İspanyol şehirlerarası, standart ve yüksek hızlı yolcu treni üreticisi ve 10 İspanyol şirket ve kuruluşundan oluşan bir konsorsiyum olan Talgo (Tren Articulado Ligero Goicoechea Oriol), ortak geliştirme için güçlerini birleştiriyor.
On İspanyol şirketinden oluşan bir konsorsiyum yüksek hızlı trenlerde hidrojen tahrikinin uyarlanmasına öncülük etmek için güçlerini birleştirdi. Güç birliğinin kapsamı ve hedefine yönelik çeşitli internet sitelerinde haberlere yer verildi. Girişim, Yenilenebilir Enerjiler, Yenilenebilir Hidrojen ve Depolamaya İlişkin Stratejik Projeler (PERTE) programının bir parçası. Proje ve program çerçevesinde Talgo (Tren Articulado Ligero Goicoechea Oriol) 250 treni için hidrojen ve pille çalışan yeni tren ve enerji altyapısı ve yönetim sistemi geliştirilmesi hedefleniyor.
Demiryolu taşımacılığında yenilenebilir hidrojenin benimsenmesinin ortaya çıkardığı önemli teknolojik zorluklarla mücadele etmek, hem kamu hem de özel olmak üzere her düzeyde birden fazla paydaşın katılımını gerektiyor. İddialı proje, her ortak için çeşitli yönleri içeriyor. Talgo, karışık elektrikli ve elektriksiz hatlarda uzun mesafeli operasyonlarda çalışacak. Konsorsiyum Talgo 250 trenindeki çift hibrit hidrojen akülü çekiş sistemini geliştirmeyi, üretmeyi ve test etmeyi amaçlıyor.
Proje’nin 6,5 milyon avroluk hibe alacağı ve Yenilenebilir Hidrojen İnovasyon Zinciri Teşvik Programına entegre edildiği haberlerde yer aldı. Yenilenebilir Enerjiler, Yenilenebilir Hidrojen ve Depolama (ERHA) programı için PERTE kapsamındaki ‘Hidrojenle Çalışan Mobilite Tasarımı, Gösterimi ve Doğrulaması’ girişimiyle de uyumlu bilgisine yer verildi.
İspanyol şirketlerinin oluşturduğu Hympulso, demiryolu sistemi içinde üretimden tüketime kadar yenilenebilir hidrojen değer zincirinin tamamını kapsıyor. Proje demiryolu için hem mobil hem de sabit hidrojen besleme tesislerinin uyarlanmasıyla ve değişken hat kapasitelerine sahip hibrit çift modlu bir yolcu treninin çığır açan bir prototipiyle sonuçlanacak. Bu tren, mevcut olduğunda havai katener gücünü veya elektriksiz koridorlarda hidrojen ve aküleri kullanarak hem geleneksel hem de yüksek hızlı demiryolu ağlarında sorunsuz bir şekilde çalışabileceği ifade ediliyor.
Ortaklar ve görev alanları
Konsorsiyuma liderlik edecek olan Talgo’nun yanı sıra programdaki diğer ortaklar da projenin farklı kısımlarından sorumlu olacak.
Repsol ve Golendus iki hidrojen yakıt ikmali tesisinin geliştirilmesinden sorumlu olacak; Repsol bir mobil istasyon kuracak ve Golendus sabit bir üretim ve tedarik tesisi kuracak.
Sener, hidrojen tedarik tesisleri ve demiryolu altyapısına ilişkin kapsamlı bir risk analizi ve operasyonel simülasyon gerçekleştirecek.
Optimus3D, eklemeli üretim kullanarak hidrojen uygulamaları için yeni malzemeler ve süreçler geliştirmeye çalışacak.
Ingeteam’ın, pilleri katenerden şarj edebilen yüksek güçlü tersinir dönüştürücüler ile çalışır biçimde tasarlayacak, üretecek ve test edeceği bildiriliyor.
İspanyol Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki Demiryolu yönetimi şirketi Adif, Proje ile aynı zamanda hidrojen geçişinin demiryolu altyapısının çeşitli varlıkları üzerindeki etkisini de değerlendirecek. Hidrojen teknolojisinin gereklilikleri ve demiryolu altyapısındaki kullanım durumları hakkındaki bilgisini geliştirecek. Güvenliği sağlamayı, standart yakıt ikmali tesisleri tasarlamayı ve hidrojenle çalışan platform kullanım durumları üzerinde işbirliği yapmayı tüm bölümleri için güvenlikle ilgili gereksinimlere yönelik spesifikasyonları hazırlayacak ve gözlemleyecek.
Comillas Pontifical Üniversitesi ve Tecnalia, geliştirme ekibiyle birlikte çalışacak.