MAN’ın Elektrikli Otobüs Merkezi Ankara

MAN Truck & Bus, Ankara Üretim tesislerini yeniden yapılandırarak elektrikli şehirler arası seyahat otobüsü üretimi yapılacağını duyurdu. Man tesislerinin enerjisinide yenilenebilir kaynaklardan karşılayacak. Otobüs alanında yeniliklere yön veren MAN, Ankara‘da yalnızca MAN Lion’s City E modellerini değil, aynı zamanda elektrikli şehirlerarası otobüsler ve yeni MAN Lion’s Coach E’yi de üretmeyi planlıyor. 2025 yılının ortasından itibaren Lion’s City E ailesinin elektrikli şehir içi ve şehirlerarası otobüslerinin üretimine Ankara’da başlamayı planlayan MAN, eCoach üretimine ise 2026 yılında başlamayı öngörüyor.

E- Ulaşım ve dönüşüm palanlarını gerçekleştirmeye devam eden Man Ankara’daki üretim tesisini yeniden yapılandıran ve Ürün Geliştirme Merkezi haline getiren MAN, burada yıl içinde elektrikli şehir içi ve şehirlerarası otobüslerin üretimine başlamayı palanladığını bir basın bülteni ile duyurdu. Basın bülteninde MAN Truck & Bus Otobüs Birimi Başkanı Barbaros Oktay ve MAN Ürün Geliştirmeden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Frederik Zohm’un açıklamaları, Ankara Man Merkezinin firma üretimi, arge çalışmaları içindeki küresel önem ve boyutu yer aldı. Man E-Mobilete ve sıfır emisyona geçiş çalışmalarında geçtiğimiz yıl elektrikli mobiliteye yönelik olarak tasarlanmış kamyon ve çekicilerinide sunmuştu.

Otobüs alanında küresel marka olan model ve kavram geliştirmede etkin konumu ile tanınan ve standartlara yön veren MAN, Ankara‘da üretimde yaptığı içten yanmalı motorlara sahip otobüsler ile birlikte ürettiği MAN Lion’s City E modellerini ile birlikte elektrikli şehirlerarası otobüsler ve yeni MAN Lion’s Coach E’yi de üretmeyi planlıyor. 2025 yılının ortasından itibaren Lion’s City E ailesinin elektrikli şehir içi ve şehirlerarası otobüslerinin üretimine Ankara’da başlamayı planlayan MAN, e Coach üretimine ise 2026 yılında başlamayı planlıyor. Man dönüşüm planı çerçevesinde sürdürülebilir ulaşım çözümleri sunma yolunda önemli bir dönüşüm sürecine imza atıyor. MAN Truck & Bus, tüm araç portföyü için net bir sıfır emisyon stratejisini kararlılıkla uyguluyor. İlk elektrikli alçak girişli otobüslerini yollara çıkaran MAN‘ın, şehir içi otobüs teslimatlarının %70’i artık elektrikli modellerden oluşuyor.

Teknoloji geliştirme Merkezi Ankara

Geliştirme faaliyetlerini Türkiye’deki yeni Ürün Geliştirme Merkezi (PDC) çatısı altında toplayan MAN, Ekim ayından bu yana yaklaşık 830 çalışan ile burada geleceğin yenilikleri üzerinde çalışıyor. Son dört yılda inşası için toplamda 41 milyon Euro yatırım yapılan PDC, 300.000 metrekarelik alanda; 1,4 kilometrelik bir test pisti, test rampası, atölyeler, ambarlar, Ar-Ge ofisi, laboratuvar ve müşteriye özel taleplerin hayata geçirildiği bir otobüs modifikasyon merkezi barındırıyor.

MAN elektrikli otobüs alanında yeniliklere yön

Nürnberg’de eTrucks ve eBus’lar için batarya paketlerinin üretildiği batarya fabrikasının yanı sıra üç otobüs üretim tesisine de sahip olan MAN, elektromobilite alanında güçlü bir konuma sahip. Polonya‘daki Starachowice tesisi, elektrikli şehir içi otobüslerde bir yetkinlik merkezi olarak öne çıkarken; Güney Afrika’da da kıtanın ilk e-otobüs teslimatları başarıyla gerçekleştirilmiş durumda.

Elektrifikasyonla birlikte sürdürülebilir üretim

MAN, iklim koruma hedeflerine ulaşmak için yalnızca araç filosunun elektrifikasyonuna değil, aynı zamanda sürdürülebilir üretime de odaklanıyor. Bu kapsamda üretim tesislerinin enerji kaynakları, yenilenebilir elektrik ve ısı enerjisine dönüştürülüyor. Yenilenebilir enerjinin dışarıdan temin edilmesinin yanı sıra, Güney Afrika ve Ankara’da olduğu gibi güneş enerjisi panelleri de kurularak bu dönüşüm destekleniyor.

Ayrıca, e-otobüs üretimini genişleten MAN, 2050 yılına kadar sera gazı nötr bir şirket olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atıyor. Bu yolda müşterileri ve iş ortaklarıyla birlikte sürdürülebilir mobiliteyi destekleyen şirket, uluslararası iklim koruma hedeflerine tam anlamıyla bağlı kalıyor.

MAN Truck & Bus Otobüs Birimi Başkanı Barbaros Oktay, odak noktalarının geleceğin teknolojileri olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Elektrikli tahrik sistemi, yerel sıfır emisyonlu mobiliteye geçişte en verimli sistem. Bu teknoloji artık olgunlaşmış durumda. Enerji ve CO2 dengesi de oldukça iyi, üstelik düşük enerji maliyetleriyle de dikkat çekiyor. İklim dostu mobiliteye geçmek için CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltmalı ve yenilikçi eMobilite teknolojimizi yollara çıkarmalıyız. Amacımız, ürünlerimizi CO2 nötr şekilde üretmek. Güney Afrika’daki tesisimizde bu hedefe ulaştık, Ankara’da ise en geç 2030 yılına kadar bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
Otobüslerimizi tamamen elektrikliye geçirebilmek ve e-otobüslere olan yüksek talebi karşılayabilmek için de üretim tesislerimizi yeniden yapılandırmaya başladık. Bu kapsamda, Ankara’daki üretim tesisimizi ve çalışanlarımızı buna göre hazırladık ve fabrikayı kademeli olarak eMobilite’ye geçirdik. Ankara’daki bu yeniden yapılanma ve atılan adımlar, MAN’ın sürdürülebilir geleceğe doğru dönüşüm sürecinin ayrılmaz parçalarını oluşturuyor.”

MAN Ürün Geliştirmeden Sorumlu İcra Kurulu Üyesi Frederik Zohm ise Ankara’daki çalışmalara ilişkin şunları kaydetti:
“2018/2019 yıllarında Ankara’daki otobüs geliştirme merkezini kurma ve burayı MAN’ın Ar-Ge dönüşümünün bir parçası olarak uluslararası bir araştırma ve geliştirme ağı haline getirme kararı aldık. Bugün Ankara’daki yeni Ürün Geliştirme Merkezi (PDC), otobüslerin tüm geliştirme faaliyetlerini, dokümantasyon çalışmalarını, prototiplemeyi ve proje yönetimini yürütüyor. Artık eCoach modeline ilişkin çalışmalarda burada gerçekleştiriliyor. Bu başarı Münih, Türkiye, Polonya ve Güney Afrika’daki otobüs çalışanlarımızdan oluşan uluslararası bir ekibin yüksek yetkinliği ve özverili çalışması sayesinde mümkün oldu.”

MAN Türkiye, neredeyse 60 yıllık başarı hikayesi

Şirketin Türkiye’deki tarihi, MAN Türkiye A.Ş.‘nin,  1966 yılında Almanya dışındaki ilk MAN üretim tesisi olarak kurulmasıyla başladı. Bugün toplam 317.000 metrekarelik alanda faaliyet gösteren yaklaşık 4.700 kişiyi istihdam sağlıyor. MAN ve NEOPLAN markalarının şehir içi, şehirlerarası ve turizm segmentindeki otobüsleri burada geliştiriliyor ve üretiliyor. Bu tesis, aynı zamanda MAN’ın en büyük otobüs üretim merkezi konumunda bulunuyor

Otobüs alanında yeniliklere yön veren MAN, Ankara‘da yalnızca MAN Lion’s City E modellerini değil, aynı zamanda elektrikli şehirlerarası otobüsler ve yeni MAN Lion’s Coach E’yi de üretmeyi planlıyor. 2025 yılının ortasından itibaren Lion’s City E ailesinin elektrikli şehir içi ve şehirlerarası otobüslerinin üretimine Ankara’da başlamayı planlayan MAN, eCoach üretimine ise 2026 yılında başlamayı öngörüyor.

İLGİLİ HABER:

Taşıyanlar Dergisi’nin 248. sayısında yer alan MAN yeni eTGX haberinin pdf sayfalarına ulaşabilirsiniz.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar