Martaş Otomotiv Genel Müdürü ile söyleşi

Otomotiv sektörü hayatımızda ve ekonomi içindeki önemini ve payını sürekli arttırıyor. Otomitiv ve sistem ve yedek parça üretimi, tedariği ve dağıtımı binlerce kişiye istihdam sağlayan oluşturduğu ciro ve katma değer oluşturuyor. Büyüyen araç parkı yaygın bir satış sonrası hizmet ağı ve yedekparça  tedariği gerektiriyor. Bu ihtiyaca yönelik olarak çalışan Martaş ürün çeşitliliğini hizmet kalitesini ve süratini artırmak için yeni depo ve lojistik dağıtım merkezleri oluşturdu. Konu ile ilgili olarak Martaş Genel Müdürü Erdem Çarıkcı ile Kaan Kirişçioğlu tarafından yapılan röpörtaj okurlara sunuyoruz.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?  Yeni görevinizle birlikte Martaş Otomotiv’de ne gibi yenilikler göreceğiz?

Martaş Otomotiv, halihazırda Türkiye otomotiv yedek parça pazarında bilinen ve kökleri çok eskiye dayanan bir marka. Türkiye pazarı için çok değerli bir marka. Bu sene 41. Yılımızı kutluyoruz. Geride kalan bu 41 yılda Martaş, sektörde verdiği güven ve kaliteli hizmetle anılan bir firma. Önceliğimiz bu paha biçilemez değerleri korumak. Sonrasında, özellikle 3-4 yılda giderek artan büyümesiyle dikkat çeken Martaş Otomotiv’in bu yönünü kalıcı hale getirmek. Yani, organizasyonunu güçlendirmek ve Türkiye pazarındaki konumunu sağlamlaştırmak. Devamında ise uluslararası pazara açılarak global bir oyuncu olmak istiyoruz.

Ben Otomotiv sektörü içerisinde 22 yıldır aktif olarak çalışmaktayım. Uzun yıllar bir firmada önemli görevler üstlendikten sonra, 1 Ocak 2021 itibariyle Martaş Otomotiv’de Genel Müdür olarak yeni görevime başladım. Lisans eğitimim Bilgisayar Mühendisliği ancak yıllar boyunca gerek yurtiçinde gerek yurtdışında birçok farklı kısımda çalışarak otomotiv yedek parça alanında ciddi bir deneyim kazandım.

  • Martaş ismi nereden geliyor?

Martaş Otomotiv, 1980’de Hadi Özalp tarafından kuruluyor. İsmi, dönemin araç parkını temsilen Murat, Anadol ve Renault araç gruplarının birleşiminden oluşuyor. Pazara aynı anda giren benzer firmaların yöneliminin aksine bir isim ya da aile soyadı kullanmak yerine sektörden esinlenerek ve vizyonuna uygun olarak da Murat, Anadol, Renault Türkiye Anonim Şirketi’nin isminin kısaltması olan “Martaş Otomotiv” adı ile kuruluyor.

Binek ve hafif ticari araç gruplarında, yerli ve yabancı yedek parça markalarına ait ürünleri sanayilerdeki yedek parça perakende noktalarına ulaştıran bir firma olarak hizmet veriyoruz. Bunu aynı zamanda bir satış olarak öngörmemek lazım bütün bu markaların ve kendi bünyesinde bulundurduğu Votto, MGA ve GRAT markalarının hem pazarlamasını hem satışını aynı zamanda da noktadan noktaya ulaştırmak için de lojistik hizmetlerini bir arada sunan bir otomotiv yedek parça dağıtım şirketiyiz.

  • Dağıtım süreçleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Geçtiğimiz yıl Samsun ve İstanbul’da iki yeni dağıtım merkezi açmıştık. Bu sene Antalya’daki merkezimizin açılışını gerçekleştirdik. Gerek yeni ürün gruplarına yönelik çalışmalarımız gerekse yeni dağıtım merkezlerimizle Türkiye genelinde çok daha kapsayıcıyız. Türkiye yedek parça pazarına sunulabilecek maksimum parçada ürünü sunarken, aynı zamanda ülkenin yüzde 80’ini kapsayan bir alan içerisinde bu parçaları aynı günde teslim edebiliyoruz. Böylece müşterilerimizin stok tutma alışkanlıkları tamamen değiştirdik. Hedefimiz, daha fazla parçayı bünyemizde bulundurmak ve tek alışveriş noktası haline gelmek. Kısa bir süre içerisinde ise Türkiye’nin tamamına bir günde yedek parça tedariki sağlamak istiyoruz. Bununla birlikte, mikro dağıtım mantığıyla hareket eden ve özellikle şehir içi dağıtımda fark yaratan Lift Dağıtım firmasıyla uçtan uca bütün süreçleri daha entegre bir şekilde yönetiyoruz.

  • 2021 itibariyle kaç adet dağıtım merkeziniz bulunuyor?

Şubat ayı itibariyle hizmete giren Antalya Dağıtım Merkezimiz ile birlikte toplamda 7 dağıtım merkezimiz bulunmaktadır.

  • Yurtdışına açılma planlarınız var mı? Varsa hangi pazarları hedefliyorsunuz?

 Martaş Otomotiv hem kendi bünyesinde bulunan ve kendine ait markalarla hem de ülkemizin bulunduğu konumun da avantajını kullanarak yurt dışı faaliyetlerde aktif olmaya çalışıyor. Fakat bunun ötesinde en önemli planımız yurt dışında doğrudan faaliyet gösterebilmek için Türkiye sınırları dışında bir iştirak kurarak faaliyet alanımızı Türkiye dışına taşımak ve o alanlarda da yedek parça dağıtımı yapmaya yönelik bir stratejik planımız var. Kısacası, global bir yedek parça dağıtıcısı olmak üzere planlarımız ve hazırlıklarımız bulunuyor. Özellikle Avrupa ve Ortadoğu’ya yönelik stratejilerimizi belirliyoruz.

Biz, zaten Martaş Otomotiv olarak yurt dışında çok uluslu bir satın alma grubunun üyesiyiz. Dünyanın en büyük, yaklaşık 30 milyar dolarlık bir satın alma grubu olan ATR’nin üyesiyiz. Bu ne demek? Dünya üzerinde her ülkenin en büyük yedek parça firmalarının bir araya geldiği bir platform var. Almanya, İngiltere, Amerika, Japonya gibi birçok ülkenin en büyük yedek parça dağıtıcısı orada. Türkiye adına da biz buradayız. Burada bir ortaklığımız var, bu ortaklığımız sayesinde hem satın alma gücümüzü artırıyoruz hem de çok uluslu büyük firmaların know-how’ını paylaşıyoruz.

  • Markalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

 Şu anda distribütörlüğünü yaptığımız 150’yi aşkın markanın yanı sıra kendi öz markalarımız olan Votto, MGA ve GRAT markalarıyla 50’nin üzerinde farklı ürün grubunda sektörümüze hizmet ediyoruz. Normal şartlarda bir markayı oluşturmak bile büyük ve ciddi bir işken iyi bir pazarlama firması olmamızdan kaynaklı üç markamızda da markalaşma sürecini iyi yönettiğimizi düşünüyoruz. Bu üç markamızın ayrı ayrı konseptleri bulunmaktadır. Votto ön

takım, süspansiyon, amortisör ve helezon yayları gruplarından oluşmaktadır. MGA hemen hemen tüm mekanik gruplarda elektrik ve elektronik gruplarında ve kauçuk gruplarında hizmet vermektedir. GRAT ise servis bakım konsepti kapsamında madeni yağ, antifriz, filtre, silecek ve bakım ürün grupları ile hizmet vermektedir. Tüm bu markalarımız binek ve hafif ticari bütün araç markalarına ve bu markalara ait tüm modellerde hizmet vermektedir.

  • 2020 yılı Martaş Otomotiv için nasıl geçti? Büyüme, ciro ve Pazar payıyla ilgili bilgi verebilir misiniz?

2020 yılı dünyadaki herkes için alışılmadık bir yıldı. Pandeminin hayatımızda önemli bir bölümü kapladığı ve etkilerini her alanda hissettiğimiz bir yıl oldu. Otomotiv sektörüne baktığımızda ise önce çok büyük bir düşüşün ardından Avrupa hatta Dünya ile karşılaştırılamayacak şekilde Türkiye’de pazarda bir toparlanma meydana geldi. Biz de şirket olarak biraz daha pazar ortalamasının üzerinde büyüdük, yüzde 60 oranında bir büyüme kaydettik. Bu büyümeyi kaydederken de pandemi ortamına rağmen yatırımlarımıza devam ettik. Üç tane ayrı dağıtım merkezinin açılışını gerçekleştirdik. Bu büyümenin ardında yatan en büyük sebeplerden birisi hem yeni ürün gruplarına giriş hem de yeni dağıtım merkezleri ile Türkiye’de daha kapsayıcı olmaya başlamamız oldu.

  • 2021 yılının Martaş açısından nasıl geçmesini bekliyorsunuz? Büyüme, karlılık ve pazar payı hedefleriniz nelerdir? 

En temel amacımız büyümemizi sürdürülebilir kılmak. Büyümeyi sürdürülebilir kılmanın ana noktaları da tabii ki karlı ve pazar payını artıran bir şirket olmak. Amacımız 2020’de yarattığımız büyümenin altına düşmemek. Ama bunu yaparken de gelecek yıllar için hem organizasyonumuzu hem ürün yapımızı hem kendi finansal yapımızı daha kuvvetlendirmeye yönelik bir planımız var. Dağıtım alanında söylediğimiz gibi Antalya depomuz çok kısa bir sürede faaliyete geçerken, en büyük yatırımlarımız özellikle dijital alanda ve organizasyonumuzu geliştirmeye, büyütmeye yönelik olacak. Bunlarla ilgili faaliyetlerimiz ve yatırım aktivitemiz artacak. Diğer yandan, Martaş Otomotiv insan odaklı bir yapıya sahip olduğu için en büyük yatırımını daima insan kaynağına yapıyoruz. 2021 yılında da üst düzey yöneticileri aramıza katmaya devam edeceğiz. Ayrıca, iş hayatına katılmak isteyen gençleri de aramıza almayı sürdüreceğiz. Üniversitelerle de iş birliği yapacağız. Bu sektörü daha ilgi çekici hale getirici çalışmalar içerisinde de bulunacağız. Sonrasında dijitalleşmeye önem vererek bu alanda yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Üçüncü planda yeni dağıtım merkezleri, ekipman, ürün ve markalar alanında da yatırımlarımız daima sürecek.

  • KSS projeniz var mı? Bu alanda çalışmalar yapıyor musunuz?

Martaş’ın sosyal sorumluluk alanında yaptığı çalışmaların başında eğitim ön planda yer alıyor. İş hayatına girmek isteyen gençlere yatırım yapmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda, TİKAV’la beraber yaptığımız çalışmalar oldukça verimli ilerliyor. Çıktıları herkesi çok heyecanlandırıyor. TİKAV ile 2018 yılında başlayan yolculuğumuz kapsamında birçok öğrenciye burs ve kendini geliştirme imkanı sunuldu. Bu kapsamda halihazırda Elazığ Fırat Üniversitesi’ndeki 65 öğrenciye TİKAV aracılığıyla burs vermeye devam ediyoruz. Bu öğrenciler aynı zamanda TİKAV’ın uluslararası ödül programına da katılarak, beceri geliştirme, fiziksel gelişim, gönüllü hizmet, toplumsal uyum, macera ve keşif yolculuğu gibi konu başlıklarından oluşan ödül programının sonunda 150’den fazla ülkede geçerli bir belgenin sahibi oluyorlar. Bu belge de öğrencilerimizin o ülkelerde iş ve eğitim hayatlarına devam etmelerine yardımcı olmaktadır. Diğer taraftan, sektörümüzün çatı derneği OSS’nin “İş’te Balans” projesini destekliyoruz. Orada hem mentor olarak hem de projenin sponsoru olarak yer alacağız. Bununla birlikte, sürdürülebilirlik alanında bağışlarda bulunmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz sene Martaş Ormanı projesini başlatmıştık. 2019 yılında gerçekleşen Auto Martashow Anadolu etkinliğimizde Çekül Vakfı 7 Ağaç Ormanları ile yapmış olduğumuz iş birliği ile Sivas ve İstanbul’da hatıra ormanı oluşturduk. Pandeminin ilk anlarında ise Koronavirüs tedbir paketi hazırlayacak Türkiye’deki tüm müşteri ve çalışanlarımıza dağıtmıştık. Bu yılda benzer şekilde sağlık alanında çalışmalarımız olabilir.

 

 

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar