2022 yılında, treyler ve üstyapı üretimi rakamları sayfalarını bir kez daha bilginize sunuyoruz. Sayfaları oluştururken treyler ve üstyapı sektöründe erişebildiğimiz farklı ülke verilerine de baktık. Sektörümüz oldukça büyük; kıtalara, ülkelere yayılmış binlerce üreticiden oluşuyor. Bölge ve ülke standartları belirginleşiyor; treyler üretim ve satış adetleri açısından firma büyüklükleri ortaya çıkıyor. Sistem ve ana parça üreticilerinin, pazarların, diğer sektörlerin, hatta ülkelerin büyüklüğü de ortaya çıkıyor.
Dünyadaki durum, ülkelerin tarım, sanayi, enerji, ulaşım ve ekonomi politikaları sektörler ve firmalar için kritik önemde. Ülkelerin gücü, firmalarının ve sektörlerinin gücü pazar verilerine yansıyor. Bir ülke ekonomisinin büyüklüğü, sektörlerinin ve firmalarının ülke pazarı ile birlikte bölgesel ve küresel pazarlarda tanınırlığı, güvenilirliği ve büyüklüğü kadar. Bu büyüklüğün sürdürülebilirliği ise sektörlerin rekabetçiliği, koşullara uyumu ve belirlemesi kadar.
Türkiye, treyler ve üstyapı kullanımı, üretimi ve ihracatında önemli bir büyüklüğe ulaştı. Bunda Tırsan’ın sektörü yukarı taşıyan, ülke ortalamasını yükselten başarısı ve örnek oluşturmasını vurgulamak gerekiyor. Uluslararası taşıma firmalarının ihtiyaçlarını karşılamak için sınırlı sayıda üretim yapan treyler sektörü günümüzde ihracatçı kimliği ile öne çıkıyor. Treyler üreticilerinden bazıları üretim alt yapıları yanında pazarlama ağı ve endüstriyel ilişkilerini de geliştiriyorlar. Dünya üreticileri arasında yer almayı veya bulundukları sırayı yukarı taşımayı hedefliyorlar. Koluman bunlardan biri ve 2025 hedefini 10 bin adet treyler üretim ve satışı olarak açıkladı.
Kapasitesini kullanarak üretim ve satış adetlerini bugünkü seviyenin üstüne çıkarmaya hazırlanan, ürün kalitesi ve niteliğini ile birlikte katma değeri yüksek ürünlerle ciro ve karını artırmaya yönelen firmalar da var. Bu hedefleri zor koşullarda, en önemlisi belirsizlikler içinde yakalamaya çalışıyorlar. Ancak hem gelişmek isteyen hem de güçlü ve etkin firmaları, dünya meta fiyatlarının iniş çıkışları ve tedarik zorlukları ile birlikte Türkiye merkezli kur dalgalanmaları ile finans maliyetleri zorluyor. Bu zorluklara rağmen treyler sektörünün ortaya koyduğu başarı, beton mikserinden vinçlere, yol, çevre ve atık toplama araçlarından itfaiye, cankurtaran, cenaze araçlarına kadar tüm alanları kapsıyor.
Üretim ve ihracat rakamları ile çok başarılı bir treyler ve üstyapı sektörümüz var. Başarısıyla övünmeye vakti ve organizasyonu olmayan sektörün Türkiye’yi daha da büyütecek bilgi ve rakamlarının kimileri ortaya çıkmasını istemiyor ama Türkiye’nin dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde olmaya devam edebilmesinin yolu firmalarının ve sektörlerin büyüklüğünden geçiyor.
M. VAHİT MAHMATLI
vahit@mayadergi.com