Demiryollarına dron kontrolü

Küçük bir drone filosu demiryollarının güvenliğini ve güvenilirliğini sağlarken aynı zamanda demiryolu operatörlerinin her yıl milyarlarca dolar tasarruf etmesine yardımcı olmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Bu, çalışmaların günümüzün Eyes to the Sky drone’larının dünya çapında milyonlarca kilometre uzunluğundaki demiryolu raylarının ve altyapısının 7/24 tren ve kargo yolcularına güvenliğini sağlamak için uygulanmasının çok muhtemel bir geleceği olduğu ifade ediliyor.

Dronlar zaten yüksek voltajlı güç hatlarını incelemek için kullanılıyor. Demiryolu iletişim hatlarını ve demiryolu altyapısının kesişme noktalarındaki yolları izlemek gibi diğer hayati yönlerini kontrol etmek için de aynısını yapabilirler. Kontrolleri daha düzenli olarak yapmak, böylece demiryolu taşımacılığının güvenliğini ve güvenilirliğini arttırmak mümkündür. Yol boyunca çevreyi analiz eden sensörlerle birlikte dronları kullanırsanız, yolun üst yapısını kontrol etmenin işletme maliyetleri on kat azaltılabilir.

Bu, bakım maliyetlerinde büyük tasarruflar ve demiryolu personelinin güvenliğini artırmayı içerir. Sadece Avrupa demiryollarının, demiryolu altyapısını kontrol etmek ve onarmak için genellikle geceleri bakım personelinin gönderilmesi de dahil olmak üzere, bakım için yılda yaklaşık 20 milyar avro harcadıkları tahmin edilmektedir. Bu, ekiplere yardım eden dronlarla önlenebilecek tehlikeli bir iş olabilir.

Optocoupler ve kızılötesi sensör teknolojilerini entegre ederek, dronlar demiryollarına daha pahalı hizmetler sunmaya başlayabilir, raylardaki çatlakları tespit edebilir veya herhangi bir ihlal veya güvenlik tehdidine neden olmadan önce ok transferlerindeki kusurları tespit edebilirler.

Bu görevleri yerine getirmek için demiryolu uçakları havai uçmak zorunda değildir. Demiryolu botu konsepti üzerinde gelişmeler devam etmektedir. Raylı uçaklar, otonom sürüşe programlanan raylar boyunca hareket edecekler. Daha sonra bağlantı ve yapay zeka yardımıyla, tespit edilen anormalliklerin gerçek zamanlı bilgilerini ve analizini gönderebilirler.

Ancak asıl devrim, trenlerin kendilerini daha özerk hale getirmek için bu demiryolu botlarını kullanmak olacaktır. Trenin önünde hareket eden gelişmiş sensörlere ve yapay zekaya sahip çok küçük uçaklar onu yardımcı pilot olarak yönlendirebilir. İleriye bakma kabiliyetine sahip olarak, yol kavşakları da dahil olmak üzere herhangi bir sorunu veya engeli işaret edebilirler, böylece hızlı hareket eden trenler zamanında tepki verebilir.

Benzer yazılar