Yakıt hücreli eCitaro’nun farkı pilinde

Daimler Buses, haziran ayı başında UITP Küresel Toplu Taşıma Zirvesi’nde yakıt hücreli seri üretim Mercedes eCitaro otobüsünü tanıtacak. İlk siparişleri Ekim 2022’de alınmaya başlayan bu otobüsün yakıt hücresi modülü sağlayıcısı Toyota.
Yakıt hücreli eCitaro, yeniden şarj etmeye gerek kalmadan 128 yolcu ile birlikte yaklaşık 350 kilometrelik bir menzili kat edebiliyor. Otobüste yüksek performanslı NMC3 piller ve pilli elektrikli tahrik sistemi kullanılıyor, yakıt pili menzili genişletmek için hidrojen jeneratörü görevi görüyor.

Yakıt hücreli eCitaro, yeniden şarj etmeye gerek kalmadan 128 yolcu ile birlikte yaklaşık 350 kilometrelik bir menzili kat edebiliyor. Otobüste yüksek performanslı NMC3 piller ve pilli elektrikli tahrik sistemi kullanılıyor.

Daimler; tanımına başlayacağı yakıt hücreli eCitaro ile piyasadaki yakıt hücreli otobüslerin çoğu arasındaki farkın, pil kapasitesi olduğunu belirtiyor. Yeni otobüs ile yayınlanan basın bülteninde ürünle ilgili şu ön bilgiler yer aldı.

Yakıt pili modülüne eşlik eden küçük bir LTO pilinin (50 kWh’in altında) kullanılması yaygın bir durum olsa da, 18 metrelik eCitaro’da 392 kWh’lık, bataryalı-elektrikli otobüslerin muadili kapasitesiye sahip bir pil bulunuyor. Yakıt hücresi, eCitaroyu frenleme sırasında geri kazanılan enerjiyi büyük bataryalarda geri kazanarak tamamen ve faydalı bir şekilde depolama konusunda önemli ölçüde daha iyi. Körüklü otobüsteki maksimum 392 kWh’lik pil kapasitesi, yakıt hücresinin verimsiz güç aralığında çalışması gerekmeden, daha uzun mesafelerde (örneğin dağlık arazideki yokuşlarda) yüksek düzeyde tahrik çıkışının kullanılmasını sağlıyor.

Seri üretim yakıt hücreli eCitaro’nun tanıtımından önce, yakıt hücresi ve hidrojen sistemine odaklanılarak zorlu dayanıklılık ve işlevsel testlerden geçirildi. Hidrojen tankları, UN ECE R 134 standardını karşılayan yangına, darbeye ve sıcaklığa dayanıklılık testlerine tabi tutuldu. Daimler otobüslerinin güçlenmesini sağlayan darbeleri simüle etmek için tüm bileşenlerde ve tavan bağlantı sisteminde titreşim ve kızak testleri yapıldı. Termal yönetim sistemi de aşırı sıcaklık koşullarında kapsamlı laboratuvar ve pratik testlerden geçerek güvenilirliğini kanıtladığı bildiriliyor.


Mercedes-Benz eCitaro g tamamen elektrikli tahrikli yakıt hücresi, NMC 3 pil, yakıt hücresi, 6 hidrojen tankı, , 2 adet elektrikli hub motor, 2 adet 125 KV, 2 adet 485 Nm, 4 adet 98 KV pil paketi ile donatılmış. Otobüsler üç kapılı, LED farlar, yan koruma yardımı, önleyici fren yardımı, uzunluk 18 m uzunluk /2.55 genişlik/3.40 yükseklik ile 130 yolcu kapasitesine sahip

Hizmetler de tanıtılacak

Avrupa’da uzaktan kumanda için bir arabirim olan TiGR sanal veri arabirimini sunan ilk araç üreticilerinden biri olan Daimler Buses, yakıt hücreli eCitaro otobüsüne ek olarak elektrikli otobüs operasyonlarına yönelik hizmet portföyünü de UITP Summit 2023’te sergileyecek. ITxPT tarafından tanımlanan evrensel, uluslararası standarda uygun veri yolu izleme bunlardan biri. Daimler bu hizmeti ile karma filolara sahip nakliye operatörlerinin tüm filo için homojen bir veri tabanı kullanmasını sağlıyor.

Daimler’in Omniplus On portalı da, enerji tüketiminin izlenmesinden Omniplus On Uptime pro hizmetiyle gerçek zamanlı uzaktan teşhise kadar çok sayıda işlev sunuyor. Yeni Omniplus eShop arayüzleri sayesinde müşterilerin kendi ERP sistemleri Omniplus eShop’a bağlanarak yedek parça temini çok daha kolay hale geliyor. Eğitim kursları ve eService sözleşmeleri de Omniplus’ın kapsamlı hizmet yelpazesi içinde yer alıyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar