MAN Dünya Lansmanı

 

MAN yeni ürün lansman’ını İspanya’nın Bilbao şehrinde gerçekleştirdi. Yeni TGX kabin, modern kokpiti ve yeni sürücü asistan sistemleriyle tanıtıldı. MAN TGS, TGM ve TGL model serileri de güncelleme aldılar. 2020 yılında artık TGX modelleri LED farlara ve mat radyatör ızgarasına sahip. Sportif şekilde olan tamponlar, hava girişlerine sahip. Ayrıca TGX araçlarda üç adet Aerodomes’da bulunuyor.

Dijital enstrümanlar, elektronik el freni

TGX aracın sürücü kabinine giriş daha yüksek bir girişe sahip artık. Sürücü kabini içerisinde sürücüyü alçak bir motor tüneli ve yan koltuğa rahat bir geçiş karşılıyor. Yeni koltuklar daha geniş oturma minderlerine sahip, entegre olarak da koltuklarda emniyet kemerleri yer alıyor. İstek üzerine koltuklar ısıtmalı olabiliyor. Yeni direksiyon birçok yeni çoklu fonksiyon düğmelerine sahip. Ful dijital göstergeler bazı bilgileri üç boyutlu grafikler olarak da verebiliyor. Konsolda artık eskisi gibi şanzıman için çevirmeli şalter sürücü koltuğun yanında yer almıyor.

Bunun yerine vites seçimi vites kolundaki kol ile yapılıyor. Ayrıca el freni de bundan böyle elektronik olarak çalışıyor. Yeni olan bir diğer özellik ise merkezi, çevirmeli-bastırmalı ayar yeri oluyor. Buraya da “Smart Select” adı verilmiş. Minyatür dokunmatik ped ile kullanım mantığı dokunmatik ped’in üzerine harfler girilerek de yapılıyor. Bu özellik Audi araçlardaki multi-medya kumandasına benziyor. Sürücü kapısının iç kapısında yeni TGX modelinde; bir düğmelerden kumanda yeri bulunuyor ve buradan; dörtlü flaşör, kabin tavan pencerisini açma-kapama ve uzaktan motor çalıştırma da bulunuyor. Bu sayede sürücü aracının içerisine girmeden açık kapının yanında ayakta durarak birçok işlemi yapabiliyor.

Yeni MAN TGX

Analog dış aynalar, rahat sürücü kabini

Yeni Mercedes Actros aracından farklı olarak yeni MAN modellerinde şimdilik kamera-aynalar bulunmuyor ama bunun yerine yeni dış aynalar daha ince tasarlanmış ve bu sayede aracın çevresine sürücünün daha iyi bir şekilde göz atabilmesine olanak sağlıyorlar. Mola verdiğinde sürücünün konforu için yeni TGX çekicide dönen ve bir masa olan katlanabilir yan sürücü koltuğu bulunuyor. Ayrıca sürücü için yatağın baş kısmı yastığı yukarı doğru ayarlanabiliyor. Kabindeki yatak geniş ve karyola gibi altında tahtalara sahip. Yüksek sürücü kabinindeki orta eşya koyma yeri bir rolo ile donatılmış ve kabin içerisinde bu sayede sürücünün ayakta durabilmesi engellenmiyor.

Yeni asistanlar, güçlü motorlar

Yeni MAN çekici birçok sürücü asistanına sahip, bunlar; dönüş asistanı, şerit takip sistemi, stop ve go asistanı gibi sürücüye sürüşünde büyük kolaylık sağlıyorlar. Düz sıra altı silindirli dizel motorlar ise mühendisler tarafından geliştirilmişler. 330 beygir ve 640 beygirler arasında motorun güç versiyonları. Kendinden ateşlemeli D15 motor ; 9.000 cc. motor hacimine sahip.

D26 motorlar ise 12.400 cc. motor hacimine sahip. D38 motor ise 15.200 cc. Motor hacimine sahip. Euro 6d emisyon standartları nedeniyle güç aktarım hattı ve tahrik sistemi optimize edilmiş bulunuyor. Yazılım bileşenleri de optimize edilmiş bulunuyor. Sürücü kabini şimdi daha iyi bir aerodinamiğe sahip ve bu sayede araç 100 kilometrede %8 oranına kadar daha az yakıt tüketiyor. İşletme masrafları ise MAN tarafından ürün bileşenlerinde yapılan iyileştirmeler ile sağlanmış bulunuyor. Ayrıca bakım ve servis masrafları da azaltılmış bulunuyor.

Dijitalleşme sayesinde birçok kullanım sağlanıyor, örneğin; bakım kontrolleri gerçek zaman (eş zaman) içerisinde sağlanıyor ve bu sayede sürpriz olarak aracın servisde kalması engellenmiş oluyor.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar