Ford Trucks F-MAX, Slovakya’da hidrojenlendi

Ford Trucks alternatif yakıtlar ve yeni teknolojilere yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Ford Trucks ve Slovak Mobility & Innovation Production s.r.o. arasında yapılan iş birliği kapsamında F-MAX üzerinde Avrupa’nın en yenilikçi hidrojen yakıt hücreli kamyonunu geliştirdiğini duyurdu.

Mobility & Innovation Production s.r.o. ile iş birliği kapsamında Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun hidrojen yakıt hücresiyle çalışan ilk kamyonunu tanıttı

Ford Trucks hidrojen yakıtlı kamyonlara yönelik çalışmalarını ve bu alanda yaptığı işbirliklerini kesintisiz sürdürüyor. IAA dizel, elektrikli kamyonlar ve içten yanmalı hidrojen yakıtlı motorunu sergileyen Ford Trucks Elektrikli ticari taşıt geliştirme ve sistem üreticilerinin ana parçalarını bütünleştirme alanında çalışan Slovak kuruluşu ile geliştirdiği çekici ile yeni bir adım attı. Ford Trucks daha önce de hem dizel hem hidrojeni yakıt olarak kullanabilen çekici için Belçikalı firma ile işbirliği gerçekleştirmişti. Bu açıklamayı Ford Trucks ile yakıt hücresi geliştiricisi ve üreticisi Ballard Sistem ile Ford Trucks arasında işbirliği başladığı duyurusu izledi.

Ford Trucks’ın kendi araştırma ve prototipleri ile birlikte farklı sistem üreticileri ve araç entegrasyonu üstüne çalışan firmalarla işbirliği ile ilerlemesini sürdürdüğünü ortaya koydu. Ford Turcks ve Mobility İnnovation’un yeni kamyon henüz piyasadaki araçlara entegre edilmemiş son teknolojilerle donatılmış arcı ile ilgili basın tanıtımı yapıldı. Araç, Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygun homologasyon testlerini başarıyla geçerek en katı Avrupa standartlarını karşılıyor. F-MAX kabin ve şasi temelinde geliştirilmiş çekicinin yakıt hücresi ünitesinin 117 kW gücündeki Refire Prisma XII+ yakıt hücresi, 122 kWh kapasiteli yüksek performanslı bataryalarını şarj ediyor.Bu bataryalar CCS2 konnektörü aracılığıyla da şarj edilebiliyor. Çekicide M&I RH120R’de Nproxx tarafından üretilen dört adet 12 kg’lık hidrojen tankı bulunuyor. ve kamyonun tek bir dolumla 600 ila 750 km yol kat etmesine olanak sağlıyor.

Hidrojen yakıt hücresi ile çalışan sıfır emisyonlu kamyon, 540kW (734hp) güç ve 2500Nm’ye kadar tork sunan DANA TM4 Sumo HV 2500 6-P elektrik motorundan güç alıyor.

117kW kapasiteli entegre REFIRE yakıt hücresi ve Dana elektrik motoru, EATON’un ağır hizmet taşımacılığında elektrikli motorlar için geliştirdiği özel 4 vitesli şanzıman ile ağır yük taşımacılığında yeni bir dönemin habercisi niteliğinde olduğu ve aracın Ford Trucks F-MAX dizel versiyonu ile uyumludur. , Mevcut Avrupa standartlarını karşılayan, hidrojenle çalışan en yenilikçi kamyonun menzili 750 km’ye kadar çıkabiliyor. Bu yönüyle pazarda büyük fark yaratması beklenen hidrojen yakıt hücreli bu kamyon, yerleşik sürüş alışkanlıklarını bozmadan, sıfır emisyonlu alternatiflere geçiş yapan filolar için en ciddi alternatif konumunda bulunuyor.

Ford Trucks ve Mobility & Innovation Production s.r.o. iş birliği ile geliştirilen sıfır emisyonlu M&I RH120R kamyonun başlıca teknik özellikleri şu şekilde;

  • Elektrikli kamyonlara kıyasla uzun menzil.
  • 750 km’ye varan menzil ile alternatif sıfır emisyonlu enerji tahrik sistemleri arasında kıyaslanamayacak kadar üstünlük.
  • Yalnızca batarya kullanıldığında 120 km menzil.
  • Hızlı hidrojen dolum işlemi sayesinde operasyonel süreklilik. 
  • Sürücüler için kesintisiz bir deneyim sunarak filoların fosil yakıtlardan sıfır emisyonlu alternatiflere geçişi ve günlük operasyonlara hızlı entegrasyonu.
  • 117 kW kapasiteli REFIRE yakıt hücresi (180 ve 200 kW versiyonları da mevcuttur).
  • Dana Sumo elektrik motoru ve ağır taşıma için Eaton’ın özel olarak geliştirdiği 4 vitesli elektrikli şanzıman.
  • Homologe edilen maksimum 45 ton toplam araç ağırlığı.
  • ISO standartlarına uygun treylerlerle tamamen uyum ve Ford Trucks F-MAX dizel modelin altyapısıyla aynı donanım.       

Mobility & Innovation Production s.r.o ile gerçekleştirilen iş birliği hakkında Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman ‘’Ford Trucks olarak, ağır ticari sektöründe ulaşımın geleceğini şekillendirme hedefiyle yola çıktık. Vizyonumuz, en verimli taşımacılık çözümleriyle müşterilerimize değer katmak ve sektörün dönüşümüne öncülük etmek. Bu vizyon doğrultusunda Ar-Ge kabiliyetlerimiz, mühendislik uzmanlığımız ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla ürün portföyümüzü teknolojik olarak sürekli geliştiriyoruz. Sıfır emisyonlu bir gelecek hedefiyle ilerliyoruz ve bunu gerçekleştirmek için Ar-Ge çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Ford Trucks olarak Mobility & Innovation Production s.r.o ile iş birliğimizi değerli bir fırsat olarak görüyoruz.

Özellikle FCEV (Yakıt Hücreli Elektrikli Araç) teknolojileri alanında ortak projelerimizdeki öncü rolleri bizim için son derece değerli. Bu iş birliği sadece sektöre katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda çevre dostu ulaşım çözümleri geliştirme hedeflerimizi de destekliyor. Mobility & Innovation Production s.r.o ile ortaklığımızı sürdürmek ve bu başarılı iş birliği sayesinde daha da güçlendirmek için sabırsızlanıyoruz. Gelecekte bu ortaklığın daha da derinleşeceğine ve sektörde geliştirdiğimiz yenilikçi çözümlere katkı sağlayacağına inancımız tam.’’ dedi.

MIP CEO’su János Onódi, “Ar-Ge ekibimizin elde ettiği sonuçlardan son derece gurur duyuyorum. Sıfır emisyonlu ağır taşımacılıkta yeni standartlar belirleyen büyük bir başarı elde ettik. Dünyada alternatif güçle çalışan kamyonlar konusunda birçok prototip ve Ar-Ge çalışması yürütülürken biz bunu başarıyla tamamladık. Bu da Slovakya’nın sadece en iyi projeleri yapmakla kalmayıp aynı zamanda geliştirebilecek yetenekli insanlara sahip olduğunu göstermektedir. Stratejik ortağımız Ford Trucks ile inovasyon ve sürdürülebilirlik konusunda yol yürümeye devam edeceğiz.” dedi.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar