renaulttrucks

1 Tırsan Banner

MAN

Allison Yayın 21 Ekim –

Kalıcı destek Afet Treyleri

TREDER Şubat depremi sonrası anlamlı ve kalıcı bir ekipman desteği ortaya koydu. Afet Treyleri desteği ile yardım kampanyasına yeni bir boyut getirdi. Treder, deprem ve diğer olağan üstü durumlarda acil sağlık, hijyen, barınma, beslenme, enerji gibi temel ihtiyaçları karşılayacak, seyyar yardım araçlarına örnek oluşturacak. Afet Treyleri, AFAD ya da Türk Kızılaya bağışlanması ve ihtiyaç duyulan yerlerde ilk müdahale ve ihtiyaçların normal koşullarla karşılanır olana kadar hizmet verecek.

Afet Treyleri Treder’in bu yıl 5 kez düzenlediği zirvede sektörün ve ilgililerin dikkatine sunuldu. Afet Treyleri’ne katkı yapan sektör mensupları ürünün önünde bir araya geldiler. Sektör ortak ürünü firmalarının birbiriyle işbirliği yapma, ortak hedefe yönelme, kamusal ihtiyaçlara kendi uzmanlıkları alanında kalıcı çözüm oluşturma, birlikte yeni ürün geliştirme ve ürün standardı oluştuma başarısını gösterdi.

Afetler, salgınlar tüm olağan üstü durumlar yolların, taşıtların ve hareketliliğin önemini ortaya çıkarıyor. 6 Şubat depremi sırasında özellikle deprem sonrası saat ve günlerde acil müdahalenin, itfaiye arama kurtarma, vinç ve iş makinalarının hayat içindeki ve hayatın yeniden düzene konması için önemini ortaya koydu. Bu kargaşa içinde afete müdahale ve yardım için hazırlık ve ekipman tedariği ve sevki tüm toplumun ve kurumların önceliği oldu. Ortaya çıkan kampanyalar yardım ve destek kampanyası sırasında TREDER (Treyler Sanayicileri Derneği) üyelerini bir yardım treyleri projesi etrafında birleştirdi. Tasarlanıp üretilecek treylerin işlevleri, özellikleri ve Türkiye ve dünyada örnek oluşturacak treylerin hızlı tasarımı, üretimi, için özel bir birim oluşturuldu.

Tasarlanan ve tasarımı ve üretimi tamamlanan Afet Treyleri Treder zirvesinde sunuldu. Kara taşıtları içinde en yüksek hacme, taşıma kapasitesine, yüzey genişliğine, kamyonlarla eşleşme özelliğine sahip olan Afet Treyleri afet sonrasında özellikle ilk saatlerde ve günlerde oluşan tüm acil ihtiyaçlara cevap veriyor. Bu ihtiyaçlar arasında tuvalet ve duş, telefon şarjı, su, pratik gıda ve ekmek hazırlama, tıbbı muayene ve tüm bu işlemleri yapacak personelin veya barınmasına imkan sağlıyor. Afet Treyleri sahra mutfağından polikliniği ve sahip olduğu teknik özellikleri ile yaşam destek ünitesi özelliklerinde.

Afet Treyleri şasi özelikleri ile birlikte, kasa, iç ve çevre aydınlatması, elektrik ve mekanik donanımlar, hijyen ve temizlenmeye uygunluk, farklı giriş çıkış ve basamaklar, barındırdığı jeneratör ve sabit durumda elektrik üretecek güneş panelleri ile özel bir ürün niteliğinde. Bu ürün Treder tarafından ortaya çıkartıldı. ve envantere girmek üzere teslim edilecek olması felaket sonrası kalıcı bir eser ve treyler ve üstyapı sektörünün tasarım, üretim, farklı ekipmanları bir arada çalıştırma yeteneklerini ortaya koyduğu özel bir ürün olarak niteleniyor.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından TREDER olarak seferber olduklarını belirterek “İş makinesi ve prefabrik evlerin taşınması için araçlarını tahsis ettiklerini ve akdi ile nakdi yardım gerçekleştirdiklerini söyledi. Son olarak da Hatay’da iki okulda ‘Robotik Kodlama Sınıfı’ açtıklarını belirten Şentürk, yardımlara devam edeceklerini kaydetti.

Dünyada benzeri yok

Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentük, Afet Treyleri Projesi’nin amacı hakkında şunları söyledi: “Ülkemiz coğrafi yapısı itibariyle ciddi afetlere maruz kalıyor. Son deprem felaketi gösterdi ki afetlere yeteri kadar hazır değiliz. Afetlere hızlı bir şekilde müdahale etmek ve oradaki ihtiyaçları karşılamak için bu ülkenin sanayicileri olarak tamamen yerli ve milli imkanlarla böyle bir projeye imza atmaya karar verdik. Gönüllülük esasıyla gerçekleştirilen projede TREDER üyesi firmalar ve tedarikçiler yer aldı. ‘Afet Treyleri’ni örnek olsun diye geliştirdik. Dünyada bir benzeri daha yok. Afet Treyleri sayısını arttırabiliriz. Belediyeler, organize sanayi bölgeleri bunları bir çok ihtiyacı için bünyelerine katabilir. Afet Yönetimi Fuarı ve Zirvesinde, aracımızı sergiledikten sonra devletimizden gelecek talep üzerine Afet Treyleri’ni ilgili kurumlara bağışlayacağız.”

Sağlık, hijyen, barınma, beslenme, ekipman, enerji

Proje Yöneticisi Ufuk Özünlü, AfetTreyleri ile afetle mücadele konusunda öncülük yapıp farkındalık yaratmak istedik.

Afet Treyleri Projesi Yöneticisi ve Özünlü Damper CEO’su Ufuk Özünlü ise treylerin sağlık, hijyen, barınma, beslenme, enerji ve ulaşım ihtiyaçlarını tek merkezden karşıladığını belirtiyor. “Afet Treylerini tasarlarken, deprem bölgesinde ortaya çıkan ihtiyaçları belirlemeye çalıştık. 5 projenin birleştirilmesinden ortaya hibrit bir proje çıktı. Treylerimizde doktor muayene odamız var. Bu bölümde ekipman ve ilaçları muhafazası ve kullanımı için hem ısıtıcılar hem soğutucular mevcut. Aracımızda 4 kişilik bir yatakhanemiz, 4 tane tuvaletimiz, 2 tane banyomuz.var

Mutfak kimseye ihtiyaç duymadan sadece ekmek ve çorba pişiriyor. Tam otomatik, saatte 600 ekmek ve 600 kişilik çorbayı üretiyor. Treylerin tabanına komple elektrik depo olarak tasarladık. İçme ve kullanma suları treylerin altına yerleştirilmiş ayrı depolarda 2 ton atık su, 2 ton temiz su deposu var. Erişilebilir boşluklara yerleştirilmiş 22 malzeme dolabı var.

Makine, ekipman odamız var. Bu depoda yapılara ve enkaza ilk müdahale ve arama kurtarmada gereken delici, kırıcı aklınıza ne geliyorsa yani gaz maskesine kadar yangınla mücadeleye kadar her türlü ekipman var. Treylerimizin çatısı tamamen güneş enerji panellerinden oluşuyor. Kendi enerjisini kendi üretiyor. Üretemediği durumda ne yapacağız? Önünde 50 kWh jeneratörümüz var. Yakıt deposu treylerin altında. Bu jeneratör gerektiği durumda elektrik enerjisi sağlıyor. 20 kişilik telefon şarj ünitesi var. Açılır paneller sayesinde treylerin kapalı hacmi iki katına çıkıyor. Felaketlerde ortaya çıkan olumsuzlukları gidermek adına tüm özellikleri tek treylerde bir araya getirdik.”

Treyleri devletimizin göstereceği bir kuruma hibe edeceğiz. Treylerimizin kullanılabileceği bir sürü yer var. Açıkçası biz üniversitelerde afetle mücadele dersinin, organize sanayi bölgelerinde de mesleki yeterlilik için afetle mücadele sertifikasının zorunlu hale getirilmesini istiyoruz. Belediyelerin bu treylerden en az 1 tane tutması, orada halka açık şekilde sürekli afetle mücadele eğitimi verilmesinin gerektiğini düşünüyoruz. Bu treyleri yaparken amacımız, afetle mücadeleyi hiçbir zaman unutturmamak ve sürdürülebilirliğini sağlamak.”

Afet Treyleri’nin özellikleri
– Saatte 600 ekmek ve 600 kişilik çorbayı hazırlayacak fırın ve pişirme ünitesi
– 22 tane malzeme dolabı. 2 ton atık su, 2 ton temiz su deposu var.
– Duş kabinleri Uçaklarda ve yatlarda kullanılan su tüketimi minimum, vakum sistemili tuvaletler.
– Doktor muayene odası ve burada ilaçların muhafaza edebileceği ısıtıcılar, soğutucular .
– Treylerin çatısı 20 kWh güneş enerji paneli .
– 50 kWh jeneratör ile gerektiğinde elektrik üretme kapasitesi.
– 20 kişilik telefonu aynı anda şarj edecek üniteler
– Makine, ekipman odasında: Delici, kırıcı, gaz maskesi, yangınla mücadele gibi her türlü ekipman yer alıyor.

Afet Treylerinin Treder tarafından belirlenen standartlarda üretimi özel amaçlı kamyon üstü üstyapı ve römork ve yarı römork üretiminde uzmanlığı ile tanınan Alkan Grup tarafından yapılmış. Alkan Grup kan bağışı treyleri, mobil sahne araçları, mobil sağlık araçları alanında oluşturduğu uzmanlığı afet trında yeni bir boyuta taşımış.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar