MAN, IAA 2024 Transportation fuarında, elektrikli, hidrojenli ve dizel teknolojili tüm kamyon tahrik sistemi portföyünü ilk kez bir arada sergiledi. IAA 2024 fuarında, ürünlerini “Simplifying Business” “İşinizi Kolaylaştırın” sloganı ile vurguladı. Fuarda, hafif dağıtım taşımacılığına yönelik geliştirdiği 12 tonluk elektrikli kamyonunu MAN eTGL’nin dünya prömiyerini de gerçekleştirdi. MAN müşterilerine elektrikli hafif kamyonun tanımı ile birlikte 12 tondan 50 tona kadar içten yanmalı motora sahip olan ürünleri ile birlikte eksiksiz bir elektrikli kamyon portföyü sunmaya başladı.
MAN fuarda ayrıca, ilk etapta 200 araçlık küçük bir seri halinde üreteceği hidrojen yakıtlı içten yanmalı motoru ve bu motorla donatılmış MAN hTGX’in prototipini de tanıttı.
Ticari taşıt ve dizel motor tasarlanması üretimi ve pazarının en eski markalarından biri olan MAN anayurdu Almanya’da açılan IAA fuarında bir kez daha yerini aldı. Man fuarda “Simplifying Business” sloganı altında elektrikli, hidrojenli ve dizel teknolojili tüm kamyon tahrik sistemi portföyünü ilk kez bir arada sergiledi. MAN, ayrıca elektrikli kamyonu eTGL’nin de dünya prömiyerini yaptı.
Man gündemi belirleyecek ürün çeşitliliği, üretkenliği, teknoloji ve finans gücü, dünyanın farklı coğraflarında farklı müşteri gruplarına hitap eden ana üretici olmanın ağırlığını standına yansıttı. MAN standı endüstri, enerji değişimi ve çeşitlenmesi, çevre politikaları ve eğilimlerinin gereklerine cevap veren bir ürün gamı ile fuarda yer aldı. MAN’ın dizel motorlarınını ve aktarma organlarını yenilenmiş versiyonlarını sergiledi. Bu yenileme dizel motorların önümüzdeki dönem önemlerini ve işlevselliklerini korumaya devam edeceklerini gösterdi. MAN kamyon ve çekicide %100 elektrikli ürün gamına yer verdi. Bu yenilikleri tanıtmakla yetinmeyen MAN içten yanmalı motorlarda hidrojenin yakıt olarak kullanılmasına sıcak baktığını ve bu alana yönelik ürünün hazır olduğunu ortaya koydu.
MAN, yeni Power Lion aktarma organları ile de sıfır emisyonlu tahriklere teknolojik geçiş için çalışmaya devam ediyor. Şirket, bu geçiş sürecinde geleneksel yanmalı motorlu kamyonlara yönelik devam eden talebi karşılamak amacıyla TGX ve TGS yarı römork çekicileri için yüksek verimli bir motoru piyasaya sürüyor. TRATON GROUP’un teknolojik uzmanlığı temelinde MAN araçları için özel olarak geliştirilen motor, yeni MAN TipMatic 14 şanzıman, yeni nesil frenler ve aerodinamik önlemlerle önemli ölçüde yakıt tasarrufu ve yüzde 4’e varan CO2 azaltımı sağlıyor. Bu da aracın tüm kullanım ömrü boyunca, mevcut dizel fiyatlarıyla 20,000 Euro’nun üzerinde bir maliyet tasarrufu ve 35 tona kadar CO2 tasarrufu sağlaması anlamına geliyor.
MAN Truck & Bus CEO’su Alexander Vlaskamp, şunları söyledi: “Tamamen yeni geliştirdiğimiz PowerLion aktarma organları ve yeni D30 motor ile dizel tahriki daha da verimli, ekonomik ve CO2 emisyonları açısından daha düşük hale getirdik. Bu motor TRATON GROUP’un ortak motor platformuna dayanmaktadır ve geliştirme departmanlarımız arasındaki yoğun iş birliğinin somut sonucudur. MAN’da yanmalı ve elektrikli kamyonları aynı seri üretim hattında üretiyoruz, bu da talebin elektrikli kamyonlara doğru kaymasına esnek bir şekilde tepki vermemizi sağlıyor. Bununla birlikte, tahrik sistemi geçişinin başarılı olması için şarj altyapısının genişletilmesi, politikacılar, altyapı operatörleri ve üreticiler için mutlak bir öncelik olmalıdır.” diyerek MAN’ın bakışını ortaya koyuyor.
eTGL Dünya Prömiyeri
MAN, IAA 2024’te hafif dağıtım taşımacılığına yönelik elektrikli kamyon portföyünü tamamlayan yeni 12 tonluk kamyonu eTGL’yi de ilk kez tanıttı. 235 km’ye varan menzili, yaklaşık 30 dakikada hızlı şarjı ve kasaya bağlı olarak 6.600 kg’a varan taşıma kapasitesiyle MAN eTGL, özellikle şehir içi lojistiğinde gıda zincirleri, perakendeciler veya hazır yemek sektörü için CO2 içermeyen sessiz ve ideal kombinasyonu sunuyor. Fuarda, yeni elektrikli kamyonunun dünya prömiyerini gerçekleştiren MAN böylece, eTGS ve eTGX’in yanı sıra yeni eTGL ile 12 ila 50 ton arasındaki tüm toplam ağırlık portföyünü tamamen elektrikli olarak sunmaya başlamış oldu.
eTGL’nin “ağır” kardeşleri MAN eTGX ve MAN eTGS ise özellikle ilgili tüm sektörlerin, gövde çözümlerinin ve taşıma görevlerinin gereksinimlerine uygun çözümlerle öne çıkıyor. Üç, dört, beş veya altı adet modüler olarak birleştirilebilir ve değişken şekilde konumlandırılabilir aküyle, 18 ila 28 tonluk eTGX ve eTGS şasileri, isteğe bağlı 333, 449 veya 544 elektrikli hp ile müşterilere daha fazla esneklik sunuyor. Bunun yanında MAN, IAA’da ilk kez sunduğu ve MAN eTGX 6×2 şasi için yedinci yüksek voltajlı aküye sahip bir akü düzeniyle menzili de önemli ölçüde artırıyor. Yedinci akü, 623 kWh’lik kapasitesiyle ile sürüş tarzına bağlı olarak yeniden şarj etmeye gerek kalmadan yaklaşık 650 km’lik bir menzil sağlıyor. Bu da eTGX ve eTGS’yi tipik uzun mesafe taşımacılık uygulamaları için yeterli hale getiriyor. Bu özelliklerinden dolayı büyük ilgi görmeye başlayan araçlara Fransa’dan 100 adetlik büyük sipariş dahil, şimdiden yaklaşık 2.300 adet talep alındı.
Güvenlik ve destek sistemleri
MAN IAA fuarında, karbonsuzlaştırma teknolojilerinin yanı sıra yeni asistan sistemlerinin de tanıtımını yaptı. 2024 yılı başından bu yana üretimde olan kamyon serileri için yaya ve bisikletli algılama sistemini, EBA acil fren asistanının üçüncü neslini ve en savunmasız yol kullanıcılarını korumak için dönüş asistan sisteminlerine ürünlerinde yer veriyor.
MAN’ın hidrojen yanmalı kamyonu hTGX inovasyon ödülüne layık görüldü. MAN’ın sıfır emisyonlu araç portföyünü tamamlayan hidrojen yanmalı kamyonu hTGX, ITOY jürisinin ‘2025- Kamyon İnovasyon Ödülü’nü kazandı. MAN bu prestijli ödülü 3’ünçü kez kazanırken, hTGX ise başarısıyla jüriden övgü aldı.
MAN, hidrojen yanmalı kamyonu MAN hTGX ile ‘2025- Kamyon İnovasyon Ödülü’nü kazandı. MAN Truck & Bus’ın Araştırma ve Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Frederik Zohm, Almanya’da düzenlenen IAA Ticari Araçlar fuarının basın gününde ödülü aldı. Gelecek yıldan itibaren müşterilerine yeni hTGX’i teslim etmeye başlayacak olan MAN, küçük bir hidrojen yanmalı araç serisi oluşturan ilk Avrupalı kamyon üreticisi olacak.
Ödül töreninde konuşan Dr. Frederik Zohm, IToY jüri ödülünü almaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, şunları söyledi: “Hidrojen yanmalı kamyon MAN hTGX ile bataryalı-elektrikli araçlarımıza faydalı bir ek sunuyor. Böylece özel pazarlar ve ağır hizmet uygulamaları için sıfır emisyonlu ürün portföyümüzü tamamlıyoruz. ‘Sıfır emisyonlu araç’ olarak sınıflandırılan hTGX, karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırılmasına önemli katkı sağlıyor.”
2019 yılında, otomatik şantiye koruma aracı AFAS ve 2024 yılında da otonom sürüş alanındaki araştırma ve geliştirme projeleri ANITA ve ATLAS-L4 ile bu ödülü kazanan MAN, hidrojen yanmalı kamyonu hTGX ile de bu ödülü 3’üncü kez kazanmış oldu.
MAN hTGX testlerdeki performansıyla jüriden övgü aldı
Avusturya’nın Saalfelden kentinde yapılan yol testinde IToY gazetecileri, hTGX’in MAN 16,8 litrelik H4576 altı silindirli sıralı hidrojen motoruyla elde edilen dizel benzeri performansını ve yol tutuşunu çok beğendi. Jüri ayrıca, ağır hizmet kamyonunun 700 bar kapasiteli 56 kiloluk hidrojen basınç tankının mümkün kıldığı yaklaşık 600 kilometrelik menzili ve basitleştirilmiş egzoz gazı son işlem sistemini de övdü.
MAN’ın yeni hidrojen yanmalı kamyonu hTGX, ilk etapta yaklaşık 200 adetlik bir seri olarak 2025 yılında Almanya, Hollanda, Norveç, İzlanda ve bazı Avrupa dışı ülkelerdeki müşterilere teslim edilecek. Özellikle tank veya kereste taşımacılığı gibi ağır yüklerin taşınması için alternatif sıfır emisyonlu tahrik varyantı sunan hTGX, yeterli şarj altyapısı olmayan bölgelerde veya yeterli hidrojenin olduğu pazarlarda bataryalı-elektrikli kamyonlara alternatif olacak.
6×2 ve 6×4 aks konfigürasyonlarıyla sunulacak olan MAN hTGX, 600 kilometreye kadar azami menzil ve yüksek taşıma kapasitesi sağlıyor. Kendini kanıtlamış D38 dizel ünitesine dayanan H45 hidrojen yanmalı motor, şirketin Nürnberg’deki motor ve batarya tesisinde üretilecek.