Öztreyler enerji sektörüne yönelik tanker üretiminde yeni bir aşamaya geçti ve tehlikeli madde taşımada kullanılan tanker ürün grubuna LPG tanker yeni römork imalatını ekledi. Öztreyler’in Ferizli tesisinde ürettiği 10 adetlik ilk parti LPG tanker yarı römorklar, Yurtgaz filosunda kullanılmak üzere törenle teslim edildi.
Öztreyler Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Dal, “Geri dönüşüm, petrol ve enerji, savunma alanlarına yönelik üretimi uzmanlık isteyen ürün yelpazemizi sürekli geliştirip güçlendiriyoruz. LPG tanker treylerimiz bu gelişmeye yeni bir örnek oldu. İlk aşamada Yurtgaz’a 10 adetlik bir teslimat yaptık. Bu teslimatın ikinci bölümü üretim aşamasında. Yurtdışından da LPG tanker treyler talepleri almaktayız. Bu ürünle ihracat pazarlarında da yer alacağız” dedi.
Öztreyler’in yeni tankeri; bir LPG tankeri için olması gereken uzmanlık ve güvenlik özelliklerine sahip. Araç bunların yanı sıra ürünün kalitesini vurgulayan boya, çamurluk, dolap, hortum muhafazası gibi detaylarıyla da dikkat çekiyor.
Yarı römork ve şasi üstü imalat türleri içinde silobas ve akaryakıt, özellikle gaz tankerleri; çok özel tasarım ve üretim uzmanlığı gerektiriyor. Üreticinin ve tüm tedarikçilerinin ürünlerinin testlerden geçmiş ve belgelendirilmiş olması, tesis yeterliliği ve kaynak uzmanlığı vb. de olmazsa olmaz özellikler.
LPG (Liquified Petroleum Gas / Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) tankeri üretimi bunlardan dolayı Türkiye’de ve Avrupa’da sınırlı sayıda üretici tarafından gerçekleştirebiliyor. Bu üreticiler arasında artık Öztreyler de yer alıyor.
Gebze’den sonra Sakarya – Ferizli OSB’deki üretim tesisinin devreye girmesi ile birlikte askeri amaçlı ve özel şartnameli akaryakıt ikmal tankerleri üretiminde de uzmanlaşan Öztreyler’in bu uzmanlığındaki yeni aşaması LPG tankerleri oldu. Uzun yıllar inşaat ve geri dönüşüm sektörünün kullanımına uygun damper yarı römork üretimi ile tanınan firma, önce silobas sonra çelik ve alüminyum akaryakıt tankerini ürünleri arasına ekledi. Uzun süredir bu tankerleri ile Öztreyler hem iç pazarda hem ihracat pazarlarında petrol ve petrol ürünleri taşıyan müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Tehlikeli yük için yüksek güvenlik
LPG’nin otomotiv sektöründe kullanımının yaygınlaşması ve LPG’li araç sayısının artışı, LPG taşıma ve dağıtım ağının gelişmesi, bu iş için kullanılan şasi üstü ve yarı römorklara olan ihtiyacı arttırdı. Yakıt istasyonları da LPG kullanan turizm ve endüstri tesislerine yönelik gaz ikmali yapıyorlar.
Kolay alev alan tonlarca LPG yüklenen tankerlerin temel özelliklerinin yüksek basınçla sıkıştırılmış ve sıvı hale getirilmiş gazın güvenle muhafazasına uygun olması gerekiyor. Yükleme-boşaltma ve kullanımda ve olası trafik kazası sırasında da tanker tehlike oluşturmayacak şekilde tasarlanıp üretilmeli.
Özel çelik ve özel kaynak prosesleri
Öztreyler’in LPG tankeri tüm bu gereklilikleri karşılarken ADR, TS EN 12493 ve 2010/35/EU-TPED standartlarını yerine getiriyor.
LPG tankeri gazın içerden yaptığı basınca ve dışarıdan gelebilecek darbelere mukavim, plakanın her noktasında aynı kalınlık, geçirimsizlik gibi özelliklere sahip TS EN 12493 standardında P460NL1 çelik sacdan üretiliyor. Sacların kesim ve bükümü en az kaynak gerektirecek şekilde yapılıyor.
Tanker içinde basınç altında sıvı malzeme özellikleri gösteren gazın ivmelenme ve virajlarda oluşturacağı dalgalanmanın araç dengesini bozma eğilimine karşı, tankerin içinde aynı zamanda tankın mukavemetini de arttıran dalga kıranlar yer alıyor. Tüm bu sac parçaların kaynak işçiliği özel eğitim almış kaynakçılar tarafından yapılıyor.
Test edilen kalite
Tankın alın kaynak dikişleri sızdırmazlık garantisi için X-Ray cihazları ile radyografik kontrolden geçiriliyor. Köşe kaynak dikişleri manyetik geçirgenlik kaynak kontrol testlerinden geçiyor. Yöntem geçerliliğini doğrulamak için de numune testleri ve hidrostatik testler gerçekleştiriliyor. Finalde tank, tesisat ve ekipmanların tasarım kuralları ve standartlara uygunluğu pnömatik testle tespit ediliyor. Bu test süreçlerinin her biri başlı başına bir üretim prosesi ve uzmanlık gerektiriyor.
Tank şasiye özel kulaklardan cıvatalarla bağlanıyor. Şasi özellikleri itibarıyle ADR yönetmeliğinin gerektirdiği elektrik yalıtımına, özel tesisata, boşaltma-yükleme esnasında aracın hareket etmesini önleyen ek donanımlara sahip. Vana ve emniyet kapakları tank gövdesi ile özel yöntemle birleştiriliyor.
LPG tankerlerinde yükleme ve boşaltma işleri gün ışığında yapılıyor. Bununla birlikte zorunlu hallerde vana ve kapak dolaplarında aydınlatma sistemi olabiliyor, kontak yapmayan ve kıvılcım oluşturmayan lambalar, özel topraklama kabloları eklenebiliyor.
Sonuç olarak Öztreyler yüksek güvenlik gerektiren LPG tankerinin tasarım ve üretiminde, oluşturduğu tedarik bağlantılarında, üretimdeki uzmanlık ve disiplini bir kez daha ortaya koyuyor.
Yurtgaz Petrol Ürünleri AŞ’nin taşıma operasyonları yöneticisi Vefa Ahıskalı; LPG taşımacılığının çok özel ve uzmanlık gerektiren bir taşıma ve lojistik hizmeti olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Filomuza katılan Öztreyler imalatı yeni LPG tankerlerimiz, Türkiye LPG dağıtım ağı ile birlikte çevre ülkelere yönelik olarak da hizmet verecekler.
Tankerlerin çekicileri BMC TGR 1846 model. Bu çekicilerimiz retarderli ve otomatik vitesli. Şerit koruma, yokuş destek, mesafe kontrol, sürat kontrol gibi tüm güvenlik donanımlarına sahipler. Şu an ağır araç seğmentinde yer alan en ileri sürüş destek sistemlerine sahip çekicilerimizdeki bu sistemler sürüş güvenliğini arttırıyor, sürücülerimizin dikkatinin dağılmasını önlüyor.
Çift yataklı çekici kabinlerinde, Webasto klima gibi konfor donanımlarının yanında geniş bir buzdolabı da var.
Yakıt taşımalarında, özellikle de LPG taşımalarında sürücüleri özel olarak seçip, yükleme-boşaltma, sürüş ve güvenlik konularında ayrıca eğitiyoruz ve bilgilendiriyoruz. “
LPG tankerinin özellikleri
- Silindirik tip, 48 m3 hacimli
- Dizayn sıcaklığı – 200C / + 500C
- Tasarım standartları TS EN 12493, ADR, 2010/35/EU-TPED
- Maksimum çalışma basıncı 18 Bar
- Hidrostatik test basıncı 18 Bar
- Gövde; Ø2450 mm çap, P460NL1 malzeme, minimum 8,5 mm gövde kalınlığında.
- Bombe kalınlığı minimum 10,5 mm
Yarı römork; 9 ton kapasiteli ithal dingillere, 2S2M EBS modülatörlü fren sistemine, 2” sökülebilen flanşlı king pine, 385/65 R22,5 ebadında lastik ve jantlar ile 2×7 pinli ve 1×15 soketli, 24 V aydınlatma sistemine sahip.