değiliz. Biz, hiç kimsenin alternatifi değiliz. Modelimiz alternatif model değil. Modelimiz daha önce sektörümüzde ya da başka sektörlerde görülen bir model değil. Hepsinin altyapısını çalıştık, güç birliği ile lojistiğin el kitabını birlikte yazacağız.” dedi.
Finansal destek kurumu
Eyüp Bartık yakın dönemde hizmete girecek olan ve finansman şirketi üstünde yapılan çalışmaları olduğunu vurguladı.
En önemli projelerinin, hizmet ve kaynaklarından ortakların ve sektörün yararlanacağı, bir finans şirketi hazırlamak olduğunu bildirdi. Lojistiği bilen, işletme ihtiyaçlarını tanıyan uzman bir işletme ve yatırım finansmanı kuruluşunun olmamasını önemli bir eksiklik olarak niteledi. İzin ve organizasyon olarak bir banka kurmak gibi meşakkatli olan bu yapının büyük bir ihtimalle 2025 yılı sonunda kurulmuş olacağını duyurdu.
Ortaklarımız; çekici, treyler, lastik ve faaliyetlerinde gerekli olan diğer mal ve hizmetler için bankalarla karşı karşıya gelmek zorunda kalmayacaklar.
Yeterince depomuz yok
Bartık, gayrimenkul tarafında destekler vereceklerini belirti. Taşıma yaptığımız ülkelerde ve Türkiye genelinde depomuz yok. Araç alarak dünyanın en büyük lojistik firmaları olmaya çalışıyoruz. Bu çok hatta imkânsız.
Yeşil Lojistik, Karbon ayak izi
Karbon ayak izi konusunu daha bilinçli ve sorumlu hareket etmemiz gerekiyor. Yeşil lojistik iş süreçlerimizi daha sürdürülebilir hale getirir uyarısı ile ortakları yeşil lojistik belgesi süreçlerini takip ve belge alma çalışmalarına başlamaya davet etti.
Oregon Teknoloji Genel Müdürü Selçuk Yılmaz, “Uluslararası Taşımacılık Sektöründe Ortaklığın Gücü” başlıklı sunumunda,
Yılmaz, Antalya’da gerçekleştirilen 2022 buluşmadan ve 2023 yılına deprem felaketi nedeniyle buruk başlanan yılda toplantı bütçesini Hatay ortakları için 50 konteyner alımı destek olarak değerlendirdiklerini Türkiye ekonomisi toparlandıkça bunun olumlu etkilerini bölge olarak da hissedeceğiz.
Son iki yıl
Yılmaz, iki yıllık sürede yapılan çalışmaları detaylandırarak, 2017’de Oregon’u satın aldıklarında yurt içi müşterilere satılan 90 civarında olan günlük beyanname hacimlerinin 2 bine ulaştığını belirtti. Bu, ciddi bir rakam. Biz şu anda Avrupa’da yaklaşık 24 ülkeye entegre olmuş, IT sistemleri vasıtasıyla 28 ülkeden yaklaşık 3 bin 500 müşterimize hizmet veriyoruz. Şu anda bizim AB üyesi her ülkeden müşterimiz var. 2 bin beyannamenin yarısı diğer ülkelerden geliyor. Teminat miktarı ise 2017 yılında 10 milyon Euro’dan teslim almıştık; şu anda 400 milyon Euro seviyelerine yükseldi. Önemli olan teminatın miktarı değil, işlevidir. Teminat miktarını ihtiyaç duydukları zaman artırıyoruz. İngiltere, Romanya ve Polonya’da pazar lideri olduklarını, 26 ülkede 52 acente ve 7 ülkede 200 çalışanla 15 milyon Euro ciro elde ettiklerini söyledi.
Yılmaz “Önemli olan Avrupa’da ve Türkiye’de sahip olduğunuz teminatla kullanıcılarınızın hayatını olabildiğince kolaylaştırmaktır. Çoğunluğu İngiltere, Kuzey ve Güney Almanya’da 32 izinli gönderici tesisimiz var ve bu tesislerden günde ortalama 350-400 beyan üretiyoruz.”
Konteyner hizmetleri ortak satın alma platformu
Çatalca’da konteyner kiralama ve konteyner depolama tesisi açtıklarını konteyner depolama hizmetinin başladığını Oregon şirket ortaklarının başta çekici ve treyler olmak üzere, faaliyetlerinde kullandıkları ürün ve hizmetler için ortak satın alma sürecini başlattık. İlk çekicinin Iveco’dan alındığını, parasının peşin ödendiğini ve plakasının da takıldığını belirtti. “Bu bizim için bir mihenk taşı oldu. Aldığımız çekicileri kiraya verdik. Bundan sonraki bütün süreçte bu faaliyetimizi sürdüreceğiz.” dedi.
DFDS işbirliği ve dijital yük borsaları, yakıt satışı
100’den fazla feribot hattında bilet satıyoruz. Ortaklarımız sadece bir e-mail ile feribot biletlerini satın alabiliyorlar. Danimarka’dan İsveç’e, İngiltere’ye ve İrlanda’nın da dahil olduğu hatlarda bilet sağlıyoruz.
Dijital yük borsaları için AI ve IRP yazılımlarına yatırım yaptıklarını belirten Yılmaz, taşımacılığın sistematiğinin değişeceğini ve teknoparklardaki şirketlerle ortak çalıştıklarını söyledi. “Yeşil sigortaya çok ciddi bir indirimle geçeceğiz. Bu konuda dip fiyatı vereceğiz. Almanya ve Hollanda’da geçici depo ve mikro dağıtım ağı kuruyoruz. Sete Limanı’nda liman hizmetlerini verecek bir yapı kurduk. DDP Gümrükleme konusunda tek tuşla hem Türkiye’den ihracat beyannamesini hem de Avrupa’da ithalat beyannamesini verecek altyapıyı oluşturduk.”
Yurtdışı mazotta DBS Sistemi üzerine son dönemin en önemli konularından önümüzdeki iki yıl içinde çok yoğun olarak gündeme gelecek olan sınırda karbon düzenleme mekanizması. Nakliyecileri ilgilendirecek boyutuyla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz.
Oregon, Gaziantep, Mersin, Hatay, Konya, Kayseri organizasyonunu bu illerin uluslararası taşımacılık ve lojistik hizmeti veren nakliyecilerinin katılımı ile her ilde ayrı organizasyon içinde yer alan ve Merkez Oregon Teknoloji Şirketi ile bağlantılı yapılardan oluşturdu. 2024 toplantısında katılımcılara hisse senetleri dağıtımı yapıldı.