Krone Türkiye’nin Tire’de 2012 yılında başlattığı üretim 10 yılı geride bıraktı. On yıllık süre içinde Krone Türkiye pazarında üretici kimliği ile öne çıktı. Bu süre içinde Krone’nin Almanya dışında ki tek fabrikası olan İzmir Tire fabrikası üretim kapasitesi, kalite, ürün çeşitliğini arttırdı. Tire Fabrikasında üretilen treylerler Türkiye ile birlikte Avrupa, Kuzey Afrika ülkeleri, Şili ve Güney Kore’ye kadar çok sayıda ülke pazarına ihraç edildi.
Tire fabrikası önümüzdeki dönem üretim adedini 10 bin seviyesine çıkarmayı ve şu an 23 tip olan treylerlerini Türkiye ile birlikte dünya pazarlarına sunacak. Krone Tire Fabrikası kuruluşundan bu güne üretim alt yapısını, ürün yelpazesini, üretim derinliğini sürdürerek yoluna devam etti. Üretim Kapasitesi geçen yıl 5500 adedi aştı. Krone Tire Fabrikası Türkiye treyler sektöründe üretim adedi en yüksek ikinci fabrika olma konumunu sürdürdü. Artan üretim ile birlikte Krone Tire Fabrikası’ndan yapılan ihracat adedi arttı.
Türkiye’de yapılan üretim Krone markası ile Tire’de gerçekleşen Türk treyler sektörü için önemli ve anlamlı. Bu önem ve anlam Tire fabrikasının Krone’nin ve Almanya dışında üretim yaptığı ilk ve tek merkez olmasından kaynaklanıyor. Tire fabrikası Türk treyler sektörü açısından da Türkiye’de treyler üretimi ve ihracatı gelişmiş bir altyapıya sahip olan yabancı yatırım olması. Türkiye’nin bu yatırım ve üretimle pazar büyüklüğü ile birlikte tedarik, çalışan ve üretim kalitesi ile öne çıkarıyor.
Krone Treyler, sektöründe Almanya, avrupa ve dünyanın en önemli üretim adetleri ile ilk sırda yer alan ve ürün ve üretim trendleri belirleyen üreticilerinden. Krone’nin Türkiye’de üretim kararı alması ve üretimi geliştirerek sürdürmesi küreselleşen ve treyler endüstrisinin gelişmesine, Türkiye’ye yönelik üretim işbirliklerinin artmasına etki ediyor ve örnek oluşturuyor. Krone, başta aks ve diğer ana parça üreticilerinin Türkiye’de faaliyetlerini arttırmalarına ve geliştirmelerine etki yapıyor.
Krone Almanya merkezli üçüncü nesil tarafından yönetilen üretici bir aile şirketi. Şirket küresel anlamda ticari araçlar olarak adlandırılan treyler üretimi ve Krone tarım ekipmanları üretiyor. Bu iki firmanın 2022 cirosu 2 Milyar 525 Milyon. Bu cironun %67’lik bölümü treyler alanında gerçekleşiyor. Son yıllarda gerçekleşen satın alma ve ortaklıklarla Krone kendi treyler akslarını ve frigo treylerler için Celsineo markalı treyler soğutucu ünitelerin üretimi ile üretim derinliğini arttırmış durumda. Krone IAA 2022’de sergilediği e-treyler çözümleri ile de dünya ve sektördeki gelişmelere uygun çözümler ve teknolojiler geliştiriyor. Krone tarım ekipmanları ticari araç şirketinden yeşil renkli logosu ile ayrılıyor. Krone Tire Fabrikası’nda önümüzdeki süreçte tarım ekipmanları üretiminin başlaması için ön hazırlıklar yapılıyor.
Krone Türkiye’nin üretim kapasitesini arttırması Türkiye’deki toplam treyler üretim kapasitesinide arttırıyor. Bu durum iç pazarda üreticiler arasında rekabetin artırabilecek.
Tire Fabrikası geçen yıl ortası itibariyle Krone takvim yılında üst yönetimde görev değişikiliği yapıldı. Krone Türkiye’nin kuruluşandan Rıza Akgün başlayan KRONE Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal Erköy ve KRONE Trailer International Genel Müdürü Semih Pala’ın yeni dönem hedeflerini ortaya koydukları, toplantıya uzman basın davet edildi. Üretim hatları gezdirildi, akabinde yapılan toplantıda KRONE Almanya ve Krone Türkiye’nin 2022 yılındaki performansı hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı. Basın’ın soruları detaylı ve açık şekilde yanıtladı.
Krone Tire fabrikası her 38 dakikada bir her gün ik vardiyada 24 adet treyler üretimi gerçekleşiyor. 2012 yılında iki farklı ürünle başlanan üretim yolculuğu, bugün itibariyle tüm dünyadan müşterilerimizin çeşitli ihtiyaçlarına cevap veren 23 farklı treyler modele ulaştığı verilen bilgiler arasında yer alıyor. Şasi kaynak holünde başlayan üretim süreci, kumlama, kataforez kaplama, toz boya, ve montaj hattı holleri son olarak da kalite kontrol noktasını geçerek müşterilerine teslim edilmek veya ihraç edildikleri ülkeye yollanmak üzere stok sahasından alınıyorlar.
Krone bu gelişmelere ve beş bini aşan kapasiteyi değerlendirmek yeni pazarlara ulaşmak için birbirini tamamlayan ve uzmanlıkları farklı olan iki şirket oluşturulmuş. Bu şirketlerin faliyet alanı ve iş bölümüne göre üretim ve kalite sağlamaya yönelik olarak Krone Ticari Araçlar adlı şirketin Genel Müdürlüğünü üretim, kalite konusunda deneyimi olan Kartal Erköy üstlenmiş. Üretimin ürettiğini müşteriyle buluşturacak satış ve satışın dolayısıyla üretimin finansmanını sağlayacak KRONE Trailer International Genel Müdürlüğü görevini Semih Pala üstelendi.
Semih Pala: Türkiye’den 31 Ülkeye İhracat Gerçekleştiyoruz
Semih Pala yaptığı açıklamada “KRONE Türkiye 2022 yılı iç pazar ve ihracat toplam satış adeti, 2021 yılına göre %18 artışla 5.697 adet olarak gerçekleşti. 2022 yılı TAİD ve TREDER verilerine göre Türkiye’de toplam 24.000 adet treyler (tenteli, frigorifik, konteyner taşıyıcı, platform) satışı oldu. KRONE kalitesi Türkiye’nin yanı sıra; Avrupa, Afrika, Ortadoğu, Uzakdoğu ve Güney Amerika’dan 31 ülke ile buluşuyor. İhracatımız 2021 yılına göre %47 arttı. Türkiye iç pazarında ise 2022 yılında 2.086 adet treyler satışı gerçekleştirdik.” dedi.
Kartal Erköy: 2024 Yılında Toplam Yatırımımız 53,4 Milyon Euro’ya Ulaşacak
Bilgilendirme toplantısında KRONE Ticari Araçlar Genel Müdürü Kartal Erköy, üretim ve yatırımlar ile ilgili verdiği bilgilerde; “Tire’de 500 çalışanımızla her 38 dakikada bir treyler üretimi gerçekleştiriyoruz. Treyler üretimi, şasi üretimi ve parça üretimi olmak üzere üç ayrı tesiste, toplam 229.000 m2 açık alan, 36.400 m2 kapalı alanda üretim yapıyoruz.
Fabrikamızın temellerinin atıldığı günden bugüne 47,5 milyon Euro, son bir yılda ise 7 milyon Euro yatırım yapıldı. Büyüme planımız doğrultusunda 2024 yılında toplam 53,4 milyon Euro yatırım seviyesine ulaşmış olacağız.” dedi. Tire fabrikasında üretilen ürün çeşitliliğine de değinen Kartal Erköy, “2012 yılında iki farklı ürünle başlanan üretim yolculuğu, bugün itibariyle tüm dünyadan müşterilerimizin çeşitli ihtiyaçlarına cevap veren 23 farklı treyler modeli ile devam ediyor. Son altı ayda üretimimizi %20 artırarak günlük 24 adete çıkardık.” dedi.
Mayıs ayında tamamlanacak şasi fabrikası büyütme çalışmalarıyla, tesisi 4.800 m2 yeni kapalı alan eklenecek. ve mevcut 5.000 m2’lik alanın revizyonu yapılacak. Sadece son 6 ayda kapalı alanları %27 arttırmış olacağız. 2023 yılında hedefimiz 7000 adet treyler üretmek.