E-drive Turkey Fuarı’nın ardından

Elektrikli araçların yaygın kullanımı, bu günü ve geleceğine yönelik üretim pazar tanıtım ve endüstriyel ve yasal standartlara yönelik çalışmalar sürüyor. Türkiye’de ilk “Elektrikli ve Hibrit Araçlar Fuarı” e-drive TURKEY, 9-12 Aralık 2021 tarihleri arasında Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Çeşitli taşıtlar için elektrik motorları üreten Femsan E-drive Türkye fuarı katıldğ. Femsan ürünleri arasında sağutma sistemine sahip tekerlek başı elektrik motorları ile dikkat çekti.

Fuar süresince elektrikli otomobiller, farklı ulaşım alternatifleri sağlayan araçlar, şarj operatörleri, altyapı sağlayıcıları, batarya ve ekipman üreticileri yerini aldı. Fuar süresince konferanslar konu ile ilgili konferans gerçekleştirildi. Sektör temsilcileri ve konu ile ilgli uzmanlığı ve çalışmaları ile tanınan uzmanlar görüş ve önerilerini ortaya koydular. Konferanslarda ve mikromobilite, elektrikli araçların geleceği, otonom sürüş teknolojileri, yenilenebilir enerji çözümleri, şarj altyapısı ve ekosistemi üzerine tecrübelerini aktardı. Fuara toplam elktirikli şarj istasyonları, elektrikili araçlara yönelik aksam üreticileri, üniversitelerin elektrikili araç klüpleri başta olmak üzere çeşitli firma ve kuruluşlar katıldı. Fuara 2730 ziyaret gerçelşeti. Ziyaretçiler tüketiciler elektrikli araçları yakından deneyimleme fırsatı da buldu.

Fuarla eş zamanlı olarak 9 ve 10 Aralık tarihlerinde düzenlenen, 9 panel oturumunda toplam 45 değerli panelistin yer aldığı konferans bölümü de, projenin önemli bir parçası olarak dikkat çekti. Mikromobiliteden, ileri araç teknolojilerinde yerli işbirliği fırsatları ve yeni dönem araç teknoloji trendlerine, e-mobilite ve yenilenebilir enerjiden Türkiye’de şarj altyapısı, sistemleri ve istasyon ağına kadar geniş bir perspektiften e-mobilite sektörüne bakan konferans programı, ilgi gördü.

Fuarda, elektrikli ve hibrit araç üreticileri, distribütörleri, şarj operatörleri, ekipman üreticileri, otonom sürüş ve araçlar arası iletişim sistemleri geliştiricileri bir araya gelirken, scooter ve bisiklet deneyim alanı ile otomobil deneyim alanı, ziyaretçilerin araçları deneme imkan buldular.

4 günde 2730 kişi fuarı ziyaret etti

9-12 Aralık tarihleri arasında düzenlenen fuarı, 4 gün boyunca 2730 kişi ziyaret etti. Pandemi şartları altında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade eden Fuar Direktörü Burcu Uca “Fuarımıza katılan tüm ziyaretçilerimize, sektör temsilcilerine, kanaat önderlerine, bizlere destek veren ana sponsorumuz B-Charge’a ve katılım gösteren tüm markalara yürekten teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok daha geniş bir kitleye ulaşmasına kesin gözüyle bakılan, sürdürebilir ve ileri araç teknolojilerinde Türkiye’nin marka projesi haline gelmesi beklenen e-drive TURKEY 2022 için şimdiden çalışmalarımız başladı.” açıklamasını yaptı.   

Sharz.net’den İstasyonlarının Düzenlenmesi talebi !

Tüm dünyada farklı tasarımlara ve kapasiteye sahip , elektrikli araç kullanımı ve çalışmaları, standartların belirlenmesi ve uygulamaların yaygınlaşması ve gelişmeler de devam ediyor.

Türkiyede 250 şarj noktasına sahip olan şarj operatörü şirketlerinden Sharz.net’in Genel Koordinatörü Ayşe Ece Şengönül konu ile ilgili bir basın bülteni ile konuya ilişkin bir açıklamada bulundu. E-Drive türkiye Fuarının ardından yayınlanan bültende özetle aşağıdaki açıklamalar yer aldı,

“Bugün Türkiye’de yaklaşık 7 bin araç ve bu araçlara hizmet veren 1.500’ün üzerinde şarj istasyonu mevcut. 2030 yılında 1 Milyon elektrikli araç ve yaklaşık 20 bin şarj istasyonu olması bekleniyor. İlerleyen dönemde artık insanların alışkanlıkları değişecek, akaryakıt istasyonundan enerji almak yerine evlerinde, iş yerlerinde, alışveriş merkezlerinde, okullarda, hastanelerde, dinlenme tesislerinde ve daha birçok noktada araçlarını şarj edebilecekler. Kamu tarafında yapılan düzenlemeler, altyapının daha sağlıklı ve sistemli olabilmesini sağlayacağını vurguluyor.

Sharz.net Genel Koordinatörü Ece Şengönül, “Hali hazırda ülkemizde 24 milyon taşıt var ve yaklaşık 18 milyon karayolu taşıtının tükettiği yakıt 21 milyon ton. Özetle, yeraltı kaynaklardan yer üstüne çıkarılan 21 milyon ton fosil yakıt, atmosfere salınıyor. Bir oda içinde içten yanmalı motora sahip bir otomobil çalışırken 3 dakika canlı kalamayız. Atmosferimiz sonsuz büyüklükte değil ve bu kadar fazla atık gazın salınması sebebiyle artık kendi kendini yenileyemiyor.

Türkiye’de 2030 yılında 1 milyon elektrikli aracın trafikte yer alması ve 20.000 şarj istasyonu olması bekleniyor. Sharz.net Genel Koordinatörü Ece Şengönül, “Elektrikli araç sürücülerinin artık istasyonlardan akaryakıt alır gibi enerji alma alışkanlıkları değişecek. Birçok noktada araçlarını şarj etme şansına sahip olacaklar. Bu kapsamda da kamunun şarj istasyonlarının hangi şartlarda kurulacağını, standartlarının ne olacağını belirleyerek, tüketici haklarının korunması ve sektörde güvenliğin sağlanması çok önemli.”

Bakanlıklar da şarj İstasyonları ile ilgili düzenlemelere başladı

Önümüzdeki yıllarda daha da önem kazanacak olan elektrikli araç şarj istasyonları özelinde, belli bir standart oluşturabilmek amacı ile kamuda da yeni yönetmelikler ve kanunlar belirlendi. Örneğin:

Sağlık Bakanlığı, şarj istasyonlarını “gayri sıhhi üçüncü sınıf müessese” olarak tanımladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, konutlarda olması gereken asgari şarj istasyon sayısını belirledi. Yeni açılan konutların otoparklarında mutlaka şarj istasyonu bulundurma zorunluluğu getirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, şarj istasyonlarının teknik özelliklerini TSE kurallarına göre oluşturacağını belirtti.

Enerji Bakanlığı EPDK (Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu), meclisin onayladığı yeni kanun ile EPDK elektrikli araçlar şarj istasyonları altyapısı düzenlemesinde yetkilendirildi ve EPDK kurul kararı ile düzenlemeler getirmesi konusunda çalışmalar başlattı.

EPDK tarafından yayımlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği Taslağı İçerik Özeti ile şarj istasyonları ile ilgili olması gereken bütün kuralların başlıkları açıklandı:

  • Yürürlükteki mevzuata uygun olarak kurulacak, işletilecek, işletimden çıkarılacak ve denetlenecek.
  • Şarj hizmeti sunan istasyonlara otomatik sayaç sistemine uygun sayaçlar tesis edilecek.
  • Ödeme sistemlerine ilişkin usul ve esaslar geçerli olacak.
  • Şarj istasyonlarında yer alan ünite ve cihazların ölçü ve ayarları mevzuata uygun düzenlenecek.

Yeni düzenlemeler konfor ve güvenliği sağlayacak Elektrikli araç popülasyonunun güçlü bir ivmeyle artması ile kamunun bu konuda düzenlemeler ve hükümler getirmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Sharz.net Genel Koordinatörü Ece Şengönül “Getirilen bu düzenlemeler mevcuttaki şarj operatörlerinin çalışmalarında bir standart oluşturarak ülkemizin yanlış altyapılar ile kurulmuş elektrikli araç şarj istasyonları ile dolmasını engelleyecek. Bir yandan tüketicinin de konforu ve güvenliği sağlanmış olacak. Yakın gelecekte elektrikli araçların günden güne yaygınlaşması, daha sistematik ve sağlıklı ilerleyecek.” dedi.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar