Petlas, sivil ve askeri havacılık uçakları ve tüm platform lastiklerinin ürün onayını kapsayan “Uluslararası Akredite Merkezi” unvanını almaya hak kazandı. Bu ünvanla Petlas hava aracı lastiklerini akredite edebilen dünyanın dördüncü, Türkiye’nin ise ilk markası oldu.
Türkiyeye uygulanan askeri malzeme ve uçak lastiği ambargosu nedeniyle bir kamu kurululuşu olarak 1976’da kurulan Petlas özelleştirme sonrasında da kuruluş amaçlarına uygun olarak yoluna devam ediyor. Petlas, 2005’te AKO Grup tarafından satın alındığı günden bu yana yapılan 900 milyon dolar düzeyindeki yatırımla Türkiye’nin tek çatı altında en fazla ürün çeşitliliğine sahip lastik fabrikası olarak adından söz ettiriyor.
Lastik ve akü üretim ve dağıtımında uzmanlaşmış olan (Abdülkadir Özcan) AKO Grup bünyesinde faaliyet gösteren Petlas, yenilikçi lastikleri, fabrika yatırımları, Ar-Ge ve sürdürülebilirlik çalışmaları ile sektöründe başarılarına yenisini eklediği bildirildi. Petlas’dan yapılan basın açıklamasında kurumun uçak lastiklerine uluslararası kabuller için gereken bir çok testi yapabilme yeteneğine sahip Lastik Deney Laboratuvarı Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından Ulusal Akreditasyon Sertifikası’na layık görüldüğü, Milli havacılık lastiklerinin ürün onayını kapsayan Uluslararası Akredite Test Merkezi unvanını kazanan dünyada 4’üncü, Türkiye’de ise ilk marka olduğu bildirildi. Bu sertifikasyonla üretilen uçak ve havacılık sektörüne ait lastiklerin Petlas uluslararası uygunluk onayını, Ulusal Akreditasyona sahip Lastik Deney Laboratuvarı’nda sağlayabilecek. Türkiye’deki akredite lastik test pistine sahip olan Petlas, bu alandaki yetkinliklerini bir adım daha ileriye taşıdı.
Petlas’ın test pisti ve yöntemlerinin uluslararası standartlarda yöntem ve tekniklerle çalıştığının kabul görmesi ve onaylanması lastik sektörü ile birlikte havacılık sektörü için Türkiyede üretilen, kullanılan dış pazarlara yollanan uçak ve havacılık ekipmanlarının kullanımını ve yaygınlığını artıracak. Akretide onayı aynı zamanda Petlas’ın üretim, tasarım kabiliyeti ile birlikte test teknolojileri yöntemlerinde de uzmanlaştığının göstergesini oluşturuyor.
Alınan sertifikaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Petlas Genel Müdürü Hakan Yalnız, “Savunma sistemlerinde yerlilik oranının yüksekliği ve ürünün kritik parçalarına sahip olmak ülkeler açısından büyük önem taşıyor. Bu sertifikasyonla Petlas olarak, sivil ve askeri havacılık lastiklerinin kabul ve onay sürecinde dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyoruz. Bu sertifikasyonla ayrıca yerli olarak geliştirilen KAAN, HÜRJET, HÜRKUŞ, Bayraktar TB2, Akıncı, Atak II, Gökbey gibi hava araçlarının lastiklerinin test süreçlerini dışa bağımlı olmadan kendi bünyemizde tamamlayabileceğiz” ifadelerini kullandı. Yalnız sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu belgeyle; ülkemizin son dönem savunma sanayi havacılık alanında geliştirdiği milli hava araçları projeleri için 15 farklı platformundaki 22 farklı lastiği kendi know-how’ımızla üreterek, kullanımları için gereken sertifikalandırmayı da sağlayabiliyoruz. Böylece hava araçlarının hem lastiklerinde hem de uluslararası onay iradesinde dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz. TÜRKAK tarafından layık görüldüğümüz Ulusal Akreditasyon Sertifikası ile Türkiye’de bir ilke imza atmak bizim için çok onur ve gurur verici. Türkiye’nin havacılık ve savunma sanayisindeki başarılarına katkıda bulunmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”