Voith’tan orta sınıfı araçlar için elektrikli tahrik sistemi

Voith, Elektrikli Tahrik Sistemi VEDS portföyüne yeni bir seçenek ekledi. 19 metrik tona kadar brüt araç ağırlığına sahip solo otobüs ve kamyon uygulamaları için geliştirilen MD, 260 kW maksimum güç ve 2.850 Nm tork kapasiteli. Mevcut araçlara da kolayca entegre edilebilen yeni tahrik sistemi artırılmış güvenlik de sağlıyor. 

Voith’tan yapılan açıklamada; sistemle ilgili şu bilgiler verildi:

Voith Elektrikli Tahrik Sistemi (VEDS), 2019 yılında piyasaya sunulduğundan bu yana toplu taşımadaki çeşitli uygulamalarda e-mobiliteye geçiş için yenilikçi bir çözüm olarak kendini kanıtlamış bir sistemdir.

Yeni MD (orta hizmet) versiyonuyla, Voith şimdi portföyüne uygun invertör dahil ikinci bir motor seçeneği ekliyor. Maksimum 2.850 Nm torka sahip yeni 260 kW seçeneği, 19 metrik tona kadar olan solo otobüsler ve kamyonlar için tasarlandı ve tamamen şehir içi kullanım için optimize edildi.

Mevcut HD (ağır hizmet) versiyonuyla karşılaştırıldığında, yeni MD motor 50 kg daha hafif ve bu da daha geniş bir menzil sağlanması anlamına geliyor. 

3.100 Nm maksimum torku ile daha güçlü 340 kW IPMS motor (HD), özellikle çift katlı ve körüklü otobüslerde veya 26 metrik tonun üzerindeki kamyonlarda etkileyici bir performans sergiliyor. 

VEDS HD aynı zamanda şehirlerarası sürüş profilleri için de uygun bir elektrikli tahrik sistemi. 

Kuzey İrlanda merkezli bir otobüs üreticisi olan Wrightbus, Avrupa pazarı için geliştirdiği akülü elektrikli (BEV) ve yakıt hücreli elektrikli (FCEV) otobüslerinin ikinci nesline Voith’un en yeni motor seçeneğini entegre etmeyi seçen ilk otobüs üreticisiydi.

Voith VEDS’in sistem özellikleri

Voith VEDS, yüksek verimli bir invertöre sahip güçlü, su soğutmalı, sabit mıknatıslı bir motora dayanmaktadır. Ayrı bir aktarıma gerek yoktur, bu da güç kullanılabilirliği, enerji tüketimi, menzil ve gürültü emisyonları üzerinde olumlu bir etki sağlar. Bu faydaların temeli, VEDS’nin entegre yaklaşımıdır. 

Birbiriyle mükemmel bir şekilde eşleştirilmiş tüm sistem bileşenleri; elektrik motoru, çekiş invertörü ve yüksek voltaj dağıtıcısı gibi donanım bileşenlerinden tahrik kontrolü ve enerji yönetimi sistemleri gibi yazılım bileşenlerine kadar, optimum şekilde birlikte çalışırlar. Bu, araca entegrasyonu kolaylaştırır ve yüksek düzeyde güvenilirlik sağlar. Ek uygulamaların zaman alıcı ve maliyetli entegrasyonuna gerek yoktur ve sistem uyumsuzlukları da önlenebilir. VEDS ayrıca çeşitli platformlarda esnek bir şekilde kullanılabilir.

Geniş uygulama alanı

Konsept, çok çeşitli üreticilerin akü sistemlerini destekler ve ayrıca yakıt hücreli elektrikli araç aktarma organlarında kullanım için etkinleştirilir. 

Kompakt tasarımı sayesinde VEDS, yanmalı motorlar için tasarlanmış şaside herhangi bir ek kurulum alanı gerektirmez. Bu nedenle mevcut araç filolarını geleneksel dizel, hibrit veya gaz tahrikli araçlara dönüştürmek çok kolaydır. Voith, geçen yıl bu amaçla e-kamyon üreticisi Orten ile stratejik bir ortaklığa girdi.

Filo operatörleri, ürün yelpazesini genişleterek elektrikli tahrik konseptlerini gelecekte araçlarının bireysel gereksinimlerine ve uygulama alanlarına daha da uygun hale getirebilirler. Bu nedenle VEDS, AB’nin Temiz Araçlar Direktifi’nin gerekliliklerini karşılamada ve 2025’te kamyonlar için yürürlüğe girecek olan yeni CO2 filo emisyon hedeflerine uyum sağlamada kilit bir bileşen olacaktır.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar