Elektrikli Citroen, Opel ve Peugeot kompakt hafif ticariler

Elektrikli Citroen, Opel ve Peugeot kompakt hafif ticariler

Grup içerisinde yer alan; Citroen, Opel ve Peugeot hafif ticari araçlar, elektrikli hafif ticariler ürün gamını; e-Berlingo, Combo-e ve Peugeot e-Partner ile tamamladı. Şu anda bu grup araçlar, Fiat-Chrysler grubunun içerisinde yer alıyorlar. Geçtiğimiz yılın sonunda bu elektrikli hafif ticari araçlar dünya lansmanlarını yapmışlardı. Şimdi 2021 yılı ile birlikte bu markaların küçük van tipleri yeni elektrikli versiyonlarını piyasalara sunacaklar.

 

Citroen e-Berlingo, Opel Combo-e ve Peugeot e-Partner dizel versiyonları ile aynı yük hacimine sahipler. İki farklı şasi uzunluğunda; 4.40 metre ve 4.75 metre ile seçilebilecekler. Bu şekilde bu araçların yüklenme hacimi; 3.3 metre küp ve 4.4 metre küp olacak. Bu araçların yük bölümünde iki adet euro palet yer alabiliyor.

Üreticiler bu araçların faydalı yük taşıma kapasitesini ise maksimum 800 kilogram olarak belirtiyor. İhtiyaç halinde elektrikli hafif ticarilere toplam en fazla 750 kilogramlık römork da takılabiliyor. Ayrıca bu araçlar çift kabinli ve beş kişilik olarak da alınabilecek.

Batarya şarjı ile 275 kilometre menzil

Bu kompakt hafif ticarilerin elektrikli motoru tam olarak 136 beygir ve 260 Nm. tork kapasitesine sahip. Araç 11.2 saniyede kalkışından sonra saatte 100 kilometre hıza ulaşıyor. Saatte 130 kilometre hız yapabiliyor. Enerji deposu ise aracın tabanına monte edilen bir Lityum-Iyon batarya. Bu bataryanın kapasitesi 50 kWh. İki aşamalı olarak çalışan fren enerjisi reküperasyonu ise araca ilaveten enerji sağlıyor. Araçların menzili en fazla 275 kilometre.

100 kW kapasitesinde hızlı şarj ile araçların şarj edilmesi 30 dakika sürüyor. Yani sıfırdan-%80 düzeyine kadar araç 30 dakikada şarj ediliyor. Diğer şarj çeşitlerinde ise üç fazlı 11 kW araçtaki şarj ile şarj tabiki daha uzun sürüyor. Ayrıca üreticiler Free2Move-App uygulaması ile müşterilerinin şehir içlerindeki kamuya açık alanlarda araçlarını şarj etmelerini kolaylaştırıcı önlemler de almış bulunuyor.

Sonuçta şu anda avrupa çapında bile bu kamuya açık elektrikli araç şarj noktalarından 220.000 adet bulunuyor. Bu sayede araçlar kolayca şarj oldukları gibi aynı zamanda faturaları da bu uygulamada kesiliyor.

Birçok sürücü destek-asistan sistemlerine sahipler

Citroen, Peugeot ve Opel sürüş destek sistemlerinde yani asistan sistemlerinde şimdiye kadar bilinen ve tanınan birçok destek sistemine araçlarında sunuyorlar. Aşırı yüklenme göstergesi, trafik işaretlerini algılama, şerit takip sistemi, önden çarpışma riski alarmı ve bunda aynı zamanda acil fren desteği de bulunuyor. Yaya algılama ve tanıma ile geri manevra kamerası ile aracın kenarlarındaki ölü noktaların kamera sistemi ile gözetilmesi de bulunuyor.

Ayrıca şantiye için de ayrı paketler, adaptif bir çekiş sistemi ve daha fazla taban yüksekliği ile sunuluyor. Apple CarPlay ve Android Auto ise multimedya birimi ile uyum içerisinde. İçinde bulunduğumuz yılın sonbahar aylarında araçlar piyasaya verilecek. Opel ise yine 2021 yılında full elektrikli bir Movano modelini yıl sonuna doğru pazara sunacak.

Haber Alt Paylaş

Benzer yazılar