renaulttrucks

1 Tırsan Banner

MAN

Allison Yayın 21 Ekim –

Enerjisa Yeşil Hidrojen üretecek

Dünya’da Alternatif yakıtlar arasında ilk sırada yer alan hidrojen üretimine yönelik arayış ve girişimler Türkiye’ye yansıyor. Hidrojenin yakıt olarak ulaşım ile birlikte endüstriyel tesislerde kullanımı gündemde. Enerjisa tarafından Bandırma tesisinde üretimi yapılacak olan yeşil hidrojen için konu ile ilgilenen endüstriyel kuruluşlar, üniversiteler ve uluslararası kuruluşlar proje için işbirliği yapıyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatör olduğu, Enerjisa Üretim ile birlikte yerli ve yabancı 16 paydaşın yer aldığı ve 36,8 milyon Euro bütçeye sahip Avrupa Birliği (AB) projesi onaylandığı duyuruldu.

Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi’nin yeşil hidrojeni, Türkiye’de yeşil hidrojen kullanımının öncülerinden Enerjjsa Üretim’in Bandırma Üssü’nde üretilecek. Toplam beş yıl sürecek “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı” Vadi Projesi’nde, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan hibe desteği 8 milyon Euro olacak. Koordinatörlüğünü Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın yaptığı projede, Sabancı Üniversitesi, Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi A.Ş, Şişecam, ETİ Maden, Türk-Alman Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş, Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, Hidrojen Peroksit A.Ş, Universite Mohammed Vi Polytechnique, Alma Mater Studiorum, Software AG (SAG), PwC Yeminli Mali Müsavirlik A.Ş, TENMAK ve TÜBİTAK proje ortağı olarak yer alıyor

Türkiyede geleceğin yakıtı olarak nitelenen hidrojen üretimi ile ilgili olarak bir proje başlatıldı. Geleceğin yakıtı olarak nitelenen hidrojenin, suyun veya hidrojen açısından zengin bileşiklerin rüzgar, güneş, gibi fosilsiz yakıtlarla elde edilen elektrikle elektroliz işlemi ile, karbon salınımına neden olmadan elde edilmesi yeşil hidrojen üretimi olarak adlandırılıyor. Hidrojen elde edildiği kaynak ve ortaya çıkan atıklara atıklara göre isimlendiriliyor. Kömürden gri hidrojen, doğal gazdan mavi hidrojen, nükleer santrallerden elde edilen kırmızı, sürdürülebilir kaynaklardan özellikle sudan ve karbon salınımı olmadan yapılan hidrojen üretimi yeşil olarak adlandırılıyor. Türkiye güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli ve sınırlıda olsa tatlı su kaynakları ile hidrojen üretiminde potansiyeli olan ülkeler arasında yer aldığı ifade ediliyor. Konu ile ilgili yayınlanan basın bülteninde aşağıdaki bilgilere yer verildi.

Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi’nin yeşil hidrojeni, Türkiye’de yeşil hidrojen kullanımının öncülerinden Enerjisa Üretim’in Bandırma Üssü’nde üretilecek Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın koordinatör olduğu, Enerjisa Üretim ile birlikte yerli ve yabancı 16 paydaşın yer aldığı ve 36,8 milyon Euro bütçeye sahip Avrupa Birliği (AB) projesi onaylandı. Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi’nin hayata geçirileceği “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi” kapsamında Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü’nde yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen üretilecek. 

YERLİ KAYNAKLARLA YEŞİL ÜRETİM

Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu’nun ilk somut adımlarından birisi olacak bu proje ile sadece yeşil hidrojen üretimine değil türevlerinin üretimine de odaklanılacak.

Proje ile ayrıca Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerini yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretmek, bu kapsamda da fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmek de hedefleniyor. Aynı zamanda proje kapsamında Balıkesir’de Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı yapılarak bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları ile enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak ve dünya rezervlerinin yüzde 73’ünü barındıran Türkiye’de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar