Suudi Arabistan Demiryolları (SAR), akıllı ve sürdürülebilir raylı ulaşım alanında küresel çapta lider olan Alstom ile iş birliği içerisinde, dünyanın ilk hidrojenle çalışan yolcu treni Coradia iLint’i Ekim ayında Riyad’da sergileyecek. Tanıtımla, Orta Doğu ve Afrika’da ilk kez hidrojenle çalışan bir tren beğeniye sunulmuş olacak. Bu sunum petrol gelirleri ve rezervleriyle akla gelen Suudi Arabistan’ın alternatif bir enerji kaynağı olan hidrojenle de ilgilendiğini de gösteriyor.
Suudi Arabistan’ın ihtiyaçlarına yönelik hidrojen çözümleri geliştirmek veya uyarlamak üzere Eylül 2022’de SAR ve Alstom tarafından imzalanan mutabakat zaptının ardından hayata geçiriliyor. Alstom’un hidrojenle çalışan yolcu treni Coradia iLint, Riyad’ın Doğu Ağındaki 1. veya 2. Hatta 10 ila 20 kilometrelik bir mesafeyi kat ederek ülkede bir ilke imza atacak.
Suudi Arabistan Demiryolları (SAR) CEO’su Dr. Bashar Al-Malik, “SAR, Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Stratejisi (NTLS) ile tam uyumlu stratejik çerçevemiz doğrultusunda, kilit öneme sahip girişimleri hayata geçirme konusundaki ulusal rolüne tam bağlıdır.” dedi. Dr. Bashar Al-Malik, hidrojenle çalışan trenin önemini vurgulayarak, bu trenin, sürdürülebilir ulaşımda en önemli modern yeniliklerden biri olduğunu da belirtti. Dr. Bashar Al-Malik, “Emisyonsuz enerji üretimi ile çalışan hidrojen yakıtlı tren sayısız avantaj sunuyor, bu da bu trenleri sürdürülebilir enerji çözümleri için cazip bir seçim haline getiriyor. Çevreyi, ekonomiyi ve gelecek nesillerin geleceğini olumlu bir şekilde etkileyecek.” diye de ekledi.
Alstom Suudi Arabistan Genel Müdürü Mohamed Khalil ise “Planlanan tanıtım sürüşü, Suudi Arabistan Demiryolları ve Alstom tarihinde çok önemli bir kilometre taşı. Alstom olarak, Riyad’da hidrojen trenimizi sergilemek için SAR ile ortaklık yapmaktan onur duyuyoruz. Bu iş birliği, sürdürülebilir ulaşıma olan ortak bağlılığımızı ve demiryolu sektöründe inovasyonu teşvik etmeye yönelik taahhüdümüzü gösteriyor. Hidrojen trenleri, karbon emisyonlarını azaltma ve dizel trenlere uygun bir alternatif sağlama konusunda muazzam bir potansiyele sahip. SAR ile ortaklaşa, ülkenin özel ihtiyaçlarına uygun bir işletmecilik anlayışı ile hidrojenle çalışan tren sistemlerinin geliştirilmesine ve SAR ağlarında artan kapasitenin karşılanmasına yönelik önemli bir adım atıyoruz. Suudi Arabistan’ın 2060 yılına kadar temiz enerji ve net-sıfır hedefine yönelik taahhütlerini desteklemek üzere SAR ile birlikte çalışmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Coradia iLint™, motor tahriki için elektrik enerjisi üreten hidrojen yakıt pilleri ile çalışan dünyanın ilk yolcu treni olma özelliğini taşıyor. Tren, geçtiğimiz yıl hidrojen depolarına yeniden dolum yapmadan 1.175 kilometre yol kat etti. Tamamen CO2 emisyonsuz bu tren, sessiz çalışıyor ve işletme sırasında dış ortama sadece su veriyor. Bu tren, temiz enerji dönüşümü, esnek enerji depolaması, cer gücünün ve mevcut enerjinin akıllı yönetimi gibi çeşitli yeniliklere sahip olmasıyla da ön plana çıkıyor. Alstom, birçok platforma yönelik hidrojen cer çözümleri geliştirdi ve hidrojen yakıt hücresi ile çalışan trenler için çeşitli sözleşmeler imzaladı. İlk iki filo geçtiğimiz yıl Almanya’da yolcuların kullanımına sunuldu.