Tasarımı ve üretileceği tesisler için uzun süre planlama ve yatırım yapılan Ford’un hafif ticari klasiğinin elektrikli türevinin üretimi başlıyor.
Ford E-Transit’in üretimi ile birlikte Ford Otosan Kocaeli Fabrikası; dizel, benzinli ve tam elektrikli taşıt üreten bir tesis haline gelirken, Ford’un elektrikli taşıt üretiminde önemini koruyup geliştirecek.
Ford Otosan, bu adımla birlikte Ford’un Avrupa’daki elektrikli ticari araç üretim üssü oluyor.
E-Transit’in üretimi ile ilgili basın açıklamalarında Kocaeli fabrikasının elektriğinin %100 yenilenebilir kaynaklardan üretildiği bilgisi yer aldı. Bu bilgi ulaşım araçları ile birlikte Ford Otosan’ın dünyada yaşanan enerji çeşitlendirilmesi, kullanımına yaklaşımını ve trendleri takip ettiğini ortaya koydu.
Türkiye otomotiv sanayisinin lider şirketi Ford Otosan, Ford’un Avrupa’daki ilk elektrikli ticari aracı Ford E-Transit’i, Kocaeli fabrikalarında hattan indirdi. Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Haydar Yenigün, Ford Otosan Genel Müdürü Güven Özyurt ve Ford Otosan çalışanları katıldı. Daha önce Kocaeli Gölcük Fabrikasında Plug-in Hybrid (PHEV/ Fiş bağlantısı şarj edilebilir hibrit taşıt ) üretimi için yeni bir seri üretim hattı açmıştı.
Daha önce Kocaeli Gölcük Fabrikasında Plug-in Hybrid (PHEV/ Fiş bağlantısı şarj edilebilir hibrit taşıt ) üretimi için yeni bir seri üretim hattı açmıştı.
Geçen yıl Mart ayında açıklanan, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerine yönelik 10 yıl etki süresine sahip, 2 milyar Euro tutarındaki yatırım planının önemli adımlarından biri ise, E-Transit’in üretimiyle hayata geçti. Batarya montajı dahil Türkiye’de üretilen ilk tam elektrikli ticari aracın üretim sorumluluğu ile, Ford Otosan Kocaeli Fabrikaları da Türkiye’nin ilk elektrikli araç entegre üretim tesisi konumuna ulaştı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: “E-Transit ile tarihi bir ana şahitlik ediyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank katılımı kamunun konuya verdiği önem ve değeri ortaya koydu. Bakan Varank otomotiv sanayisinin Türkiye’nin ihracatı açısından önemine değindi. Otomotivde yeni nesil araçlara doğru yaşanan dönüşümde, Türkiye’nin öncü olması gerektiğini belirti. “Ford Otosan’ın geçen yıl duyurduğu 2 milyar Avroluk yatırımın ve 10 yıllık vizyonunun ilk aşamasındayız. Bugün otomotiv sektöründe hızlı bir dönüşümden bahsediyoruz. 2030’da dünyadaki araçların yüzde 30’u elektrikli ve bağlantılı araçlardan oluşacak. Türkiye otomotiv sanayisindeki üretim gücü ile dünyadaki 14 üretici arasında yer alıyor. Ülkemiz elektrikli araç pazarında aslan payını almaya talip.”
“Ford Otosan’ın bugün ortaya koyduğu E-Transit ile tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Sektörde Türkiye’yi bir adım öne çıkaracak elektrikli Transitlerin hayırlı olmasını diliyorum. Ford Otosan, Türkiye’nin gözbebeği ve Ford Otosan’ın kapasitesini artırması ihracatımızı da artıracak. Yatırımlar artarsa Türkiye kazanacak.” dedi
Ali Y. Koç: “Ford Avrupa’nın ilk elektrikli ticari modeli E-Transit’in ülkemizde, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından itibaren adım adım büyüyen sanayileşme hamlelerinin bir neticesidir.”
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç E-transit’i hattan indirmenin kıvancını yaşadıklarını belirti. Özetle “Bugün Koç Topluluğu ve Ford Otosan olarak sadece bizim için gurur verici bir adım atmıyoruz. Türk otomotiv sanayisinin geldiği noktayı; ülkemiz sanayisinin teknoloji, üretim ve insan gücü açısından ulaştığı zirveyi de kutluyoruz. Gururla ifade edebilirim ki; Ford Avrupa’nın ilk elektrikli ticari modeli E-Transit’in ülkemizde, Türk mühendisleri ve işçileri tarafından üretilmesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarından itibaren adım adım büyüyen sanayileşme hamlelerinin bir neticesidir”
Bütün bu yatırımlarımızın gayesi ortak: Ülkemizin bugün ve gelecekte küresel ölçekte rekabet edebilme gücünü daha da artırmak. Bu doğrultuda otomotiv ana sanayimizi, giderek gelişen yan sanayi ekosistemimizle birlikte, küresel üretim ağının en önemli ve vazgeçilmez oyuncularından biri haline getirmek.”
Ford Otosan’ın, 60 yılı aşkın köklü kurumsal kültürü ve tecrübesiyle, kurulduğu günden bu yana Türkiye’de sanayinin gelişimiyle birlikte anıldığını ifade eden Ali Y. Koç, Dünyamız, büyük etkileri olan siyasi, ekonomik, toplumsal ve teknolojik değişimlerle, yeni riskler ve fırsatlarla dolu farklı bir geleceğe yol alırken, Türkiye’nin her yönüyle kalkınmasına destek olmak amacıyla, Koç Topluluğu olarak – şartlar ne olursa olsun – gelecekte de ülkemiz için yatırım yapmaya ve katma değer yaratmaya, var gücümüzle devam edeceğiz” dedi.
Güven Özyurt: “Stratejik adımlarımızın ve bugüne kadarki başarılarımızın bir ürünü”
Kısa bir süre önce Ford Otosan Genel Müdürlüğüne atanan Güven Özyurt, Hızla değişen bir dünyada Ford Otosan’ın esnekliği, yüksek kaliteli üretimi ve verimliliği ile öne çıktığını; üst düzeydeki üretim ve mühendislik çözümleri ile müşteri taleplerini hızlı bir şekilde karşıladığını belirti.
“Halihazırda Ford’un Avrupa’da sattığı Transit ailesi araçların yüzde 87’sini Kocaeli Fabrikalarımızda üretiyoruz. Ford’un Avrupa’daki ilk elektrikli aracının, adeta Transit’in evi haline gelen Kocaeli’de hattan inmesini, elektrikli araçlar konusundaki stratejik adımlarımızın ve bugüne kadar imza attığımız başarıların bir ürünü olarak görüyoruz. Efsane Ford Transit’in elektriklenmesi, başka dönüşümlerin de kapısını aralıyor. Önümüzdeki seneden itibaren sorumluluk alanımız Ford’un diğer elektrikli modellerinin üretimiyle daha da genişliyor ve Ford Otosan, Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssü haline geliyor.” bilgisini vererk durumu özetledi.
E-Transit, Yapısal Özellikler
Batarya montajı dahil Ford Otosan tarafından üretiliyor. 50 yılı aşkın sürede 10 milyonun üzerinde üretimle Ford’un Avrupa’daki en uzun ömürlü modeli ve dünyanın en çok tercih edilen ticari araçları arasında ilk sırda yer alıyor. haline gelen Ford Transit’in elektrikli versiyonu E-Transit, Ford’un otomotiv sektöründeki elektrik dönüşümüne liderlik etme ve ticaretin geleceğine yön verme vizyonunu ve iddisını da ortaya koyuyor.
Ford E-Transit, güçlü batarya kapasitesi ile ortalama filo kullanıcılarının günlük olarak sürdüklerinden 3 kat daha fazla mesafe kaydedebiliyor. Van, çift kabin van ve kamyonet gibi üç farklı gövde seçeneğiyle sunulacak E-Transit hem AC hem de DC hızlı şarj özelliğine sahip. Böylece AC şarj ile yaklaşık 8,2 saatte yüzde 100 şarj olabilirken 115 kW DC Hızlı şarj özelliği ile de 34 dakika içinde yüzde 15’ten yüzde 80’e kadar şarj gerçekleştirebiliyor.
E-transit’in tanıtımda ayrıntılı teknik bilgi yer almadı. Buna karşılık yüzünü Petroleum fuarında gösteren e-transit dış görünümü ile transit serisinden ayırt edilemiyor. Sürüş ve teknik güvenliği donanımlarıda pazar beklentilerini ve sürücü isteklerini karşılıyor.
Bu donanımlar arasında ısıtmalı ön cam, arka led tepe lambası, yağmur sensörü silecekler, çarpışma önleme sürüş yardımcı sistemi , akıllı adaptip hız kontrol, şerit takip, şeritte kalma ve şerit hizalama yardımcısı, kör nokta uyarı sistemleri, park sensörleri ve park yardımcı sistemleri gibi donanımlara sahip.
E-transit sağladığı yükleme hacminden vazgeçmiyor geniş bir iç hacime sahip. Görünüş ve işlev açısından e-transitin transitten hiç bir farkı yok. Yürür aksam ve donanımlar ile ilgili bütün tasarım ve üretim e-transit için özel geliştirilmiş. Gücünü bataryalardan alan elektrik motoru transiti hareketlendiriyor. Arkadan itişli e-transit enerji geri kazanımı sağlıyor.