e-mobilite ve e-dönüşümde… Çöp yok! Değer var! Fırsat burada!

Al kullan, saç savur, imha et dönemi bitti…

 
E-mobilite, akıllı şehirler, bilgi sistemleri yazılım ve donanımları, insan yaşamını ve uygarlığını değişecek gibi görünüyor. Birçok sektör ar – ge çalışmalarında bu alanlara odaklanmış durumda.
Gelişmelerden en görünür biçimde etkilenenlerse şu an taşıtlar ve otomotiv endüstrisi.
Taşıt denince her ne kadar akla ilk gelen otomobiller olsa da, ticari taşıtlar; değişimin öncüsü olacaklar, büyüklükleri ve işlevleri nedeniyle değişimin hızını ve hayatın kalitesini belirleyecekler.
Kent içinde kamu hizmetlerinde kullanılan, günümüz uygarlığının kalitesini, konforunu, sürdürülebilirliğini sağlayan hizmet araçları da önemli değişimler geçirecekler.

Taşıt, üstyapı ve sistem üreticileri ile yerel yönetimler, özellikle başta atık kamyonları, konteynırları ve kasaları olmak üzere hizmet araç ve ekipmanlarının yapısal özelliklerinde meydana gelecek değişime hazırlanıyorlar.
Havayı kirletmeyen, gürültü oluşturmayan, verimli, otonom, kompakt yapılı, e-mobilite ve akıllı şehir kavramlarına uygun hizmet araçlarının geliştirilmesi ve saha testleri Avrupa ülkelerinde, ABD’de, Çin’de sürüyor. Bu araçların ilk alım maliyetleri şu an dizel araçlarla karşılaştırıldığında oldukça yüksek kalsa da, elektrikli araç sistem ve batarya teknolojisinde kaydedilecek gelişmeler, teşvikler, yasal düzenlemeler ve yaygınlaşmayla birlikte elektrikli ve çevreci araçların toplam sahip olma maliyeti ile yakın gelecekte rekabetçiliklerinin artacağı öngörülüyor.

Her alanda 4.0
Endüstri 4.0 doğrultusunda atıkların ayrıştırılarak atılması, toplanması, depolanması ve geri kazanım merkezlerine götürülmesi işinin, e-mobilite ve nesnelerin birbirleriyle bağlantısı ile optimum verimlilikle yapılması isteniyor.
Atıkların kurtulunması, kendiliğinden çürümesi ve kaybolması gereken varlıklar olarak düşünülmediği, bir değer olarak bakıldığı ülkelerin çevre temizlik ve geri kazanım sistem, araç, üstyapı ve ekipman üreticileri bu yeni döneme hazırlanıyorlar.
Bu gelişimin teorisi ile birlikte öncü ürünleri, yasal düzenlemeleri de gelişip daha belirgin hale geliyor.
Uluslararası Katı Atık Birliği; ISWA, merkezine Endüstri 4.0’ı koyduğu yeni bir iş şeması oluşturdu. Bu şema ile; Endüstri 4.0 ve Nesnelerin İnterneti (IoT) temelinde kıt kaynakların dairesel bir şekilde yönetilmesi gerektiği, desteklenecek yeni projelerin neler olacağı, çevresel bozulmanın gerçek maliyetlerini dikkate alan yenilikçi finansman araçları, çevresel sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağı, teknolojinin sadece sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması değil aynı zamanda iş süreçlerini de değiştirmesi gerektiği ifade ediliyor.
“Al – kullan – bertarafet” ekonomisinden, “Yeni Dönüsel Ekonomi”ye geçilirken, ürün, malzeme ve kaynakların değerinin mümkün olduğunca uzun süre korunması, atıkların en aza indirilmesi hedefleniyor ve geleceğin atık yönetiminin nasıl olması gerektiği bu doğrultuda biçimlendiriliyor.

Doğal gazlı ve elektrikli
Önce doğal gazlı giderek de elektrikli kamyonların yaygınlaşacağı öngörülüyor. Elektrikli kamyonların yaygınlaşması ile birlikte ekipmanların da elektrikli sistemlere uyması gerekiyor. Nesnelerin interneti ise planlamadan başlayarak operasyonun tüm süreçlerinde maksimum etkinlik sağlamak için tüm verileri toplayacak; günlük, haftalık, mevsimlik değişimlerin verilerine sahip olunacak. Toplanan bu veriler operasyonların verimliğini ve etkinliğini artırmak ve geri kazanım maliyetlerini düşürmek için kullanılacak.  

Yeni atık toplama araçları
Yeşil şehirlerde hizmet verecek araçlar geliştirmeye yönelen firmalar, hesaplı bir şekilde optimum sonuca ulaşmak için elektrikli kamyonlar ile birlikte elektrikli ve otomatik atık toplama üstyapıları geliştiriyorlar. Alternatif tahrik sistemleri ve enerjileri bu araçlarda yerini alıyor.
Bir üstyapı ve ekipman üreticisinden çok, çevre ve atık yönetimi alanında komple çözümleri ile dikkat çeken Avusturyalı MUT da yeni bir araç konsepti ile bu pazarda. MUT’un Elektrikli Güç Paketi; EBPP ve Plug-in sistemi ile donattığı atık toplama üstyapısı şu anda Viyana sokaklarında çalışıyor. Dizel araçlarla aynı ölçülerde olan ve hiç bir hacim kaybı olmayan elektrikli üstyapının ağırlığı yeni malzemeler kullanılarak emsallerine göre azaltılmış. Bu sayede daha fazla faydalı yük taşınıyor. Hızlı şarj ile batarya şarjı 2,5 saatte yapılabiliyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar