İşe yarar yenilik 

Dünya otomotiv endüstrisinde son dönemin iki önemli gelişmesi, elektrikli araçların ve Çin kökenli ürünlerin Çin sınırları dışına çıkması oldu. ÇinТde üretilen otomobil, hafif ticari, kamyon, çekici ve otobüsler pazar koşulları uygun ülkelere giriş yaptılar. Türkiye pazarında da Çin menşeili otomotiv ürünleri, Şahsuvaroğlu Otomotiv ve SHS Araç Kiralama Lojistik AŞ ile yerini aldı.
SHS; Dongfeng Group markalarından DFSKТnin binek, SUV ve hafif ticarilerini sunuyor. DFSK’nin dizel C ve EC elektrikli hafif ticarileri boyut, hacim ve diğer özellikleri ile pazarda kendine yer açıyorlar. 
EC elektrikli ithal hafif ticariler, enerji gideri düşüklüğü ve taşıma kapasiteleri ile dağıtım ve yakın taşımalar için yeni bir seçenek  oluşturuyorlar.

Avrupalı otomotiv şirketleri ile yaptığı ortaklık ve teknoloji bağlantıları ile dikkat çeken Çin otomotiv endüstrisinin önde gelen gruplarından Dongfeng’in Avrupa standartlarına uygun DFSK marka hafif ticarilerinden; elektrikli panelvan (EC35) ve elektrikli şasi kamyonet (EC31) ile tek ve çift kabinli dizel şasi kamyonet (C31-C32) modelleri Türkiye pazarında yerlerini aldılar. Yasal yükleme kapasitesi 1 tonu aşan DFSK hafif ticarilerin dizelleri 4 yıl  / 100 bin km, elektrikli modeli 5 yıl / 120.000 bin km garanti ile satışa sunuluyor. 

Sürekli artan yakıt fiyatları, dağıtım ve kısa mesafeli taşımaların maliyetlerini arttırıyor. 
Çevreciliği ile öne çıkan elektrikli hafif ticari araçlar ise dağıtım, taşıma ve teslimat giderlerini hafifletiyor. 
Elektrik panellerinin yaygınlaşması ve GES yatırımlarındaki artışla birlikte düşünüldüğünde elektrikli araçlar  çevreye ve cebe daha faydalı hale geliyor.

Pazarın yeni panelvanı

DFSK EC35 panelvan ile bir deneme sürüşü yaptık. Sürüşümüz sırasında, üstündeki %100 elektrikli çıkartması ve farklı görünüşüyle meraklı bakışları üstünde toplayan DFSK EC35 hakkında sorularla, özellikle de fiyat sorusu ile karşılaştık. DFSK EC35’in anahtar teslim fiyatı 1.290.000 TL.

Bu yüzde 100 elektrikli panelvan; 290 cm faydalı şasi boyu, 1,65 cm  iz genişliği, 4,5 m3 yükleme hacmi ile sahibine fayda sağlayacak ve kendine pazarda yer açacak ölçü ve özelliklerde. AC şarjla (Şehir şabekesi bağlantısı) 10-12 saatte, DC şarjla 1-1,5 saatte %100 şarj seviyesine ulaşıyor. Panelvanla birlikte verilen şarj kabloları ile bağlantı kolayca yapılabiliyor. 

Kompakt yapılı

Görünümü ve boyutları ile Avrupa ve Japon kökenli hafif ticarilerden farklı olduklarını hissettiren DFSK’nin dizel ve elektrikli araç kabinlerinde tüm gövde unsurları aynı çizgi ve aksamlara sahip, kapı kolları, farlar… Kabin içi rahat ve ergonomik. Biniş sırasında orta ve kısa boylu sürücüler kabine daha rahat geçebiliyor. Uzun boylu sürücüler de koltuğa oturduktan sonra  rahatlar. 

Sürüş

Kapıları açan anahtar, aracın elektrik devrelerini açma ve  harekete hazırlık işlevlerinin gerçekleştirilmesini de sağlıyor. Üç konumlu kontak anahtarı ise ilk aşamada gösterge panelini harekete geçiriyor ve sistem kontrolleri gerçekleştiriliyor. Bir sonraki aşamada otomatik şanzıman kumandası benzeri sürüş konum butonu, nötrden D’ye çeviriliyor. Kumanda ekranında D modu görüldükten sonra da sürüş başlıyor. Manevra sırasında R modu ile birlikte multi medya ekranı  ve geri görüş kameraları devreye giriyor. 

Araç kısa sürede ve vites değiştirme zahmeti olmadan istenilen seyir süratine ulaşıyor. Vites değiştirme kaynaklı güç kayıpları, ivme sarsıntıları olmadan kesintisiz bir sürüşle yol alınıyor. 

Azami sürat, kadranda 120 km/s olarak görülüyor ve 100 km/s sonrası kırmızı bölge olarak işaretlenmiş. Kolayca hızlanan aracı biz 80 km/s üstü bir hız için zorlamadık. Motor devrini yükseltmedik, gereksiz enerji tüketimini önledik. Planlı sürüş ile ortalama sürati sağlama, benzinli ve dizel bir araç için olduğu gibi, EC35 için de geçerli.

Güç ve menzil

Trafik ışığı ve sıkışıklığı gibi kısa süreli beklemelerde rölanti tüketimi gibi bir gideri olmayan DFSK EC panelvana arka aksa bütünleşik 80 Bg güç ve 200 Nm tork sunan elektrik motoru güç veriyor. 

Tek şarjla menzili 300 km olan %100 elektrikli araç, yokuş inişlerinde ve yavaşlamalarda enerji geri kazanımı yapmıyor. Geri kazanımla menzilin uzatılması yerine, batarya ömrünün daha uzun olması, elektrik sistemi ve yazılımların karmaşıklığını önleme tercihi edilmiş.

Adaptasyon kolay

Kabin içi düzenleme ve donanımlar, tüm sürücülerin kolayca uyum sağlayacağı ve işlevlerini anlayacağı şekilde. Dikkatli bir sürücü, elektrikli aracın sessizliğine, gaz pedalına küçük bir dokunuşla hareketin başlamasına, kumanda paneli ve sürüş konum düğmesine kısa sürede alışıyor. Kadrandaki sembollerin anlamını öğrenmek, sistem çalışma sıcaklığına dikkat etmek, elektrikli aracın pratik ve verimli kullanımını sağlıyor. Kısa bir süre içinde alıştığınız ve size tanıdık gelmeye başlayan araçla, 80 km/s’lik bir sürate sessizce tiremeden ve kısa sürede erişebiliyorsunuz.

Sürüş sırasında km sayacından hızınızı, batarya seviyesini, sistemin çalışma sıcaklığını, kalan menzili, enerji tüketiminizi akım şiddeti ve volt olarak izleyebiliyorsunuz. 


EC35’in motor kaputu; motor yerine, elektrik donanımlarına, radyatör, fren hidroliği, silecek suyu kabı gibi unsurlara ev sahipliği yapıyor.
Motor kabutu ayrıca çarpışma güvenliğini sağlama işlevini de üstleniyor. 

Süspansiyon ve frenler 

Süspansiyon sistemi, arkada yaprak yaylarla batarya ve yükün ağırlığını karşılarken, önde yer alan bağımsız çelik yayla yüklü veya boş her durumda iyi bir yol tutuş ve sürüş konforu sağlıyor. 

Aracın ön aksında disk, arka aksında kampana fren sistemi bulunuyor. Eğimli parklarda aracın sabit kalmasını, viteste bırakarak mekanik olarak destekleme etkisi,  elektrikli araçlarda önemini kaybediyor.  

Ekonomik

EC35, son zamanda çok sözü edilen elektrikli araçlar içinde, ekonomik ve temiz iş görmek üzere oluşturulmuş yararlı bir yenilik. Sessiz, hızlı, toplam ağırlığına oranla faydalı yük taşıma kapasitesi yüksek bu araç, tasarruf ve kazançla birlikte çevreye katkı sağlayacak özelliklere sahip. Güzergahını ve şarj zamanını ayarlayan dağıtımcılar ve kendi yüklerini taşıyan işletmeler, özellikle orta ve küçük yerleşim birimleri içindeki taşımalarında yakıt ve bakım giderini azaltabilecekler.  Elektrik panelleri ve GES yatırımları ile düşünüldüğünde ise bu elektrikli araçlar çevreye ve cebe daha faydalı hale geliyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar