Daimler Truck‘ın geliştirme ve test mühendisleri, sürücüleri çalışmalarında uygun özelliklerle mümkün olan en iyi şekilde desteklemek ve böylece tüm yol kullanıcılarının güvenliğini daha da artırmak için testlere ve araştırmalara devam ediyorlar.
Daimler Truck, çeşitli model serilerinde çok sayıda sürüş destek sistemine sistemi yasal düzenleme ve zorunluluk gerektirmeden önce ürettiği taşıtlara yerleştirdi. Sürüş destek sistemlerinin seri üretime geçmeden önce kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerekiyor. Bu tür testler yıl boyunca Daimler Truck’ta, özellikle Wörth am Rhein’deki geliştirme ve test merkezinde (EVZ), Finlandiya, İspanya ve Japonya’da veya Madras, Oregon’daki Daimler Truck Kuzey Amerika test pistinde gerçekleştiriliyor. Yıl boyunca 60’a kadar Daimler Truck aracı dayanıklılık testinden geçiyor. Sistemlerin güvenliğini sağlamak için 2020’den 2023 sonuna kadar kat edilen ve edilecek olan kilometre yaklaşık beş milyon. DaimlerTruck’ın çalışmaları ile ilgili yayınlanan bir makalede aşağıdaki bilgilere yer veriliyor.
Daimler Truck Yazılım ve Elektronik Bölümü Başkanı Niyazi Mustafa Üstertuna: “Wörth’teki gibi testler, onlardan elde edilen sonuçların ve bilgilerin mevcut sürücü destek sistemlerinin tutarlı optimizasyonuna veya sürücü destek sistemlerinin geliştirilmesine dahil edilmesi açısından bizim için büyük önem taşıyor. küçük Atego’lardan özel kamyonlara ve otobüslere kadar yeni güvenlik özellikleri. Zorlu koşullar altında bile kendini kanıtlamış yeni sistemlerimiz gözle görülür şekilde iyileştirilecek.” diyor.
Yeni kriterler belirlendi
EVZ’deki en son kapsamlı testlerin odak noktası öncelikle Nisan 2024’ten itibaren Daimler Truck’ın çeşitli kamyon ve otobüslerinde kullanılacak destek sistemleriydi. Bunlar arasında Aktif Fren Yardımı (ABA) 6, yeni Ön Koruma Yardımcısı, Aktif Yan Koruma Yardımcısı (ASGA) 2, Aktif Sürüş Yardımı (ADA) 3 ve Trafik İşareti Yardımı yer alıyor. Bu sistemlerle Daimler Kamyon, bu alandaki öncü rolünü bir kez daha vurguluyor. alan alanı ve güvenlik açısından yeni ölçütler belirliyor. Test araçları arasında Mercedes-Benz Trucks’ın Actros, eActros ve Atego modellerinin yanı sıra Mercedes-Benz ve Setra otobüslerinin yanı sıra Econic veya Unimog gibi özel kamyonlar da yer alıyor.
Örneğin, bir bisikletçinin veya motosikletçinin aniden karşıdan karşıya geçmesi veya aracın önündeki şeride çıkması veya başka bir aracın önünde örünmesi durumunda ABA 6’nın nasıl ve ne zaman uyarı vereceği ve fren yapacağı test ediliyor. Yeni Ön Koruma Yardımcısının, özellikle yoğun trafik durumunda, örneğin uzaklaşırken veya kavşaklarda, doğrudan kamyonun önünde bulunan korumasız yol kullanıcılarına karşı sürücüleri görsel ve işitsel olarak nasıl uyardığı, aracın yanında bir yaya veya bisikletli varsa Aktif Yan Koruma Yardımcısı (ASGA) 2’nin sağa dönerken nasıl tepki vereceği gibi durumlar inceleniyor. Ayrıca, örneğin sürücü sollamak için sola dönmek istediğinde ancak arkadan yaklaşan bir aracı gözden kaçırdığında Active Drive Assist (ADA) 3’ün kamyonu otomatik olarak kendi şeridine doğru nasıl yönlendirdiğini gösteriyor.
Sensörlerin 270 derece füzyon teknolojisi
Test edilen yardım sistemlerinin temeli, yeni bir elektronik platform ve bununla bağlantılı olarak, ön ve yan tarafa daha geniş bir görüş sağlamak için radar ve kamera verilerini birleştiren sensör füzyonu. Bu amaçla, elektronik platform 20 kat daha fazla veri işleme olanağı sunuyor. Toplamda altı yerleşik sensör, önde ve arkada sağda ve solda dört kısa menzilli radar, önde ortada uzun menzilli radar. ve ön camdaki çok işlevli kamera artık kendi aracınızın etrafında 270 derecelik tek bir açıyı kapsıyor. Önemli ölçüde daha geniş görüş açısı sayesinde hali hazırda etkili olan destek sistemleri, güçlü yönlerini daha da iyi kullanabilecek. Aynı zamanda Daimler Truck, güvenlik destek sistemleriyle birçok alanda GSR gerekliliklerinin çok ötesine geçiyor. Örneğin ABA 6, frenlemeye aktif olarak müdahale edebilir ve 60 km/saat’e kadar hızlarda, yalnızca sabit araçların önünde değil, aynı zamanda karşıdan karşıya geçen, karşıdan gelen veya şeritte ilerleyen trafik katılımcılarının önünde de otomatik olarak fren yapabilir.
Yüksek teknoloji ve detaylı planlama
Wörth’teki EVZ’deki test pistinde gerçek testlerde sayısız kez tekrarlanan uygulama durumları için en son teknolojiye sahip ekipmanlar mevcut. Bunlar arasında çok sayıda yüksek teknolojili ölçüm verileriyle donatılmış araçların yanı sıra direksiyon ve gaz pedalı robotlarının yanı sıra GPS kontrollü mankenler ve hedefler de yer alıyor. Gerçek kullanım durumlarından önce, yardım sistemlerinin etkinliği için gereken sensörler, bileşen testlerinde ve döngü içi yazılım testlerindeki işlevlerde test ediliyor. Araçta entegrasyon testleri ve çeşitli seri ve modellerde sistem testleri de yapılıyor.
EVZ’de trafik sıkışıklığının sona ermesi, sollama manevraları veya dönüş senaryoları gibi çok çeşitli senaryolar güvenli arazide tasvir edilebiliyor. Ve dünyadaki yolları yansıtan farklı yol profillerinde. Bu şekilde, test araçları için örneğin Güney Amerika, Güney Kore, Afrika ve tabii ki Avrupa’dakilerle aynı koşullar yaratılabilir.
Sistemlerin ve işlevlerin güvence altına alınmasının önemli bir temeli, serideki ve modellerdeki çeşitli sistemleri tanımlanmış test rotalarında ve sınırlarına kadar zorlamak amacıyla güvenlikle ilgili verilerin ölçüm-teknik olarak işlenmesi için her zaman kamuya açık yollarda test sürüşleridir. Sürüş dinamiği sınırlarını keşfetmek için. Ayrıca Daimler Truck’ın geliştirme mühendisleri, 2023’ün başında Finlandiya’da yapılacak kış testi gezisinde araçların fonksiyonlarını ve sistemlerini de yakından inceledi. İncelenen sistemler arasında, aktif dönüş asistanının, bir parçası olarak şerit değiştirme desteği veya Actros L’deki Active Drive Assist ile aktif şerit yönlendirmesi de bulunuyor.