Daha güvenli daha yükseğe

Vinçlere ve çalışma platformlarına olan ihtiyaç her geçen gün artıyor.  İnşaat sektöründe, özellikle hızlı ve ekonomik imal edilen prefabrike yapılarda, çelik ve hazır beton yapı elemanlarının araçlardan indirilmesi ve yerlerine monte edilmesinde, endüstriyel tesislerde makinaların yüklenmesi ve yerleştirilmesinde vinçler, çalışma hayatının ayrılmaz parçası. Kentlerde de bina bakım ve onarım işlerini, cephe temizliğini, ağaç budama vb. işleri sepetli platformlar olmadan yapmak mümkün değil. 

Vinç ve platform kullanımının artmasına bağlı olarak, bu ürünlerin tasarım ve üretimi, kapasitesi ve teknolojisi gelişiyor, daha komplike hale geliyorlar. 

Çeşitli kapasitelerde kamyonların üstyapısı olan, yüksek kapasiteli olanları özel olarak tasarlanıp üretilen vinçlerin; kaldıraç, makara ve prangaları, dişli sistemleri ve hidroliğin temel çalışma prensipleri değişmezken, vinçlerin kapasiteleri, erişim uzunlukları ve yükseklikleri artıyor. 

Yeni nesil vinçlerin gelişiminde; yeni nesil çeliklerin, hidrolik piston, mil ve pompa, valf gibi donanımlardaki yenilikler, akışkan yönetimi ve denge kontrolü, görüntü ve uzaktan erişim alanında ortaya çıkan elektronik gelişmeler etkili oluyor. 

Türkiye’de farklı kaldırma kapasitelerine sahip vinç üretimi ve ihracatı yapan Hidrokon, 2022 yılının son çeyreğinde IAA ve Bauma fuarlarında en yeni ürünlerini dünyaya tanıttı. 
Farklı kapasitelerde vinçlerini ve kamyon üstü çalışma platformunu sergileyerek Avrupalı rakipleri ile boy ve güç ölçüştüren Hidrokon HK 210.00 S8+L5, HK30 E8, HK65E8, HK110 E8+J12E6 vinçleri ve HK45 TPF insan kaldırma platformu ile beğeni topladı.
Vinç alanında kendi teknolojisine sahip olan Hidrokon, teleskopik vinçlerde katlanır bomlu, 360 derece dönüş yeteneğine sahip ürünleri ile tasarım ve üretim yeteneğini ortaya koydu.

Türkiye’nin markası

Bu alanda ülkemizin en başarılı markalarından olan Hidrokon, Konya’da kendiliğinden kümelenen ve güçlenen makine, hidrolik, üstyapı ve treyler üreticilerinin oluşturduğu iklimi iyi değerlendiren ve gelişmeye katkıda bulunan bir firma. 

Hidrokon, 16 ton üstü kamyonların şasi arkasına monte edilen katlanır ve teleskopik tipte vinçler üretiyor. Şasi tasarım ve üretimi kendine ait, dümenlenir dört akslı, hidropnömatik süspansiyonlu vinç imalatı da yapan Hidrokon’un ana ürün grupları; katlanır bomlu mobil vinç, tam katlanır vinç, teleskopik mobil vinç, insan kaldırma platformu ve marin vinç.

Deniz araçlarına monte edilen tuzlu suya dayanıklı marin vinç grubunda 60 ton/metre’den 345 ton/metre’ye kadar katlanır bomlu vinçler yer alıyor. 

Hız ve emniyet

Hidrokon Yurtdışı Satış Müdürü Semih Gümüşel, faaliyetlerini ve ürünlerini şöyle anlatıyor: “Hidrokon olarak 30 yıllık deneyimle hem Türkiye pazarında hem ihracat pazarlarımızda müşterilerimize aynı hız ve emniyeti sunuyoruz. Ürünlerimizi 25 farklı ülkeye ihraç ediyoruz. 

Türkiye’de 6000 vincimiz çalışıyor.  

Yurt içinde trafiğe çıkmasına izin verilen 4 akslı kamyonlar için, ihracat pazarlarına ise 5 ve 6 akslı kamyonlar için standartlaştırdığımız ürünlerimiz var.   

Tam katlanabilir vinçlerde 110 ton/m kapasiteli ürünümüz var. Katlanabilir bomlu vinçlerde de 390 ton/m kapasiteli vincimizle kendimizi ispatlamış durumdayız. İnsan kaldırma platformlarımız da 60 m’ye kadar yükselebiliyor. 

Sıfır risk

Vinçlerin kapasiteleri arttı, platform boyu uzadı, biz de bu trendlere uygun ürünler geliştiriyoruz. 20 kişilik ar-ge ve ür-ge ekibimiz var. Farklı malzemeler kullanarak ürünlerimizi hafifletiyoruz, elektronik kumanda ve güvenlik sistemlerine yer veriyoruz. Çalışma sırasında ağırlık, şasi ve kollar aracılığı ile yere yansıtılıyor. Araç şasisine ve süspansiyonuna, bu sistemleri zorlayacak ağırlık yansımıyor. Ayak açıklığı kaldırma kapasitesini belirliyor. Aracın denge ayaklarını ne kadar açarsanız, kullandığımız moment kontrol sistemi vincin o kadar yük alabilmesini limitliyor. Vinç operatörü ekranında bunu görüyor. Denge ayaklarının açıklığına göre moment kontrol sistemi kapasiteyi sınırlıyor.  Vinç sistemi limitlerin aşılmasına izin vermiyor. Bundan dolayı sıfır riskle çalışıyoruz.

Dayanıklı ve hafif malzeme ile kapasite artışı
Teknoloji geliştikçe ürünler de gelişiyor. Bununla birlikte vinç kapasitesinin artışı, dayanıklı ve hafif malzemelerin gelişmesine bağlı. Biz vinçlerde yeni nesil çelik kullanıyoruz.  Çelik tedarikini SSAB’dan yapıyoruz. SSAB’nin Strenx ürünlerini kullanıyoruz, bunlar hafif ve mukavemeti yüksek malzemeler. Bu çeliklerin işlemler sırasında özelliklerini kaybetmemesi, üretim kalitesi ve hızı için lazer kesim, pres ve kaynak tezgahlarına yatırım yapıyoruz.”

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar