Ford Trucks Otonom sürüş için otoyola çıktı

Ford Trucks Türkiye’de seviye-4 Otoyol pilotu teknolojisine sahip kamyonu Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu’da özel olarak hazırlanan trafiğe kapalı otoyolda test etti.

Otomotiv sektörünün dönüşümüne ve ulaşımda yeni bir dönemi başlatacak olan otonom (kendisürer) sürüş testlerinin otoyolda aşamasını gerçekleştiren Ford Otosan’ın ağır kamyon markası Ford Trucks yeni bir başarıya imza attı. Otonom sürüşe geçişin son aşamalarından olan Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunun testinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’da katıldı.

Ford Trucks Türkiye otomotiv sektörü, bilişim, ulaşım ve telekomünikasyon, uydu haberleşmesi ve nesnelerin interneti alanlarını geliştirecek ve bu alanların birbirleriyle işbirliğini artıracak bu işbirliğinden yeni sonuçlar çıkaracak bir test çalışması gerçekleştirdiğini duyurdu. Test kapsamında dördüncü seviye donanımlara sahip (kendi sistemleri ile birlikte yolu, trafik işaretlerini, diğer araçları, algılayan, yoldaki diğer araçlarla haberleşen, karar veren, uygulayan donanım ve yazılımlara sahip bir kamyon otoyolda test edildi. Testin inşasını ICA’nın üstlendiği Kuzey Çevre Otoyolu’nda gerçekleştirildiği bildirildi. Ford Trucks’ın Türkiye’de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladığı vurgulandı. Yayınlanan basın duyurusunda aşağıdaki bilgiler yer aldı.

Ford Trucks, ‘Generation F’ vizyonuyla sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojilerle büyük bir dönüşüm başlattı. Bu vizyonun bir parçası olarak Ford Trucks, otonom sürüş teknolojisinin ağır ticari taşımacılıkta kullanımı için 2020’den bu yana Seviye 4 Otoyol Pilotu teknolojisi üzerinde çalışıyor.

Ford Otosan mühendisleri geliştirdikleri yapay zekâ ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı. Bu noktada Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA’nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı.  Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin arttırılması, gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, kullanıcı-araç-altyapı-merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi. Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90’ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirmiş oldu.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek; aynı zamanda, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Kara yolu taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu; şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon; algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji; verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10’lara varan oranda azaltmayı hedefliyor. Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Artık elektrikli ve otonom araçlar, hayatımızın bir gerçeği. Bu gerçekten hareketle tüm yatırımlarımızın odağına mobilite, dijitalleşme ve çevre duyarlılığı yerleştiriyoruz.Bu kapsamda tüm ulaşım modlarında mevcut yol kapasitelerini etkin kullanarak; seyahat sürelerini azaltmak, trafik güvenliğini arttırmak ve enerji verimliliği sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlamak için akıllı ulaşım sistemlerini yaygınlaştırıyoruz. Hiç şüphesiz otoyolumuzda gerçekleştirilecek test sürüşü otonom taşımacılığın gelişmesi açısından önemli bir temel teşkil edecektir. Ülkemizde bir ilk olan bu projenin, Türkiye’de otonom araç geliştirme faaliyetlerine de öncülük edeceğine inanıyorum. Bu testlerin yapılmasına imkan veren Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmesi İCA’ya da ayrıca teşekkür ediyorum. Burada geliştirilen bilgi birikimi ve edinilen tecrübenin şimdiden Ford Otosan başta olmak üzere tüm proje paydaşlarına hayırlı olmasını temenni ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, “Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşıyoruz. Bugün, sadece bir yenilikçi teknolojiyi test etmiyor; aynı zamanda, Türkiye’nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyoruz.  Bugün burada birlikte olmamıza vesile olan, yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biridir. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz. Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” dedi.


İLGİLİ HABERLER:

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar