DAF ’ta çeşit çok

Uzunyol, uluslararası taşımacılık ve liman taşımacılığında çekicileri ile tanınan DAF, Avrupa ve Türkiye’de dağıtım, hizmet ve şantiye kamyonları pazarında da payını ve etkisini artırma hazırlıkları içinde. Yeni Nesil XD, XF, XG ve XG+ serilerini, arazi ve yol uygulamaları için çift tahrikli çekici ve kamyon modelleri ile tamamlayan DAF’ın ürün yelpazesinde artık 4×2 XDC ve XFC Construction araçlar da bulunuyor. Özel uygulamalar içinse XD ve XF’in yeni ekstra dayanıklı modelleri sunuluyor.
Bu yeni ürünler, kullanım koşullarında ve trafiğe açık güzergahta test sürüşü etkinliği ile tanıtılıyor.

DAF, farklı kullanım alanlarına yönelik olarak geliştirdiği yeni nesil kamyonları ile pazarda yerini almaya hazır. DAF bu girişimiyle kamyondaki pazar payını ve üretim adedini artırmayı hedefliyor. Marka yetkilileri, bunu Avrupa çekici pazarında elde edilen pazar payına yakın bir paya kamyon pazarında da ulaşmak olarak özetliyorlar.

Her işin bir DAF’ı var

Son yıllarda başta Avrupa pazarı olmak üzere bütün dünyada, kullanım alanı ve koşullarına, eşleştirilen üstyapı ve ekipmanlarla uyumluluk esasına göre kamyonlar çeşitlendiler. Bu çeşitlilik 16 ton ve üstü kamyonlarda daha belirgin hale geldi. Değişen yol koşulları ve normlar, inşaat, kamu hizmetleri ve dağıtım işlerinde görev alan kamyon ve çekicileri de kendi içlerinde farklılaştırdı. Bu farklılaşma ve gelişmeyi DAF kamyonda ürünlerini yeniden gruplayarak ve ürün özelliklerini akord ederek cevapladı. Yeni Nesil XD, XF, XG ve XG+ serisine, arazi ve yol uygulamaları için çift tahrikli çekici ve kamyonları ekledi. Ayrıca XDC ve XFC Construction araçların 4×2 modelleri de sunuluyor. “XD Extra Robust” “XF Extra da yerden yükseklik ve geniş yaklaşma açısı gibi arazi özelliklerine ihtiyaç duymayan ancak en düşük hasar görme riskini sunan inşaat kabininin avantajlarına değer veren inşaat ve belediye segmenti için sunuluyor.

Hollanda’da yapılan ürün tanıtımı ve test sürüşüne DAF Trucks Türkiye Genel Müdürü Gregor Van Der Mark ve Satış Direktörü Mert Ersoylu da katıldı. Kamyon ürün yelpazesini geliştirip güçlendiren, çeşitliliği arttıran DAF, pazar büyüklüğü ve kullanıcı çeşitliği ile marka için öncelikli ülkeler arasında yer alan Türkiye’de çekicinin yanı sıra şantiye ve hizmet kamyonlarında da pazar payının yükseltmeyi hedefliyor.
Mert Ersoylu, 2023 yılında pazar paylarını geçen yıla göre iki kat artırarak satışlarını bin adedin üzerine çıkarmayı istediklerini söylüyor. Bu hedef doğrultusunda DAF Türkiye’nin satış ve satış sonrası hizmet ağının geliştirilmesi ve etkinleştirilmesi, üstyapı üreticileri ile diyalog ve işbirliğinin arttırılması, şantiye ve hizmet filoları ile çözüm ortaklıkları kurulması planlanıyor.
Dünya çapında 1100’in üzerinde bayiden oluşan geniş bir ağa sahip olan DAF’ın Türkiye’deki yetkili bayi ve servis ağında; Atılım Otomotiv (Antakya/Hatay), Bursa Ağır Vasıta (Gemlik/Bursa ve Akdeniz/Mersin), Çarıkçı Otomotiv (Bolu), Elbeyli Petrol (Gaziantep), Kayılar Grup (Adana), Mertsan Motorlu Araçlar (Ankara ve Hopa), Meyeks Otomotiv (Kemalpaşa/İzmir ve Denizli), Özgüven Otomotiv (Döşemealtı/Antalya), Reisoğlu (Trabzon), Şaban Kardeş Otomotiv (Adapazarı/Sakarya), Selman Ağır Vasıta (Kayseri), Serdar Otomotiv (Beylikdüzü/İstanbul), Truck Service (Büyükçekmece/İstanbul), UCR Trucks (Esenyurt/İstanbul), Ustaeller Otomotiv (Çarşıbaşı/Trabzon), Yanık Ulus. Nak. (Adapazarı/Sakarya) yer alıyor.
Globalde DAF’ın çoğu birden fazla işlevi olan farklı tipte 1100’den fazla sertifikalı bayisi bulunuyor. DAF Dealers’lar yeni ve ikinci el araçların satışına ilişkin faaliyetleri yürütüyor. DAF Service Partners’lar, bakım ve onarım hizmeti veriyorlar, ayrıca parça tedariki de sağlıyorlar. Bunların yanı sıra sınırlı sayıdaki ülkede, bakım ve onarım ihtiyaçlarının karşılanması için DAF Service Partners ile bağlantılı olarak faaliyet gösteren DAF Service Support Points’ler bulunuyor.

Kamyon pazarından daha fazla pay almayı isteyen DAF, genişlettiği ürün yelpazesinin tanıttı.
Bir biri farklı üstyapı ile donatılmış kamyonların sahaya ve trafiğe uyumu, sürücülere sağladığı destek, konfor ve güvenliği, üstyapı uyumu test sürüşleriyle ortaya kondu.

Güç ve performansın kaynakları

Dağıtım ve uzun yol taşımacılığı araçlarında olduğu gibi, inşaat ve belediye görevlerine yönelik yeni araçlarda da, sırasıyla 300, 370, 450 ve 530 Bg çıkış gücünde Paccar MX-11 ve MX-13 motorlar kullanılıyor. Bu motorlara TraXon otomatikleştirilmiş şanzıman ve isteğe bağlı olarak optimum vites değiştirme performansı için özel bir arazi modu eşik ediyor. DAF ayrıca isteyenlere Allison şanzımanlar da sunuyor. Zor koşullarda aracın kurtarılmasına yardımcı olmak için beşikleme yapan “ASR Off” ve “Rock Free” sistemi ve 4×2 kamyonlar ve çekiciler için hidrolik ön tekerlek tahriki “PXP” de seçenekler arasında. Sistem ilk 4 ileri viteste ve geri viteslerle çalışıyor, kumanda tablosundaki bir anahtarla etkinleştirilebiliyor.

Amaçlanan gerçekleştirilmiş

Yeni nesil kamyonların Hollanda’da düzenlenen teknik sunum ve test sürüşü etkinliğine biz de katıldık. Deneme sürüşü sırasında kullandığımız tüm kamyon ve çekicilerde izlenimimiz istenilen amaçlara ulaşıldığı oldu. Araçların kullanım kolaylığı, sessizlik, geniş görüş, motor gücü ve aktarma organlarının uyumu, manevra yetenekleri ve sürücünün isteklerini cevaplamaları, sürücü – araç uyumunun kolaylığı dikkatimizi çekti. Her biri farklı üstyapı ile donatılmış yeni nesil araçlarla çok özel ve zor koşullarda sürücülerin planlı sürüş yapmaları, güzergahın uygunluğu, güvenli ve doğru yükleme, doğru üstyapı seçimi ve montajı ile başarı garanti.

Tak ve çalıştır

Üstyapı uygulamaları, sürücü eğitimleri, satış sonrası destek için gelişmiş programlara sahip DAF, yeni nesil araçlarında üstyapı alanındaki gelişme ve ihtiyaçları dikkate almış. Avrupa’nın önde gelen üstyapı firmalarıyla yakın iş birliğini güçlendirmiş. Bunun sonucunda, sorunsuz bir “Tak ve Çalıştır” üstyapı süreci elde edilmiş. Yazılım entegrasyonuyla, araç ve üstyapı arasında veri paylaşımı ve iletişimi basitleştirilmiş. Kamyonların iş yapmaya hazır biçimde teslim edilme süresi kısaltılmış.
Üstyapı için elektrik, hava, mekanik, hidrolik bağlantılar, bunların kumanda tablosu kontrolleri ve dijital ekrandaki çok çeşitli bilgilendirici semboller aracılığıyla kasayla etkileşim basit ve tam olarak sağlanıyor.

Gör görül sürüş konforu

İyi konumlandırılmış basamaklar ve dik bir park konumuna getirilebilen direksiyon simidi ile sağlanan mükemmel kabin erişilebilirliği, DAF sunumlarında anlatılanlarla uyumlu. “Eller Direksiyonda, Gözler Yolda” felsefesi ile etkileyici bir kumanda tablosu ve mükemmel ergonomi sunuluyor. Üçüncü taraf cihazlar kumanda tablosuna entegre edilebiliyor.
Sürüş destek sistemleri, sensörler, frenler ne kadar gelişirse gelişsin yolda en önemli güvenlik unsuru görmek ve görülmek. Test parkurunda gördüğümüz ve deneme sürüşü yaptığımız DAF modellerinde büyük ön cam ve ultra düşük çizgilere sahip büyük yan camlar mükemmel görüş sağlıyor. Araçlarda geniş açılı ana ve yan aynaların yerini DAF Digital Vision System alabiliyor. Ayrıca DAF sürücüsünü City Turn Assist sistemiyle çevredeki yaya ve bisiklet benzeri için uyarıyor.

Etkili motor freni

DAF; dingil sayısının artışı ile faydalı yükün -Avrupa düzenlemelerin uygun olarak- arttığı yeni kamyonlarda TraXson şanzımanın hızlı vites değiştirme özelliği ile MX motorların gücünü birleştirerek etkili ve güçlü bir motor freni sunuyor. Direksiyon simidi altında yer alan otomatik vites kolu ile bütünleşmiş motor freni her türlü yük ve yol koşulunda beklenenin üstünde bir performans ortaya koyuyor. DAF’ın görüş açıları, manevra yeteneği, ihtiyaca göre yönlenir akslar özellikle kent içi ve benzeri dar alanlarda sürüşü kolaylaştırıyor.

Her uygulama için doğru PTO

İnşaat ve belediye segmentine yönelik yeni kamyonlarında DAF; damperler, mikserler ve vinçler için çok çeşitli yardımcı güç çıkışları (PTO’lar) sunuyor.
Motor PTO’su, Paccar MX-11 ve MX-13 motorlarda saat 1 konumunda bulunuyor. Beton mikseri ve atık toplama araçları için uygun bu yardımcı güç çıkışı, doğrudan pompa montajı veya 1000 Nm’ye kadar çıkış torku için flanş tahriki ile mevcut.
Vinç ayaklarının uzatılması ve damper sistemleri gibi hafif uygulamalar için Paccar MX-11 motorlu modellerde doğrudan pompa montajı için saat 11 konumunda PTO mevcut. 450 Nm’ye kadar çıkış torkuna sahip bu PTO doğrudan motordan tahrik ediliyor.
Ayrıca, pompa bağlantılı dolaylı bir PTO motorun ön tarafına monte edilebiliyor. Bu hafif PTO, 20 veya 35 kW değerine sahip ve kancalı yükleme sistemi veya damper uygulamaları için ideal.
DAF ayrıca damper sistemlerine, kompresörlere ve vinçlere güç sağlayan çok çeşitli şanzıman PTO’ları sunuyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar