15-17 Kasım tarihleri arasında Yenikapı fuar alanında düzenlenen Logitrans 2023, Türkiye ve bölgesinde üretim, kara, demir, deniz ve havayolu taşımacılığı ve lojistik hizmetler alanında en büyük taşıma ve ekonomik etkinlik merkezi konumunda olduğunu ortaya koydu.
Sektörün yerli ve yabancı paydaşlarını buluşturan etkinlik, lojistik altyapının ve hizmetlerin gelişmesine katkı sağlayan bir organizasyon oldu. Fuar süresince taşımacılık ve lojistik hizmeti verenleri müşteriyle buluşturan fuar, konferansları ve ödülleriyle sektörün geliştirici ve tamamlayıcı unsuru oldu.
Sektörü 16. kez biraraya getiren Logitrans Uluslararası Transport ve Lojistik Fuarı 15/17 Kasım tarihlerinde Yenikapı Mimar Kadir Topbaş Gösteri Merkezinde gerçekleştirildi. Eko Fuarcılık ve Messe München ortaklığı ile düzenlenen fuara, 102 yerli ve 99 yabancı firma katıldı. Katılımcılar arasında lojistik hizmet ve taşıma firmaları ile birlikte liman işletmecileri ve lojistik firmalarına başta treyler olmak üzere çeşitli ekipmanlar üreten firmalar yer aldı. Fuar ziyaretçi yoğunluğu, yapılan iş görüşmeleri ve gerçekleştirilen iş bağlantılar ile dikkat çekti.
Standlardaki ticari görüşmeler ve ziyaretlerde, fuarın düzenlendiği üç gün boyunca yapılan etkinliklerde, Tea&Talk söyleşiler ve özel görüşmelerde, sektör ve katılımcı firmalar Türkiye ve dünya lojistik gündemini değerlendirdiler, düşüncelerini ifade ettiler. Fuar meslek organizasyonların kurumların temsiline de imkan sağladı. UND, UTİKAT, TOBB, IRU, CILT gibi kurumlar fuar etkinliklerine aktif katılım gösterdiler.
Lojistik sektöründe Atlas figürlü heykelciği ile akıllara yerleşen ve 14 yıldır aralıksız devam eden “Atlas Lojistik Ödülleri” yarışmasının ödül töreni 16 Kasım 2023’de yapıldı. Lojistik sektörü, iş ve bürokrasi dünyası ödül törenine yoğun ilgi gösterirken toplam 26 ödül sahipleriyle buluştu.
101 ödül adayının farklı kategorilerde yarıştığı Atlas Lojistik Ödülleri’nde 3 ihracat şirketi de jüri tarafından ödüle layık görüldü.
Atlas Lojistik Ödülleri Organizasyon Komitesi Başkanı İlker Altun, “Pek çok alanda dile getirilen sürdürülebilirlik, tüm dünyanın ortak sorunu. Daha ilk seferinde ‘geleneksel’ denilerek arkası gelmeyen çok etkinlik, özellikle de yarışma olmuştur. Oysa lojistik sektörünün en prestijli ödülü olan Atlas, bugün aralıksız olarak 14. kez sahiplerini buluyor.” dedi.
Atlas Lojistik Ödülleri jürisinde 10. yıllarını geride bırakan FIATA Başkanı Turgut Erkeskin ve UND Başkan Yardımcısı N. Fatih Şener ile 5. yıllarını geride bırakan EKONOMİ Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve TGRT Haber Ekonomi Müdürü Celal Toprak’a da organizasyon tarafından teşekkür plaketi sunuldu.
UND Genel Kurulu yaklaşıyor!
Fuardaki etkinlikler ve stand ziyaretleri sırasında UND Başkanı Çetin Nuhoğlu’un Ekim 2023’de istifasının ardından yaklaşan ve Mart 2024’de yapılması beklenen UND Genel Kuruluna yönelik hazırlıklara ilişkin temas ve görüşmeler de gündemdeydi.
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu Genel Kurula altı ay gibi bir süre kala istifa ederek UND’deki yeni arayış ve oluşumların da yolunu açtı. UND Mart 2024 Genel Kurulunda yeni bir dönem başlayacak. UND Başkanlığının potansiyel adayları içinde UND Başkanlığını genel kurula kadar üstlenen Şerafettin Aras, Nagehan Soylu, Cavit Değirmenci, Fatih Şener, Ergun Bilen isimleri ile birlikte Eyüp Bartık isimleri yer alıyor.
Bu isimlerden fuarda rastlayabildiğimiz potansiyel başkan adaylarına, yönetim kurulunda yer alabilecek üyelere ve UND çevrelerine yeni döneme ilişkin görüşlerini sorduk. Genel düşünce UND’nin önemi gücünün korunması, taşımacıların karşılaştığı çoğu kronikleşen sorunlara bulunacak çözümler ve üyeler arası dayanışmanın sağlanması paydası oldu.
Mevcut Yönetim Kurulunda görev alan Ahmet Yayman UND’nin kurumsal yapısının oluştuğunu mevcut Başkan Şerafettin Aras’ın ve oluşacak listenin UND deki sorumluluğunu devam ettireceğini ifade etti. “UND’nin lojistik ve uluslararası taşımacılık alanında 2024/2026 stratejik planı hazır. Bu planın ana başlıklarını sektörel basın ve sektörümüzle paylaştık. Önümüzdeki dönem için UND tarafından takip edilecek sektörel proje ve hedeflerin yanı sıra ilgili tüm bakanlıkların sorumluluk alanlarına giren sektörel talep ve beklentiler belirlendi. UND, 2001 yılından bu yana kurduğu yönetim sistemi, sektörün bütününü kapsayan kurumsal yönetim anlayışıyla bu yolda adımlarını hızlandırarak sürdürecek” dedi.
“İlle de başkan olmam gerekmiyor”
UND Başkanlığı için adaylar arasında adı geçen Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, “UND Başkanlığı için aday mısınız” sorumuzu, “Evet, Başkan adaylığı ile ilgili benim adım geçti. Şunu net olarak söyleyeyim: Sektöre hizmet için ille de başkan olmam gerekmiyor. Sektöre katacağım çok şey var, bunları UND başkanı olarak yapmak zorunda değilim. Bu arada herhangi bir çekincem, tereddüdüm yok. Başkanlıktan korkmuyorum, yapamam diye değil. Sektörde başkan olduğunuzda sektöre katacağınız değer azalıyor. Ben, Çetin Bey’in de yeni süreçte sektöre daha çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Çetin Bey’in sektöre yaptığı katkıları saygıyla karşılıyoruz. Kendisine teşekkür ediyoruz.
Sektörü bundan sonra, sektörün paydaşları yönetecek. Sektörün daha doğrudan deneyime sahip kişiler tarafından temsil edilmesi gerektiğine inanıyorum. Sektörde; gerektiğinde yüklemeden teslime, tüm aşamaları, yolları ve dünyayı bilen sektörün içinden birinin sorumluluk almasından yanayım. Sonuna kadar bu fikrin arkasındayım” dedi.
Destek Hizmetler
UND ve lojistikçilerin taşıma miktarı, taşıma yapılan ülke ve ürün sayılarının artışı, depo, liman ve gümrük hizmetleri ve tarifeler, tarife içi ve tarif dışı engeler, kendisi değişmez yoğunluğu değişir bir seyir izliyor. Türk taşımacılar için sürücü vizeleri ile birlikte giderek belirginleşen sürücü sıkıntısı, sürekli yenilenen taşıt araçları teknolojisi, bölgesel siyasal değişiklikler gibi taşımacılığı zor, maliyetli ve riskli hale getiren ek konular etkili. Bu süreçte kombine taşımacılık, geçiş sınırlamaları ve zorlukları, büyüyen filo ile birlikte gelinen iletişim teknolojisi taşımacılığı, sınır ötesi ve yurt içinde sürekli ek hizmetlere gerek duymasına neden oluyor. Bu alanda hizmet veren firmalar ve hizmet yazılımları, dijitalleşme lojistik ve taşı.
Oregon sınır ötesi destek
Oregon Teknolojik Hizmetler uluslararası taşımacıların oluşturduğu, alanında özel bir örnek. Uluslararası teminatlar ve tüm destek hizmetleri alanında uzmanlaşmış ve hizmette devamlılık sağlıyor. Oregon, Logitrans fuarı standın ve düzenlenen toplantılarda ortakları ve uluslararası ağında hizmet veren temsilcileri ile buluştu.
Fuar programı kapsamında düzenlenen akşam yemeği organizasyonunda yerli ve yabancı davetlilere bilgi veren Selçuk Demir, Oregon’un son beş yıl içinde cirosunun yaklaşık 100 kat büyüduğünü, büyümenin ileri bir hamle olarak devam ettiğini bildirdi.
Oregon ortaklarının önemli bir bölümünün şirket merkezleri 6 Şubat depreminde etkilenen bölge illerinde. Bu durum şirketin öncelik sıralamasında bazı değişiklikler oluşturmuş. Buna karşılık şirketin 2023 hedef ve çalışmaları istenilen seviyede gerçekleştirilmiş. Oregon yılın sonunda oluşturduğu teminat poliçesi adedi ve teminat tutarı ile bu alanda ilk sırada yer alabilecek.
Ortak ve müşterilere teşekkür edildi. Selçuk Demir, “2024 yılında yine aynı şekilde 60 bin transit beyanname hedefliyoruz. İnşallah o rakama hep beraber ulaşırız. Ortak araç alımı için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Buna yönelik finansal bir alt yapı hazırlıyoruz. Lojistik depolar konusunda da daha aktif olacağız. Yakıt ve feribot geçişlerine yönelik projelerinde daha aktif olacağız. Fuardan memnunuz. Önümüzdeki seneler aynı şekilde olmaya devam etmeyi diliyoruz” dedi.
Sektörler arası işbirliği fuara yansıdı, treylerciler Yenikapı’daydı
Logitrans 2023 organizasyonu, fuara katılan treyler sektörü firmalarının sayısının arttığı bir etkinlik oldu. Fuarın sürekli katılımcılarından olan Tırsan Treyler bu yılda fuar katılımcıları arasında yer aldı. Tırsan standı taşımacıları buluşma noktalarından olmaya devam etti. Tırsan fuarda özellikle teknolojik ve dijital çözümleri ile ilgi çekti.
Logitrans 2023; güçlü ve gelişmiş bir lojistik sektörü için sektörler arası işbirliğinin önemini, üretim, taşıma, ihracat ve ithalatı, taşıma ekipmanları ve hizmetleri üreticilerinin birbirini ve tüm sektörleri geliştirdiğini bir kez daha ortaya koydu. Serin, Has, Seyit Usta, Makinsan, Simboxx birbirinden farklı amaçlara yönelmiş treylerlerle sektörün lojistik ve taşıma ihtiyaçlarını AB ve istenilen standartlarda karşıladığını gösterdiler. Fuar katılımcısı treyler markaları arasında 2024 yılında Türkiye pazarına sunulacak markalar arasına girmeye hazırlanan Schwarzmüller de yer aldı. Schwarzmüller’in ithal ürün olarak pazara girme hazırlığı, Wielton ve Meiller’in de 2024’de pazarda etkinliklerini artırmak istemeleri, ihracatçı özelliği ile tanınan treyler üreticilerinin yeni önümüzde dış pazarlarla birlikte iç pazarda da ithal ürünlerle rekabet edeceklerinin işaretini oluşturdu.
Dijitalleşme, yazılım, yapay zeka
Xinerji Software Genel Müdür Yardımcısı Özcan Vurgun, fuar süresince ziyaretçilerine yapay zekanın lojistik sektörüne sunduğu kolaylıklar ve avantajları anlattı.
Yapay zekayı lojistik sektörünün hizmetine başarılı şekilde sunan ilk firma olduklarını belirten Özcan Vurgun, Xinerji Software’in ChatGPT (yapay zeka) temelli platformu T-Maxx’yi kullanan müşterilerin, firmaları hakkındaki tüm bilgilere her an istedikleri yerden ulaşabildiklerini, bunun da firmalara hız ve verimlilik kattığını ifade etti. “Bir zamanlar lojistik sektörü daha basit süreçlerle ve düşük teknoloji düzeyiyle faaliyet gösterirken, günümüzde hızla gelişen teknoloji ve globalleşmeyle birlikte sektörde büyük dönüşümler yaşanıyor. Ve bu dönüşümlerin daha da büyüyeceğini görebiliyoruz.
Örneğin; akıllı cihazların yaygınlaşması, otomasyon, robotik sistemler, ileri analitik ve veri yönetimi, dijitalleşme ve e-ticaret, küresel lojistik ağı ve yapay zekâ gibi yenilikler, lojistik süreçlerin verimliliğini ve hızını artırmaya devam edecek.”dedi.
Fiyatlandırma Yönetimi (Pricing) platformu ile havayolu, karayolu ve denizyolu firmalarının müşterilerine hızlı fiyat verme işini sağladıklarını dikkat çeken Vurgun, “Bu platformumuzun arka tarafında bir algoritma çalışıyor. Yapay zekâ temelli bu platform, sürekli bir analiz yapıyor, sizin daha önce belirlediğiniz karlılık oranına göre müşteriye anında fiyat teklifi verebiliyor. İnsana göre çok düşük bir hata payı var.” dedi.
İLGİLİ HABERLER: