Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deprem bölgesinde bakanlığa bağlı tüm ekiplerin canla başla çalıştığına dikkat çekerek, Antakya-Reyhanlı Yolu’nun hafif ticari araçlara açıldığını, demiryollarında depremzedelerin ücretiz olarak tahliyesinin gerçekleştirildiğini vurguladı. Özellikle Hatay’a ulaştırılacak yardımlarda denizyolunun da alternatif olarak kullanıldığının altı çizilen açıklamada, 2 bin 644 ton insani yardım malzemesinin de deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırıldığı duyuruldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deprem bölgesindeki çalışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bakanlığa bağlı kurumların misafirhaneleri, şantiyeleri, idari binaların depremzedelerin kullanımına açıldığı belirtilerek, ayrıca bölgeye konteyner, çadır desteğinin de sağlandığı kaydedildi. Deprem bölgesindeki vatandaşların borç nedeniyle kapatılan cep telefonu hatlarının açıldığı, hatlarına ücretsiz arama-internet tanımlandığı vurgulandı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 3 bin 750 personel ve 2 bin 473 araç ekipmanı ile sahada çalışmalarını sürdürdüğü aktarılan açıklamada, “6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilimizi etkileyen depremlerden sonra bölgede yürütülen çalışmalarla yol ağımızda tespit edilen hasarlara müdahale edilmiş ve ulaşım sağlanmıştır. Deprem nedeniyle trafiğe kapalı güzergahımız bulunmamaktadır” denildi.
ANTAKYA – REYHANLI YOLU HAFİF TİCARİ ARAÇLARA AÇILDI
99 adet Karayolu Denetim İstasyonu’ndaki denetim çalışmaların geçici olarak durdurulduğu ifade edilen açıklamada, hasar gören yollardaki çalışmalarla ilgili şu bilgiler verildi;
“ Depremin ardından ilk 24 saat içerisinde Tarsus – Adana – Gaziantep Otoyolu Bahçe Kavşağı ile Gaziantep Batı Kavşağı arasındaki yol ve viyadüklerde oluşan hasarların geçici onarımı yapılarak, yol trafiğe açıldı. Kahramanmaraş-Göksun-6. Bölge Hududu Yol güzergahında bulunan tünellerden 2 bin 515 metrelik Mehmet Akif İnan Tüneli’nin Göksun istikametinde sağ tüpünde yol üstyapısında hasar tespit edildiği için güvenlik amacıyla trafik sol tüpten kontrollü olarak sağlanmaktadır. 2 bin 878 metrelik Aşık Mahsuni Şerif Tüneli’nde meydana gelen hasar giderilerek, ulaşım her iki tüpten kontrollü olarak sağlanmaktadır. Osmaniye – Gaziantep İl Sınırı – Kilis Devlet Yolu Ayrımı – Nurdağı-Gaziantep Yolu’nda karayoluna düşen kayalar kaldırıldı. Hatay – Nurdağı Yolu’nun belirli kesimlerinde hasar tespit edilirken, ulaşım kontrollü olarak sağlanmaktadır. Hassa-Kırıkhan Devlet Yolu Ayrımı – Reyhanlı – Cilvegözü Sınır Kapısı Yolu’nda da trafik bölünmüş yolun solundaki kesiminden sağlanmaktadır. Dün itibariyle hasar gören Antakya – Reyhanlı Yolu’nda ve güzergah üzerinde bulunan Hitit Köprülerinde meydana gelen hasar sonrasında gerçekleştirilen çalışmalarla güzergah hafif araç trafiğine açıldı. Hatay-Reyhanlı arasındaki ağır taşıt trafiği yolun belirli kesimlerinden Demirköprü Mahallesi güzergahı üzerinden alternatif servis yolundan sağlanıyor. Hatay Havalimanı Yolu’nda da meydana gelen hasarlar onarılarak trafiğe açıldı.”
VATANDAŞLARIMIZIN TAHLİYELERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN 158 TREN SEFERİ DÜZENLENDİ
Meydana gelen depremlerde 1275 kilometre demiryolu hattının etkilendiği, hattın 1060 kilometresinde çalışmaların tamamlanarak trafiğe açıldığı kaydedilen açıklamada, bu sayede; Mersin – Adana- Osmaniye – İskenderun, Adana- Niğde- Kayseri-Ankara ile Sivas – Malatya – Elazığ ve Diyarbakır yönlerine kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlandığı belirtildi. Açıklamada, afet bölgesinden tahliye işlemlerinin de sürdüğü aktarılarak, şöyle devam edildi:
“Depremzede vatandaşlarımızın, depremin ilk gününden itibaren afet bölgesinden tahliyeleri ile aktarmalı olarak diğer bölgelere sevklerinde, sefere konulan ilave trenler ve tarifeli trenlerimizin hiçbirinde herhangi bir kısıtlama olmaksızın ücretsiz olarak seyahatleri sağlanmaktadır. Tahliyeleri gerçekleştirmek için afet bölgesinden 158 adet tren seferi düzenlendi, afetten etkilenen yaklaşık 30 bin vatandaşımızın tahliyeleri gerçekleştirildi. Afet bölgesinden vatandaşlarımızın tahliyelerini sağlamak için Sivas-Ankara-Konya-Karaman -Kayseri-Isparta-Burdur-Denizli-Uşak- Kütahya gibi illerimize yönelik ilave seferler başlatıldı. Yolcu vagonları, eğitim ve sosyal tesisler aracılığı ile 6 bin kişilik barınma imkanı sağlandı. 458 gönüllü doktor ve 2 bin 700 askeri personel YHT Setleri, DMU Setleri ve konvansiyonel trenlerle deprem bölgesine sevk edildi. Deprem bölgesinde çalışan iş makinası, ambulans gibi araçlara 30 bin litre yakıt desteği sağlandı. Bölgeye 27 adet yardım treni ile yaşam malzemeleri, 108 adet yaşam konteyneri, 42 adet seyyar WC, 69 Vagon gıda, su, giyim, ısıtıcı, hijyen ve insani yardım malzemesi taşındı. Bölgenin acil ihtiyacı olan akaryakıt temini için akaryakıt trenlerinin bölgeye sevki sağlandı.”
659 VATANDAŞIMIZ DENİZYOLU İLE BÖLGEDEN TAHLİYE EDİLDİ
Özellikle Hatay’a ulaştırılacak yardımlarda denizyolunun da alternatif olarak kullanıldığı kaydedilen açıklamada, “İskenderun Limanı’ndaki yangın tam olarak söndürüldü. Hurdaya dönmüş olan yaklaşık 1500 üzerindeki konteyner tek tek konteyner istifinden çekildi. Bundan sonraki süreçte de yanan konteynerlerin sahadan alınarak limanın rehabilite edilmesi planlanıyor. İskenderun Limanı’na Ro-Ro ve yolcu gemileri yanaşarak insani yardımları da tahliye ediliyor. Deprem bölgesine denizyoluyla insani yardım ve özellikle iş makinalarını nakliye etmek için ilk gemileri İstanbul, İzmir ve KKTC’den ilk 24 saatte yüklenmeye başlandı. 12 ticaret gemisinden, 8‘si İskenderun Körfezi limanlarına, biri Mersin’e bugüne kadar yüklerini boşalttı. Bu 9 gemide, 290 tır insani yardım malzemesi, vinçler dahil 338 iş makinesi, 4 yüklü akaryakıt tankeri ve 809 destek personeli bulunmaktadır. Bu gemilerin dönüşlerinde 659 vatandaşımız denizyolu ile bölgeden tahliye edilmiştir. Ayrıca, 38 büyük balıkçı gemisi ile Mersin ve Adana’dan sürekli insani yardım malzemesi, seyyar tuvaletler ve jenaratör gibi gıda ve diğer yardım malzemeleri kara trafiğini bypass edilerek Çevlik Balıkçı (Samandağ) barınağına gönderilmiş olup, bu faaliyete devam edilmektedir. Ayrıca bu tekneler dönüşlerinde tahliye operasyonu da gerçekleştirmeye devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.
DEPREM BÖLGESİNE 2 BİN 644 TON İNSANİ YARDIM BÖLGEYE ULAŞTIRILDI
Depremden etkilenen havalimanlarına düzenlenen insani yardım ve tahliye amaçlı uçuşların, emniyetli ve çoklu koordinasyon yapılarak gerçekleşmesinin sağlandığının altı çizilen açıklamada, “Afetten etkilenen illerimizde bulunan havalimanlarında hava trafik kontrol hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi amacıyla Hava Trafik Kontrolörü ve Havacılık Bilgi Yönetim Uzmanı 174 personelimiz ile elektronik hizmetlerinde 66 personelimiz görev yapmaktadır. 4 mobil kule, 32 Hava Trafik Kontrolörü ve 8 Havacılık Bilgi Yönetimi uzmanı bölgeye hızlıca sevk edilmiştir. Bir yandan operasyonların aksamadan devamı için gerekli çalışmalar titizlikle yürütülürken diğer yandan da meydana gelen hasarların tespit ve onarımı için 156 mühendis ve teknik personel bölgeye gönderilmiştir” denildi.
Açıklamada, Adana, Şanlıurfa GAP, Diyarbakır, Kahramanmaraş ile Gaziantep Havalimanları insani yardım amaçlı uçuşlar öncelikli olmak üzere tüm uçuşlara açık bir şekilde hizmet verdiği ifade edilerek, Hatay, Malatya ve Adıyaman Havalimanlarının sadece insani yardım, ambulans ve askeri uçuşlara hizmet verdiğine işaret edildi. Deprem Bölgesi havalimanlarında toplam 4 bin 932 uçuş trafiğinin gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada, tahliye amaçlı uçuşlar ile toplam 205 bin 526 depremzedenin diğer illere transferi sağlanırken, 2 bin 644 ton insani yardım malzemesinin de deprem bölgesindeki havalimanlarına ulaştırıldığı duyuruldu.