e-Aks üretimi için Güriş AVL işbirliği

Güriş ve Avusturya merkezli AVL ağır ticari araçlar için birlikte e-aks geliştirme konusunda işbirliği yapıyor. Bu işbirliğin içinde Güriş Grubunun üyesi Parsan, 13 tonluk aks yüküne elektrikli ulaşıma tam entegre ağır hizmet tipi (HD) bir e-aksın ortak geliştirilmesi için AVL ile birlikte çalışacak.

Güriş ve AVL’nin birlikte geliştirecekleri e-akslar bataryalı ağır ticari ve yakıt hücreli ağır ticari araçlarda kullanıma uygun olacak. Güriş grubu içinde çelik üretimi, döküm, işleme şekillendirme alanında özellikle otomotiv ve ulaştırmaya yönelik ürünleri ile tanınan Asil çelik, Döktaş ve Parsan yer alıyor. AVL, otomotiv endüstrisinde ve demiryolu, denizcilik ve enerji gibi diğer sektörlerde geliştirme, simülasyon ve test için dünyanın önde gelen mobilite teknolojisi şirketlerinden biri olarak biliniyor. İşbirliği ile geliştirilen e-aks bataryalı BEV ve yakıt hücreli (Fuel Cell) FCEV sistemli hidrojen yakıtlı 42 ton yüklü ağırlığa sahip kamyonlarda kullanıma uygun olacak. e-Aksın tasarımı malzeme tedariği ve prototip yapımını GÜRİŞ üstleniyor.

Ulaşımda elektrik kullanımı otomotiv sektöründe yeni ürünlerin, yeni şirketlerin, yeni çözümlerin ve işbirliği ve ortak projelerin oluşmasını sağlıyor. Otomotiv ve ulaşım araçlarına yönelik sistem, parça donanım, yazılım üreticisileri işbirliği ile değişime hem kendilerini hem tedarikçisi oldukları müşterilerini hazırlıyorlar. Bu hazırlıkların birde Avusturya kökenli AVL ile Türkiye’nin önemli guruplarından Güriş arasında yapıldı. İki firmanın birlikte geliştirip üretecekleri e-Aksı IAA Hannover fuarında duyuracaklar.

Bu iki şirketin konularında uzmanlıkları Güriş’in üretimde yeşil enerji kullanması, AVL’nin bilinirliği mühendislik birikimi, test alanındaki uzmanlığı ve dünya özellikle Avrupa otomotiv otomotiv sektöründeki etkinliği işbirliğinin başarılı ve kapsamlı ve uzun dönemli bir çalışmanın başladığını gösteriyor. Konu ile ilgili olarak IAA basın toplantısı öncesi yapılan açıklama ile bilgi verildi.

Avusturya’nın Steyr kentindeki Ticari Araçlar için Teknoloji Merkezi ile AVL, dünyanın önde gelen mühendislik hizmet sağlayıcılarından biridir. AVL ile e-aksı geliştirmenin temel amacı, çeşitli müşteri gereksinimlerini karşılamak ve çeşitli uygulamalar için optimize edilmiş bir tahrik çözümü sağlamak.
AVL e-axle çözümü, uzun mesafeli uygulamalar için tüm tipik gereksinimleri karşılamaya yetecek 400 kW sürekli güç ve 540 kW tepe gücü sunar. Bu yeni sistemin temel yeniliği, torku kesmeden kaymaya izin veren ve ıslak kavrama ihtiyacını ortadan kaldıran ve tipik olarak yüksek sürtünme kayıplarına neden olan çok hızlı şanzımanıdır. Ek olarak, elektrik motorlarının çalışma noktalarının optimum verimlilik alanlarına kaydırılmasını sağlayan çeşitli sürüş modları sunar. Bu özellik sistem verimliliğini artırır ve sorunsuz vites değiştirmeyi sağlar.

Güriş grubu şirketlerinden Parsan ilk e-aks, kamyon ön akslarının ve planet aksları AVL ile işbirliği içinde geliştiriliyor. Akslar için işleme ve montaj tesisleri ile birlikte Parsan sahasında gerçekleştirilecek. Gerekli dökümler bir GURİŞ Grubu şirketi olan Döktaş dökümhanesi tarafından, gerekli çelikler ise yine GURİŞ Grubu’nun bir parçası olan Asil Çelik çelik fabrikaları tarafından sağlanacak.

AVL Ürün Grubu Müdürü Rolf Döbereiner, “AVL ve GURİS Industrial Group tarafından geliştirilen e-aks, elektrikle çalışan HD kamyonların pazar gereksinimlerini karşılamak için, toplam sahip olma maliyetinin uygunluğunu temel alarak uzun mesafeli kamyonlar için kompakt ve verimli bir çözüm sunuyor. AVL’nin geliştirme uzmanlığını GURİS şirketleri Parsan ve Döktaş’ın üretim yetenekleriyle birleştiren aks, yüksek kaliteyi sağlamak için seri üretime göre optimize edilmiştir. Ana geliştirme öncelikleri arasında esnek, ölçeklenebilir ve modüler bir tasarım, şasi içinde etkili paketleme, maksimum verimlilik ve minimum ağırlık vardı. Güç ünitesi aks üzerine monte edilmiştir ve müşterinin talep etmesi halinde aracın yazılım mimarisi için bir EACU (E-Aks Kontrol Ünitesi) sağlayacağız” açıklamasını yapıyor.

GÜRİŞ Endüstri Grubu, otomotiv, ticari araçlar, tarım mekanizasyonu, iş makineleri, demiryolları, havacılık sektörlerinde motor blokları, silindir kafaları, krank milleri, pistonlar, kardanlar, boyunduruklar, muhafazalar, taşıyıcılar, mafsallar, diğer bir deyişle güç aktarma sistemindeki tüm bileşenleri üretmektiyor. GURİS şirketleri %100 sertifikalı yeşil enerji ile çalışıyor. Grubun cirosu 2023 yılında sanayi grubu cirosunun 1,1 milyar Avro olarak ifade ediliyor.

12.200’den fazla çalışanı ile AVL, otomotiv endüstrisinde ve demiryolu, denizcilik ve enerji gibi diğer sektörlerde geliştirme, simülasyon ve test için dünyanın önde gelen mobilite teknolojisi şirketlerinden biridir. Kapsamlı şirket içi araştırma faaliyetlerine dayanan AVL, daha yeşil, daha güvenli ve daha iyi bir mobilite ve ötesi dünyası için konseptler, teknoloji çözümleri, metodolojiler ve geliştirme araçları sunar.
AVL, uluslararası ortakları ve müşterileri sürdürülebilir ve dijital dönüşümlerinde desteklemektedir. Odak şu alanlarda yatmaktadır
elektrifikasyon, yazılım, yapay zeka ve otomasyon. Ayrıca AVL, enerji yoğun sektörlerdeki şirketleri daha yeşil ve daha verimli bir enerji üretimi ve tedariki yolunda desteklemektedir. AVL, dünya çapında 90’dan fazla lokasyonda ve 45 Teknoloji ve Mühendislik Merkezinde uluslararası bir uzman ağı ile birlikte hareketliliğin geleceğini yönlendiriyor. 2023 Yılında şirket, % 10’u Ar-Ge faaliyetlerine yatırılan 2,05 milyar Euro ciro elde ettiği bildiriliyor.


Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar