Allison Transmission, Busworld’de en yeni ürün yelpazesini tanıttı

Tahrik çözümlerinde lider olan Allison Transmission, Busworld’de midibüsler, şehir içi ve şehirlerarası otobüsler için sunduğu en gelişmiş teknolojilerini tanıttı.

Allison Transmission, geniş yelpazedeki tam otomatik şanzıman ve tahrik sistemleri ürün yelpazesini Busworld’de sundu. Elektrikli hibrid sistemlerinden, yeni e-aks ürünleri, 9 vitesli şanzımanına kadar farklı ürün yelpazesini tanıtan Allison fuarda, T2100 xFETM ve T3270 xFETM tam otomatik şanzımanlarını sergiledi.

Allison Transmission Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Atak Talas; “Allison, 100 yılı aşkın bir geçmişe sahip. Geçmişindeki pek çok önemli kilometre taşlarından biri ise 2003 yılında H40/50 EPTM Hibrid ürünlerin otobüs pazarına sunulması. Allison, elektrikli otobüs pazarında 17 yıllık bir deneyime sahip. Edindiğimiz deneyim ve teknik bilgi birikimini geleceğe taşıyoruz” diye belirtti.

Allison, 2003’ten bu yana dünya çapında yüzlerce şehirde faaliyet gösteren otobüsler için 8.000’den fazla hibrid tahrik sistemi sundu. Son olarak 15 kilometreye kadar arttırılmış menzilli hibrid sistemi H 40/50 Flex EV ile elektrikli ürün portföyünü genişletti. Şehir içi otobüs ve toplu taşıma uygulamaları için ideal olan sistem, daha sessiz ve daha temiz bir çevre için yolcu duraklarına yaklaşırken, dur-kalk esnasında bile motor kapalı olarak sıfır emisyon sağlıyor.

Atak Talas, açıklamasında; “Flex EV ürünümüz, özellikle Avrupa’da başlayan ve bazı büyük şehir merkezlerinde devreye alınan sıfır emisyon bölgeleri için çok uygun biz çözüm. Bu ürünümüzle araç, ek şarj ihtiyacı olmadan sıfır emisyon bölgelerinde sadece elektrik ile çalışabiliyor, bu bölgenin dışına çıktığında ise hibrid modunda kendini şarj edebiliyor,” dedi.

 

Allison Transmission, yakın zamanda entegre elektrikli aks çözümleri de dahil olmak üzere AxleTech’in elektrikli araç sistemleri bölümü ile elektrifikasyon, batarya ve uzaktan kontrol sistemlerinde uzman Vantage Power’ı şirketlerini devralınmasıyla ticari araçlarda elektromobilite uyarlamalarını geliştirmek için mevcut yeteneklerini genişletti.Allison bünyesinde birden fazla elektrikli çözümün şu anda test edildiğini ve geliştirildiğine değinen Talas; “Çok-hızlı ve merkezi olarak konumlandırılmış EV motor sistemleri, genişletilmiş menzilli elektrikli hibrid tahrik sistemleri, entegre e-akslar, sistemler ve batarya yönetimi, şanzıman entegre jeneratörleri ve aksesuarların elektrifikasyonu için güç dağıtımı üzerinde çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde belirtti.

 

Allison’ın yüksek tabanlı otobüsler ve kamyonlar için yeni ürünü; AXE

Standart şasiye aks boyunca uyacak şekilde tasarlanmış tam entegre bir elektrikli güç aktarma sistemi olan AXE Serisi’nde, elektrik motorları, 2 hızlı vites kutusu, yağ soğutucular ve pompalar entegre olarak sunuluyor. Ayrıca, eksiksiz bir aktarma organı çözümü için güç elektroniklerini de kapsıyor. 2 vitesli şanzıman olması, elektrik motorlarının verimliliğini arttırıyor ve pil paketi boyutundan tasarruf ederek, daha fazla kullanılabilir alan sağlıyor. Alan, tam elektrikli araç tasarımında en önemli noktalardan biridir.

Atak Talas açıklamasında; “Özetle AXE aksımız, tekerleklere 40000 Nm tork, 400KW kesintisiz güç ve 550KW maksimum güç sağlıyor. Soğutma ve şanzıman dahil tamamen entegre bir sistem. Geri kazanımlı frenleme sistemiyle, fren esnasındaki torkun yüzde 100’ü kullanılabiliyor. AXE Serisi’nin tam entegrasyonu, dahili soğutma sayesinde üstün verimlilik ve sınıfının en iddialı kesintisiz güç aktarımını sunuyor” dedi.

Alçak tabanlı otobüsler için konsept ürün; ABE

Ultra-alçak tabanlı elektrikli otobüs tahrik sistemleri alanındaki ilk e-aks olan ABE, geleneksel aktarma organları sistemini, mevcut olan en kompakt ve güçlü elektrikli tahrik sistemi ile değiştiriyor.

ABE Serisi, çift elektrik motorlarını, tek veya çok vitesli bir şanzımanı (e-aks modeline bağlı olarak), yağ soğutucularını, pompaları ve güç elektroniklerini mevcut şasideki tüm geleneksel güç aktarma sisteminin yerine tak-çalıştır bir sistemde bir araya getiriyor. Allison ABE Serisi, normal otoyol hızlarında ve izin verilen tüm eğimlerde kısıtlama olmadan çalışabiliyor. Sistem, geri kazanımlı frenleme anında torkun yüzde yüzünü kullanabiliyor. Aks gücü 13 tona kadar olan sistem, sektörde alanındaki diğer e-aktarma sistemlerinden daha fazla güç ve tork sağlıyor. Çift motor ile 536 beygir gücünde (400 kilowatt) kesintisiz aks çıkış gücüne ve 738 beygir gücünde (550 kilowatt) maksimum çıkış gücüne sahip. Tek vitesli bir e-aks seçeneği de bulunuyor. Özel soğutma sistemi sayesinde endüstrinin en iyi, kesintisiz motor gücünü sunuyor ve aracın daha uzun süre boyunca maksimum güce yakın çalışmasını sağlıyor.

Elektrifikasyon alanına ek olarak Allison, günümüz tahrik sistemleri için de yeni çözümler sunmayı planlıyor. Yeni 9 hızlı ürün, günümüz uygulamalarında daha fazla verimlilik ve yakıt tasarrufu sağlıyor.

Sektöre yön veren ilk vites-son vites oran kapsamıyla Allison 9 vitesli şanzıman

Allison 9 vitesli şanzıman, tork konvertörünün birinci viteste erken lock up yapmasını sağlayan yüksek verimli dişli tasarımı sayesinde önemli bir yakıt tasarrufu sunuyor. Ayrıca motor yeniden başlatıldığında şanzımanın direkt devreye girmesini ve aracın aynı pozisyonda tutulmasını sağlayan entegre dur-kalk sistemini kapsıyor.

Allison 9 vitesli şanzıman, aynı platformda 2000 Serisi™ altı vitesli ticari tam otomatik şanzımanların kanıtlanmış dayanıklılığını bir üst seviyeye taşıyor. Bu özel şanzıman, Allison 2000 Serisi ile PTO konumu, tork konvertör gövdesi, soğutma portları gibi birçok ortak özelliğe sahip. Böylece 1000-2000 serisi ile piyasaya sürülen araçlara entegrasyon kolaylığı sunarak önceki altı vitesli modelden kolay geçiş sağlanıyor. Atak Talas, konuyla ilgili olarak; “Allison’ın 7-8 metre otobüslerde halihazırda sunduğu benzersiz performansı 9 vites teknolojisi ile bir ileri seviyeye çıkarmayı ve gelişmekte olan pazarlardaki otomatikleşme trendini iyileştirilmiş verimlilik, daha yüksek yakıt ekonomisi ve kullanım kolaylığı ile daha da hızlandırmayı hedefliyor,” diye belirtiyor.

Atak Talas; “Türkiye gibi gelişmekte olan pazarlardaki en büyük sorunlardan biri de eğitimli ve deneyimli sürücülerin eksikliği. Allison’ın şu anki 6 vitesli ürünü, servis ve turizm filoları için bu sorunun üstesinden geliyor ve sarsıntısız vites geçişi ile yolcu konforunu artırıyor. Buna ek olarak Allison teknolojisi, sürücü üzerindeki stres seviyesini azaltıyor. Uzun yıllardır bu alandaki deneyimlerimize dayanarak kolayca söyleyebiliriz ki; otobüste mutlu sürücü mutlu yolcu anlamına geliyor. Allison 9 vites şanzıman, OEM’lerin ve son kullanıcıların, önemli yakıt ekonomisi avantajları ve iyileştirilmiş dişli oranları ile geliştirilmiş kalkış performansı ve sera gazı düzenleme gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olarak bunu bir adım öteye taşıyacak” diye belirtti.

Allison Transmission hakkında

Allison Transmission (NYSE – New York Borsası: ALSN), orta ve ağır ticari araçlar için dünyanın en büyük tam otomatik şanzıman üreticisidir. Allison şanzımanları, atık, inşaat, itfaiye ve acil durum, dağıtım, otobüs, karavan, savunma ve enerji gibi farklı alanlardaki uygulamalarda kullanılmaktadır. 1915’te kurulan Allison’ın Genel Müdürlüğü Indianapolis, Indiana, A.B.D.’dedir ve dünya çapında yaklaşık 2,700 çalışanı bulunmaktadır. 80 ülkede faaliyet gösteren Allison Transmission’ın, Çin, Hollanda ve Brezilya’da merkez ofisleri ve Hindistan, Macaristan ve Amerika’da üretim tesisleri yer almaktadır. Allison dünya çapında 1,400 distribütör ve bayi lokasyonuna sahiptir. Allison hakkında daha fazla bilgi, allisontransmission.com’dan edinilebilir.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar